SOS TZATZIKI
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
Sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
1 duży ogórek zielony
Kilka listków mięty
Pieprz, sól
1 łyżka octu jabłkowego,
Woda
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę.
Po upływie 60 minut z orzechów odlewamy wodę, wrzucamy do blendera i wlewamy około 3/4 szklanki wody i sok z cytryny.
Blendujemy wszystko dokładnie. Orzechy przybiorą formę gęstej śmietany.
Ogórka ścieramy na tarce jarzynówce.
Czosnek przeciskamy przez praskę. 6. Warzywa mieszamy z orzechową śmietaną, doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem oraz solą.
Na wierzchu posypujemy czarnuszką.
GRILLOWANA PIECZARKA PORTOBELLO Z PIETRUSZKOWYM PESTO I SOSEM TZATZIKI
Składniki:
6 pieczarek portobello
2 łyżki słonecznika
2 ząbki czosnku
Płatki drożdżowe
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól
Pęczek natki pietruszki
Olej
Kiełki
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, po czym smarujemy olejem.
Grillujemy z obydwu stron.
Wnętrze smarujemy pietruszkowym pesto i wypełniamy sosem tztatziki.
Na wierzchu układamy kiełki.
WARZYWNE SZASZŁYKI Z MUSZTARDOWYM TOFU
Składniki:
1 kostka tofu naturalnego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
10 pieczarek
MARYNATA
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oleju
Sok z połowy cytryny
Pieprz, sól
Przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym wrzucamy do niej pokrojone w dużą kostkę tofu. Odstawiamy na kilka godzin.
Warzywa i pieczarki kroimy w duże kawałki.
Nakłuwamy naprzemiennie na patyczki.
Grillujemy.
"KARKÓWKA" Z SEITANU
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
Woda
Składniki:
Do mąki stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto, które musi być nieco twardsze niż pierogowe. Nie może się kleić do rąk.
Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je na około 30 minut by „odpoczęło”.
Ciasto przekładamy do miski, którą wstawiamy do zlewu.
Cienkim strumieniem puszczamy lodowatą wodę i formując kulę, wypłukujemy z ciasta skrobię.
Czynność powtarzamy do momentu, aż z ciasta przestanie wypływać „mętna” woda. Proces trwa około 30 minut.
Kulę dzielimy na 3 lub 4 porcje (musimy wziąć pod uwagę, że gluten zwiększy swoją objętość w trakcie gotowania) i delikatnie rozpłaszczamy. Nie wałkujemy by nie uszkodzić struktury.
WYWAR
Składniki:
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy do karkówki do gotowania + 1 łyżeczka do smażenia
1 mała papryczka chilli
1 cebula
1 l wody
Musztarda sarepska (do smażenia)
Olej z pestek winogron (do smażenia)
Przygotowanie:
Zagotowujemy w garnku wodę, po czym wrzucamy do niej obraną cebulę, chili, oraz wszystkie przyprawy.
Wkładamy do garnka glutenową masę i gotujemy przez około godzinę.
Po wyciągnięciu z garnka, delikatnie osuszamy seitan, pozbywając się nadmiaru płynu zaciągniętego z wywaru.
Smarujemy „karkówkę" musztardą, skrapiamy oliwą i obsypujemy przyprawą.
Wrzucamy na grilla lub patelnie grillową i smażymy do momentu satysfakcjonującego nas wypieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN