Przepisy kulinarne

Proste i smaczne dania wegetariańskie według przepisów Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Sebastian Olma
Światowy dzień wegetarian

W Światowy Dzień Wegetarian Sebastian Olma przygotowuje proste i smaczne potrawy bezmięsne. W naszej kuchni przyrządza smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili, sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim, grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi oraz krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną. Poznaj sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.

Smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili

Składniki na smażone kotleciki z warzywami:

  • Marchew x 3 szt.
  • Zielona cukinia x 2 szt.
  • Sól zwykła do posypania
  • Ser Halloumi x 300g
  • Jarmuż x 200g
  • Kolendra, cebula dymka, mięta po 1 pęczku
  • Jajka całe x 3 szt.
  • Bułka tarta x 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Jak przyrządzić smażone kotleciki z warzywami:

Marchew i zieloną cukinie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż na sitko, posyp solą, zamieszaj i poczekaj kilka minut, aż warzywa zaczną puszczać wodę. Na koniec odciśnij nadmiar wody i przełóż warzywa do dużej miski.

Jarmuż sparz na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjmij i drobno posiekaj odcinając łodygę. Następnie razem z posiekaną kolendrą, cebulą dymką i miętą, dodaj wszystkie zioła do wcześniej odciśniętych warzyw. Do miski dodaj jeszcze tarty ser halloumi, jajka, bułkę tarta i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta i zwarta masa, jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj jeszcze do niej bułki tartej.

Z masy uformuj kotleciki grubości 2 cm i średnicy 6 cm, kotleciki odłóż na 30 minut do lodówki, aby zastygły i się ściągnęły w niskiej temp. Następnie smaż kotleciki na oleju z każdej strony, aż będą złote.

Dressing z chili:

  • Czerwone chili x 1 szt.
  • Cukier brązowy x 2 duże łyżki
  • Imbir świeży x 100g
  • Ocet ryżowy x 50 ml
  • Oliwa z oliwek x 150 ml

W moździerzu rozbij kawałki czerwonego chili z cukrem i kawałkami obranego imbiru - tak długo, aż cukier się rozpuści, następnie dodaj ocet ryżowy i oliwę z oliwek. Do dekoracji użyj świeżych ziół jak roszponka lub liście rukoli.

Sałatka z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim

Składniki na sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:

  • Pomarańcze x 3 szt.
  • Grejpfrut x 3 szt.
  • Limonka x 4 szt.
  • Oliwa x 100 ml
  • Komosa ryżowa x 200g
  • Natka pietruszki x 1 duży pęczek
  • Ogórek zielony x 2 szt.
  • Pomidorki cherry żółte i czerwone po 200g
  • Cebula szalotka x 5 szt.
  • Arbuz x 1 szt.
  • Seler naciowy x 1 szt.
  • Płatki migdałów x 100g
  • Cytryna x 2 szt.
  • Oliwa, sól i pieprz do smaku
  • Koper włoski x 3 szt.
  • Sól, sok z cytryny do smaku
  • Mięta x 1 pęczek

Jak przyrządzić sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim:

Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj, ułóż na jeden obok drugiego na płaskim talerzu, polej oliwą i skrop sokiem z limonki.

Ugotuj komosę ryżową z posolonej wodzie do momentu aż nie zacznie się „otwierać”, następnie kaszę przelej na sitko i wrzuć do miski. Gdy ostygnie, dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego ogórka zielonego, pomidorki cherry, cebule szalotkę, pokrojonego arbuza, seler naciowy i prażone płatki migdałów. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Koper włoski dokładnie umyj, potnij na cienkie plastry i dopraw do smaku płatkami soli, sokiem z cytryn i posiekaną miętą. Na ułożone filety dodaj sałatkę z komosy i warzyw, a następnie na wierzch dodaj listki kopru włoskiego.

Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Składniki na grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi:

  • Gruszka, najlepiej twarda x 5 szt.
  • Biagietka pszenna x 1 szt.
  • Oliwa do polania
  • Serek pleśniowy typu camembert x 3 szt.
  • Orzechy włoskie x 100g
  • Tymianek świeży x 1 pęczek
  • Miód x 50 ml
  • Rucola x 1 opak.

Jak przyrządzić grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Ciabattę lub pszenną bagietkę przetnij wzdłuż, przelej oliwą i połóż na grilla, aby pieczywo było chrupkie i soczyste w środku.

Gruszkę potnij na plastry, tak samo ser pleśniowy, a orzechy spraż na patelni.

Na grzankę ułóż pocięte plastry gruszki na przemian z serem pleśniowym. Po ułożeniu przełóż grzanki do piekarnika z funkcją górnego pieczenia, aby grzanki mogły się zapiec. Po wyjęciu ułóż na górę pokruszone kawałki orzechów, listki tymianku, polej delikatnie miodem i ułóż kilka listków rukoli.

Krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną

Składniki na krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną:

  • Ugotowane czerwone buraki 1 kg
  • Czerwona cebula x 200g
  • Czosnek x 3 ząbki
  • Wędzona śliwka lub suszona x 150g
  • Czerwone wino x 0,5 l
  • Bulion x 2 l
  • Sól, miód i pieprz cayene do smaku
  • Kwaśna śmietana
  • Świeże zioła

Jak przyrządzić krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną

Ugotowane buraki zetrzyj na grubych oczkach i podsmaż w garnku razem z czerwoną cebulą, czosnkiem i wędzoną śliwką.

Buraki po usmażeniu zalej czerwonym winem, a gdy odparuje, dodaj bulion i gotuj, aż buraki zmiękną. Całość zmiksuj za pomocą miksera kuchennego do gładkiej konsystencji i dopraw do smaku sola, miodem i pieprzem cayene. Nalej porcję zupy do miski i udekoruj kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości