Zobacz, jak krok po kroku wykonać to proste danie.
Sprawdź ich przepisy na stronie Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
W Światowy Dzień Wegetarian Sebastian Olma przygotowuje proste i smaczne potrawy bezmięsne. W naszej kuchni przyrządza smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili, sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim, grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi oraz krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną. Poznaj sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!
Coraz więcej osób zmienia dietę na taką, w której ogranicza się lub całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce. Wtedy często zadajemy sobie pytanie, jak w takim razie mają wyglądać potrawy świąteczne? Przedstawiamy przepis na pyszny wegański piernik z pomidorów - sprawdź jak łatwo go przygotować!
Kolacja dla dwojga w domowym zaciszu przygotowana własnoręcznie może być świetną alternatywą dla drogiej randki w restauracji. Przygotuj pyszny posiłek, wykorzystując nasze ciekawe przepisy na kolację. Sprawdzą się dla dwojga, na romantyczny wieczór lub towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi.
Kotlety z kaszy gryczanej to pożywny posiłek dla całej rodziny. Są ciekawym urozmaiceniem codziennego menu i stanowią doskonałą alternatywę do typowych, mięsnych obiadów. Mogą jednak przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Jakie są najsmaczniejsze i najpopularniejsze przepisy na kotlety z kaszy gryczanej?
Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać. Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. W naszej kuchni - wegetariańskie burgery. Przygotuj bezmięsne pyszności wedle przepisów mistrza. Sprawdź, jak zrobić burgera z tofu, z sera halloumi, z grzybami i mozzarellą czy z koziego sera.
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy trenerów Muay Thai i wegetarian: Grzegorza Sobieszka i Sebastiana Banasika. Panowie pokazali, co jedzą trenujący wegetarianie. Zobaczcie ich przepisy na: pastę z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą, zupę krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sycące spaghetti bolognese w wersji wege oraz owsiankę migdałową dla sportowców. Smacznego!
Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!
Czy wykluczenie z diety mięsa i ryb jest dobre dla naszego organizmu? Czym zastąpić wartości odżywcze, których dostarczamy w pokarmach mięsnych? Jak mądrze przejść na wegetarianizm? Czy na taką dietę mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży lub dzieci? Zapytaliśmy o to Anetę Łańcuchowską, dietetyczkę i technologa żywienia.