W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy trenerów Muay Thai i wegetarian: Grzegorza Sobieszka i Sebastiana Banasika. Panowie pokazali, co jedzą trenujący wegetarianie. Zobaczcie ich przepisy na: pastę z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą, zupę krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sycące spaghetti bolognese w wersji wege oraz owsiankę migdałową dla sportowców. Smacznego!
Pasta z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą
Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
8 łyżek oliwy z oliwek
Czosnek świeży
Pieprz
Cytryna
Czosnek
Sól morska
Przygotowanie:
Fasolę wyjąć z puszki, dokładnie opłukać, zmiksować z oliwą na gładką masę, dodać sok z połówki cytryny, ząbek czosnku, listki mięty, sól i pieprz do smaku.
Pasta powinna mieć aksamitną konsystencje, jeżeli taka nie jest, to dodaj troszkę przegotowanej wody i miksuj dalej.
Podawaj z chlebem razowym, świeżym pomidorem i ogórkiem małosolnym.
Możesz też ją wykorzystać jako farsz do naleśników.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Składniki:
100 g soczewicy
Włoszczyzna
Koncentrat pomidorowy
Mleko kokosowe
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz
Sól
Papryka ostra
Przygotowanie:
Umyj i ugotuj włoszczyznę, dodaj ugotowaną na miękko soczewicę i przyprawy, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, wyjmij liście laurowe, dodaj koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe, gotuj ok 5 minut, całość zmiksuj na gładką masę, podawaj z ryżem lub grzankami.
Sycące spaghetti bolognese - wersja wege
Składniki:
Makaron
Przecier pomidorowy
Koncentrat sojowy
Sos sojowy
Papryka
Cebula
Czosnek
Bazylia świeża
Pieprz
Oregano
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotuj makaron na al dente, roztop oliwę na patelni, dodaj koncentrat sojowy, po 3 minutach dodaj sos sojowy, na drugiej patelni usmaż cebulę i osobno paprykę, połącz wszystko razem, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, duś pod przykryciem 30 minut, pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, podawaj z makaronem i świeża bazylią.
Owsianka migdałowa dla sportowców
Składniki:
Płatki owsiane
Mleko migdałowe
Odżywka białkowa
Żurawina
Rodzynki
Śliwki suszone
Orzechy brazylijskie
Orzechy laskowe
Przygotowanie:
Płatki zalej wodą na noc z posiekanymi orzechami, odcedzić wodę, zalać mlekiem migdałowym, dodaj odżywkę białkową i posiekane bakalie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN