grill

    grill

    Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.

    Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?

    Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.

    Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Kto z nas nie lubi spędzać czasu z rodziną czy przyjaciółmi przy ogniu, na którym skwierczą różne rodzaje mięs i warzywa. Tradycyjnie już za początek sezonu grillowego uznaje się długi majowy weekend. Niestety w tym roku nie wszędzie było to możliwe. Władze kilku warszawskich dzielnic wydały bowiem zakaz rozpalania ognisk i grillowania. Co grozi za jego złamanie? O tym rozmawialiśmy z Szymonem Czerwińskim, szefem kuchni i Agnieszką Drozd, Warszawski Alarm Smogowy.

    Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" (emitowanym na kanale Food Network w środy o 23:15) i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.

    Michel Moran zdobył telewizyjną popularność jako juror w programie "MasterChef", z miejsca stając kulinarnym autorytetem dla milionów widzów. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca słynny szef kuchni spojrzał w stronę ogrodu, gdzie wiele osób spędzi nadchodzącą majówkę. Kucharz nawiązał do obowiązkowego elementu długiego weekendu.

    Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.

    Grill bezdymny to nowej generacji urządzenie pozwalające na przygotowanie posiłków wolnych od tłuszczu, dymu i sadzy. Mały i poręczny sprzęt może być użytkowany nawet w domu. Nie nagrzewa się z zewnątrz, dzięki czemu jest bezpieczny. Sprawdź zalety grilla bezdymnego. Jaki węgiel do niego kupić?

    Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

    Nad Wisłą, w pięknych okolicznościach przyrody, Kinga Burzyńska grilluje z mistrzem Andrzejem Polanem. A skoro o grillowaniu mowa, to nie mogło oczywiście zabraknąć pysznej kiełbasy. Zobaczcie, jak ją przygotować.

    Grill jest podobno sportem narodowym Polaków. Grillujemy zwłaszcza teraz w czasie majówki. Alternatywą dla tłustych karkówek i kiełbas mogą być grillowane, młode warzywa w ziołowej salsie, podwędzany jesiotr na szparagach z sosem z kwiatów mniszka czy kukurydziane chlebki z łososiem kolendrą i guacamole. W studiu Dzień Dobry TVN Paweł Chomentowski przygotował lekki obiad wprost idealny na majówkę :)

    Grillowanie to podobno nasz sport narodowy :) Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując grilla? Polacy najczęściej wybierają grille węglowe. Czy jest to na pewno dobre rozwiązanie? Jakie są alternatywy dla grilla węglowego? Gościem Dzień Dobry TVN była Magdalena Tacik.