Materiał promocyjny

Proste i smaczne dania wegetariańskie według przepisów Sebastiana Olmy

Światowy dzień wegetarian
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Światowy Dzień Wegetarian Sebastian Olma przygotowuje proste i smaczne potrawy bezmięsne. W naszej kuchni przyrządza smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili, sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim, grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi oraz krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną. Poznaj sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.

Smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili

Składniki na smażone kotleciki z warzywami:

  • Marchew x 3 szt.
    • Zielona cukinia x 2 szt.
      • Sól zwykła do posypania
        • Ser Halloumi x 300g
          • Jarmuż x 200g
            • Kolendra, cebula dymka, mięta po 1 pęczku
              • Jajka całe x 3 szt.
                • Bułka tarta x 3 łyżki
                  • Sól, pieprz do smaku
                    • Olej do smażenia

                      Jak przyrządzić smażone kotleciki z warzywami:

                      Marchew i zieloną cukinie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż na sitko, posyp solą, zamieszaj i poczekaj kilka minut, aż warzywa zaczną puszczać wodę. Na koniec odciśnij nadmiar wody i przełóż warzywa do dużej miski.

                      Jarmuż sparz na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjmij i drobno posiekaj odcinając łodygę. Następnie razem z posiekaną kolendrą, cebulą dymką i miętą, dodaj wszystkie zioła do wcześniej odciśniętych warzyw. Do miski dodaj jeszcze tarty ser halloumi, jajka, bułkę tarta i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta i zwarta masa, jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj jeszcze do niej bułki tartej.

                      Z masy uformuj kotleciki grubości 2 cm i średnicy 6 cm, kotleciki odłóż na 30 minut do lodówki, aby zastygły i się ściągnęły w niskiej temp. Następnie smaż kotleciki na oleju z każdej strony, aż będą złote.

                      Dressing z chili:

                      • Czerwone chili x 1 szt.
                        • Cukier brązowy x 2 duże łyżki
                          • Imbir świeży x 100g
                            • Ocet ryżowy x 50 ml
                              • Oliwa z oliwek x 150 ml

                                W moździerzu rozbij kawałki czerwonego chili z cukrem i kawałkami obranego imbiru - tak długo, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Do dekoracji użyj świeżych ziół jak roszponka lub liście rukoli.

                                Sałatka z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim

                                Składniki na sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:

                                • Pomarańcze x 3 szt.
                                  • Grejpfrut x 3 szt.
                                    • Limonka x 4 szt.
                                      • Oliwa x 100 ml
                                        • Komosa ryżowa x 200g
                                          • Natka pietruszki x 1 duży pęczek
                                            • Ogórek zielony x 2 szt.
                                              • Pomidorki cherry żółte i czerwone po 200g
                                                • Cebula szalotka x 5 szt.
                                                  • Arbuz x 1 szt.
                                                    • Seler naciowy x 1 szt.
                                                      • Płatki migdałów x 100g
                                                        • Cytryna x 2 szt.
                                                          • Oliwa, sól i pieprz do smaku
                                                            • Koper włoski x 3 szt.
                                                              • Sól, sok z cytryny do smaku
                                                                • Mięta x 1 pęczek

                                                                  Jak przyrządzić sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:

                                                                  Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj, ułóż na jeden obok drugiego na płaskim talerzu, polej oliwą i skrop sokiem z limonki.

                                                                  Ugotuj komosę ryżową z posolonej wodzie do momentu aż nie zacznie się „otwierać”, następnie kaszę przelej na sitko i wrzuć do miski. Gdy ostygnie, dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego ogórka zielonego, pomidorki cherry, cebule szalotkę, pokrojonego arbuza, seler naciowy i prażone płatki migdałów. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

                                                                  Koper włoski dokładnie umyj, potnij na cienkie plastry i dopraw do smaku płatkami soli, sokiem z cytryn i posiekaną miętą. Na ułożone filety dodaj sałatkę z komosy i warzyw, a następnie na wierzch dodaj listki kopru włoskiego.

                                                                  Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

                                                                  Składniki na grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi:

                                                                  • Gruszka, najlepiej twarda x 5 szt.
                                                                    • Biagietka pszenna x 1 szt.
                                                                      • Oliwa do polania
                                                                        • Serek pleśniowy typu camembert x 3 szt.
                                                                          • Orzechy włoskie x 100g
                                                                            • Tymianek świeży x 1 pęczek
                                                                              • Miód x 50 ml
                                                                                • Rucola x 1 opak.

                                                                                  Jak przyrządzić grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

                                                                                  Ciabattę lub pszenną bagietkę przetnij wzdłuż, przelej oliwą i połóż na grilla, aby pieczywo było chrupkie i soczyste w środku.

                                                                                  Gruszkę potnij na plastry, tak samo ser pleśniowy, a orzechy spraż na patelni.

                                                                                  Na grzankę ułóż pocięte plastry gruszki na przemian z serem pleśniowym. Po ułożeniu przełóż grzanki do piekarnika z funkcją górnego pieczenia, aby grzanki mogły się zapiec. Po wyjęciu ułóż na górę pokruszone kawałki orzechów, listki tymianku, polej delikatnie miodem i ułóż kilka listków rukoli.

                                                                                  Krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną

                                                                                  Składniki na krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną:

                                                                                  • Ugotowane czerwone buraki 1 kg
                                                                                    • Czerwona cebula x 200g
                                                                                      • Czosnek x 3 ząbki
                                                                                        • Wędzona śliwka lub suszona x 150g
                                                                                          • Czerwone wino x 0,5 l
                                                                                            • Bulion x 2 l
                                                                                              • Sól, miód i pieprz cayene do smaku
                                                                                                • Kwaśna śmietana
                                                                                                  • Świeże zioła

                                                                                                    Jak przyrządzić krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną

                                                                                                    Ugotowane buraki zetrzyj na grubych oczkach i podsmaż w garnku razem z czerwoną cebulą, czosnkiem i wędzoną śliwką.

                                                                                                    Buraki po usmażeniu zalej czerwonym winem, a gdy odparuje, dodaj bulion i gotuj, aż buraki zmiękną. Całość zmiksuj za pomocą miksera kuchennego do gładkiej konsystencji i dopraw do smaku sola, miodem i pieprzem cayene. Nalej porcję zupy do miski i udekoruj kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości