Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.
W kuchni Dzień Dobry TVN rodowita Rzymianka Cristina Catese przygotowała prawdziwy domowy włoski makaron. A jeśli makaron i kuchnia włoska, to sosy: all'amatriciana, bolognese i carbonara, czyli klasyki tamtejszej kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy trenerów Muay Thai i wegetarian: Grzegorza Sobieszka i Sebastiana Banasika. Panowie pokazali, co jedzą trenujący wegetarianie. Zobaczcie ich przepisy na: pastę z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą, zupę krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sycące spaghetti bolognese w wersji wege oraz owsiankę migdałową dla sportowców. Smacznego!
Szarlotka bez tłuszczu, najlepsze ciasteczka owsiane, pieczona cieciorka i najlepsze spaghetti bolognese - to jedne z najczęściej wyszukiwanych w Internecie kulinarnych przepisów. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu "MasterChef" i autorka książki kulinarnej "Nie...zwykła kuchnia", przygotowała potrawy w oparciu o te przepisy. Macie ochotę na szarlotkę lub owsiane ciasteczka? :-)