Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie! >>>
Leczo z bakłażanem i granatem
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 papryka żółta
- 2 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku czosnku
- 1/2 opakowania czarnych oliwek
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka wywaru z jarzyn
- papryczka chilli
- szczypta oregano
- szczypta papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kolendra do dekoracji
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Chili i czosnek posiekaj a cebulę pokrój w piórka. Na łyżce oliwy podsmaż czosnek, cebulę i chili. Dodaj bakłażana, paprykę i chwilę podsmażaj. Podlej wodą lub wywarem i duś pod przykryciem . Następnie dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwki, miód i zioła. Przed podaniem udekoruj kolendrą, płatkami migdałowymi i granatem.
Zobacz też: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony >>>
Kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem
Składniki:
- 750 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta majeranku
- 10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
- 600 m pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- świeży koperek do dekoracji
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe i zielony pieprz. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese >>>
Biała kiełbasa z pomidorową kapusta kiszoną
- 8 chudych białych kiełbasek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- 10 pieczarek
- sól, świeżo mielony pieprz
- 500 g opłukanej i odciśniętej kapusty kiszonej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 400 ml pomidorów w puszce
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta oregano
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- oliwa z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek pokrojony w plastry i gałązkę rozmarynu. Ułóż kiełbasy i podsmażaj z każdej strony. Następnie dodaj sól, pieprz i pieczarki pokrojone w plastry. Chwilę razem podsmażaj. Obok w garnku podgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i sos sojowy oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem aż kapusta zmięknie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dodaj przyprawy i przecier oraz pomidory w puszce. Duś jeszcze chwilę i na koniec dodaj pestki dyni oraz kapary. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj razem z kiełbaskami.