Bezmięsny grill: karkówka z mąki i musztardowe tofu

Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!

SOS TZATZIKI

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

Sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

1 duży ogórek zielony

Kilka listków mięty

Pieprz, sól

1 łyżka octu jabłkowego,

Woda

Czarnuszka

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę.

Po upływie 60 minut z orzechów odlewamy wodę, wrzucamy do blendera i wlewamy około 3/4 szklanki wody i sok z cytryny.

Blendujemy wszystko dokładnie. Orzechy przybiorą formę gęstej śmietany.

Ogórka ścieramy na tarce jarzynówce.

Czosnek przeciskamy przez praskę. 6. Warzywa mieszamy z orzechową śmietaną, doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem oraz solą.

Na wierzchu posypujemy czarnuszką.

GRILLOWANA PIECZARKA PORTOBELLO Z PIETRUSZKOWYM PESTO I SOSEM TZATZIKI

Składniki:

6 pieczarek portobello

2 łyżki słonecznika

2 ząbki czosnku

Płatki drożdżowe

Oliwa z oliwek

Pieprz, sól

Pęczek natki pietruszki

Olej

Kiełki

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, po czym smarujemy olejem.

Grillujemy z obydwu stron.

Wnętrze smarujemy pietruszkowym pesto i wypełniamy sosem tztatziki.

Na wierzchu układamy kiełki.

WARZYWNE SZASZŁYKI Z MUSZTARDOWYM TOFU

Składniki:

1 kostka tofu naturalnego

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 cebula

10 pieczarek

MARYNATA

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki oleju

Sok z połowy cytryny

Pieprz, sól

Przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym wrzucamy do niej pokrojone w dużą kostkę tofu. Odstawiamy na kilka godzin.

Warzywa i pieczarki kroimy w duże kawałki.

Nakłuwamy naprzemiennie na patyczki.

Grillujemy.

"KARKÓWKA" Z SEITANU

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

Woda

Składniki:

Do mąki stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto, które musi być nieco twardsze niż pierogowe. Nie może się kleić do rąk.

Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je na około 30 minut by „odpoczęło”.

Ciasto przekładamy do miski, którą wstawiamy do zlewu.

Cienkim strumieniem puszczamy lodowatą wodę i formując kulę, wypłukujemy z ciasta skrobię.

Czynność powtarzamy do momentu, aż z ciasta przestanie wypływać „mętna” woda. Proces trwa około 30 minut.

Kulę dzielimy na 3 lub 4 porcje (musimy wziąć pod uwagę, że gluten zwiększy swoją objętość w trakcie gotowania) i delikatnie rozpłaszczamy. Nie wałkujemy by nie uszkodzić struktury.

WYWAR

Składniki:

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przyprawy do karkówki do gotowania + 1 łyżeczka do smażenia

1 mała papryczka chilli

1 cebula

1 l wody

Musztarda sarepska (do smażenia)

Olej z pestek winogron (do smażenia)

Przygotowanie:

Zagotowujemy w garnku wodę, po czym wrzucamy do niej obraną cebulę, chili, oraz wszystkie przyprawy.

Wkładamy do garnka glutenową masę i gotujemy przez około godzinę.

Po wyciągnięciu z garnka, delikatnie osuszamy seitan, pozbywając się nadmiaru płynu zaciągniętego z wywaru.

Smarujemy „karkówkę" musztardą, skrapiamy oliwą i obsypujemy przyprawą.

Wrzucamy na grilla lub patelnie grillową i smażymy do momentu satysfakcjonującego nas wypieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości