Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego 

Pasta rybna na kanapce
Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów Szymona Czerwińskiego 
Źródło: Pronina Marina/Getty Images
W piątkowej kuchni Dzień Dobry TVN królują ryby według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego. Sprawdź, jak przygotować pyszne pasty kanapkowe, idealne na śniadanie: paprykarz z makreli i pastę z makreli z twarogiem.

Pasta śniadaniowa: paprykarz z makreli - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g wędzonej Makreli,
    • 1 woreczek białego ryżu,
      • 1,5 marchewka,
        • 1,5 pietruszka korzeń,
          • 1 duża cebula,
            • 4 łyżki oleju roślinnego,
              • 3/4 szklanki bulionu warzywnego,
                • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
                  • 1 ząbek czosnku,
                    • 2 łyżeczki wędzonej papryki, ,
                      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                        • garść rukoli,
                          • kiszone domowe ogórki,
                            • sól, pieprz, 
                              • cienki szczypior do dekoracji.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę obierz ze skóry i ości. Sprawdź dokładnie czy masz tylko czyste mięso. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
                                  1. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mieszaj od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodaj starte warzywa i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut.
                                    1. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
                                      1. Dodaj rybę oraz pozostałe składniki łącznie z odcedzonym ryżem. Dokładnie wmieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
                                        1. Paprykarz schłodź podawaj z rukolą i ogórkami kiszonymi.

                                          Pasta śniadaniowa z makreli i twarogu - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 1 duża makrela wędzona,
                                            • 5 jajek ugotowanych na twardo,
                                              • 300 g białego sera tłustego,
                                                • 4 ogórki kiszone,
                                                  • 1 duża cebula,
                                                    • kolorowy pieprz,
                                                      • 2 łyżki oleju,
                                                        • 200 g majonez,
                                                          • duży pęczek świeżego koperku.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Makrelę obierz ze skóry i ości. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
                                                              1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Do blendera z obrotowym ostrzem włóż przygotowane składniki oprócz ogórków. Połącz w jedną pastę.
                                                                1. Dopraw solą i pierzem oraz świeżym koperkiem.
                                                                  1. Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Pronina Marina/Getty Images

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana