Jak przyrządzić baskijski ryż na mleku, a także tosty francuskie i tarteletki?
Ile kosztuje wykonanie tego ciasta?
Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem.
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.
Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Na rynku dostępnych jest wiele zamienników mięsa dla osób, które świadomie z niego rezygnują, lecz tęsknią za jego konsystencją. Jednym z nich są wegańskie "kurczaki" z mąki. Przedstawiamy prosty sposób na to, jak zrobić je w domu i jak podawać.
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!
Coraz więcej osób zmienia dietę na taką, w której ogranicza się lub całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce. Wtedy często zadajemy sobie pytanie, jak w takim razie mają wyglądać potrawy świąteczne? Przedstawiamy przepis na pyszny wegański piernik z pomidorów - sprawdź jak łatwo go przygotować!
Wegańskie flaczki z boczniakami to alternatywa dla klasycznej, tradycyjnej polskiej zupy zawierającej najczęściej wołowe żołądki pokrojone w paski. Jak zrobić pyszną wersję flaczków bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego? Sprawdź prosty przepis.
Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.
Choć dziecko na wegańskiej diecie nie pozna smaku babcinego rosołu, ugotowanego na wywarze z mięsa czy klasycznego sernika, w zamian dostanie placuszki gryczane, omlety z brokułami i krem z kukurydzy. Aśka Rzeźnik, czyli mama-weganka udowadnia, że jadłospis malucha na diecie roślinnej jest urozmaicony i zdrowy. I wcale nie musi mierzyć się z pytaniem: "To co właściwie je Twój syn, sałatę?".
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – powtarzają dietetycy jak mantrę. Tylko co jeść latem, gdy już między 8 a 10 temperatura potrafi przekraczać 25 stopni? Przedstawiamy wam propozycje na pyszne śniadania z owocami sezonowymi. I nie tylko!
Dieta roślinna zdobywa coraz większe uznanie i podbija serca kolejnych osób. Wegańskie przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tym razem mamy dla Was propozycje śniadań, które z pewnością przypadną do gustu również tym, którzy nadal nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Autorkami książki kucharskiej "The Bowl Book" są Natalia Kontraktewicz oraz Natalia Kusiak.
Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.
Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną
Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!
Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!