Materiał promocyjny

Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapiekanki ziemniaczane
Zapiekanki ziemniaczane
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Ziemniaki to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Proste, sycące i dobre na każdą okazję dania przedstawia Szymon Czerwiński, finalista MasterChefa. Poznaj jego przepisy na ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem, shepherd’s pie, czyli angielską zapiekankę pasterską oraz szwajcarską zapiekankę wege.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem:

  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • 200 g boczki w plastrach 
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano suszonego 
  • Masło klarowane
  • Cienki szczypior świeży duży pęczek
  • Sól i pieprz 
  • Sezam czarny i sezam biały - dekoracja 

Jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Ziemniaki obierz i za pomocą mandoliny pokrój na cienkie równe kawałki. Ważne, aby grubość plastrów była taka sama lub zbliżona. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w plastry - możesz również użyć mandoliny. 

Spód naczynia żaroodopornego wysmaruj masłem. Następnie naprzemiennie układaj ziemniaki, cebulę i boczek. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez prasę oraz przyprawy. Tak przygotowanym tłuszczem posmaruj pędzlem przygotowaną zapiekankę. 

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Jeżeli zapiekanka zacznie się przypalać z wierzchu - połóż folię aluminiową. Zapiekankę serwuj ze świeżo szatkowanym szczypiorem oraz sezamem. 

Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska

Składniki na shepherd’s pie – angielską zapiekankę pasterską

  • 800 g wołowiny mielonej 
  • 2 cebule białe obrane 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 duże ładne marchewki 
  • 4 łodygi selera naciowego 
  • 500 ml pasaty pomidorowej 
  • 200 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki sosu Worcestershire 
  • 500 ml bulionu wołowego 
  • 1 kg ziemniaków typ C 
  • 100 g masła 
  • 100 ml mleka 
  • 1 pęczek tymianku 
  • 1 pęczek rozmarynu 
  • Masło klarowane
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz 

Jak przyrządzić shepherd’s pie – angielską zapiekankę pasterską?

Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno posiekaną w kostkę cebulę, starą na tarce marchewkę oraz cienkie plasterki selera naciowego. Następnie smaż przez około 10 minut. 

Na drugie patelni usmaż mięso mielone do chwili, aż cała woda wyparuje. Dodaj do warzyw razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Dodaj zioła, przyprawy pasatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj, aż większość płynu wyparuje. 

Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez prasę. Dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwizdka. 

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż warstwę ze startego sera żółtego. Na wierzch wyszprycuj ziemniaki. Piecz w piekarniki w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. 

Zapiekanki ziemniaczane
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisami na zapiekanki ziemniaczane.
Zapiekanka według przepisu Szymona Czerwińskiego.
Zapiekanka według przepisu Szymona Czerwińskiego.
Zapiekanka według przepisu Szymona Czerwińskiego.
+1
Zobacz galerię

Zapiekanka szwajcarska - wege

Składniki na zapiekankę szwajcarską - wege:

  • 5 szalotek 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • 200 g sera gruyer
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g pomidory koktajlowe 
  • 3 sztuki jajko „0”
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa 

Jak przyrządzić zapiekankę szwajcarską wege?

Szalotki obierz i poszatkuj w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej masło. Przesmaż szalotki, aż będą rumiane. Ziemniaki obierz i pokrój za pomocą mandoliny na równe plastry. Formę żeliwną lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do miski dodaj białe wino, śmietanę , jaja, poszatkowaną natkę pietruszki oraz przyprawy. 

Na dno naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie kolejno układaj: ser gruyere, cebulę, sos, warstwę ziemniaków, ser, sos, warstwę ziemniaków, sos, ser, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości