Szarlotka bez tłuszczu
Składniki:
500g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
110 g mąki pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Mąkę przesiać wraz z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym. Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną (1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Najlepsze ciasteczka owsiane
Składniki (na 35 sztuk):
2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żurawiny
2 jajka
1 szklanka masła (1 kostka 200g)
1¼ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.
Wersja FIT:
– do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z
cytryny lub pomarańczy
– można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej, mąki owsianej jak i mąki pszennej
wymieszanej z mąką gryczaną
– zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki
czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
– masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka
wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
– cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię
Pieczona cieciorka
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili
*Suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym
czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka
zalać zimną wodą i gotować 50–60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub
ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać. Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
UWAGA:
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w
szczelnym pojemniku przez 4 dni. Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.: na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
Najlepsze Chilli con carne
Składniki na 4 duże porcje:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów krojonych w kartoniku
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 papryczki chili
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
3 kostki czekolady 70%
natka pietruszki i kolendry
kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę, majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu. Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą. Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.
UWAGA:
•Jeżeli Chili con carne jest zbyt suche, wystarczy dodać odrobinę wody
•Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną
•Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii
Najlepsze spaghetti bolognese
Składniki na sos dla 4-5 osób:
500 g mięsa mielonego wołowego
1/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 duża czerwona cebula
4-5 ząbków czosnku
świeża bazylia
1 puszka pomidorów krojonych
1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
5 suszonych pomidorów
3 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka suszonego oregano
olej – 3-4 łyżki
sól
pieprz
ser dojrzewający – Pecorino
makaron spaghetti
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i
dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut. Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera, pomidory w puszce, passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu około 1,5 – 2 h. Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN