Jasiek Kuroń i wykwintne dania z grilla. Faszerowane polędwiczki i sałatka z młodej kapustki z kiełbaskami zachwycą Waszych gości
Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.
Grill w stylu azjatyckim. Zdradzamy najlepszy przepis na egzotycznego burgera
Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie.
Letnie ośmiorniczki grillowe i pyszna sałatka ziemniaczana z kiełbasą. Co tym razem Jasiek Kuroń wrzuci na ruszt?
Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.
Szykujesz grilla? Oto proste i smaczne przepisy, które pokochają nawet najwybredniejsi domownicy
Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy.
Sałatka "biała dama" to królowa letnich przyjęć. Jak ją przygotować?
Pogoda za oknem sprzyja organizowaniu spotkań w ogrodzie i wspólnemu pałaszowaniu smakołyków ze znajomymi. Dlatego przygotowaliśmy dla was propozycję ciekawej sałatki, która jest królową letnich przyjęć.
Zasady grillowania: Co zrobić, aby jedzenie z rusztu było zdrowe?
Sezon grillowy rozpoczął się w najlepsze. Jak odpowiednio przygotować nasze przekąski, aby ich spożywanie nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu i formie? Jak się okazuje, ważne jest nie tylko to, co kładziemy na ruszcie, ale także sposób, w jaki przygotowujemy nasze posiłki. Zobaczcie, gdzie kryje się sekret smacznego i zdrowego grillowania.
Szykujesz grilla dla znajomych? Te przekąski zachwycą twoich gości
Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami w najlepsze rozpoczęliśmy sezon grillowy. Jeśli właśnie planujecie wspólny posiłek w gronie znajomych czy rodziny, świetnie się składa. Mamy kilka pomysłów na to, jak zaskoczyć domowników i przygotować potrawy, które skradną nie tylko ich serca, ale i podniebienia. Jakie przekąski wybrać na grilla?
Czy warto nacinać kiełbasę przed grillowaniem? Rada Szymona Czerwińskiego może zaskoczyć
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.
Poznaj regionalne przysmaki z grilla. "Możemy w nowoczesny sposób połączyć smaki"
Jakie atrakcje czekają na turystów w Krynicy-Zdroju? Sztuka na talerzu i piękne krajobrazy to tylko część z nich. W Dzień Dobry TVN mówił o tym Mirek Jabłoński, szef kuchni restauracji hotelu Belmonte, który przyrządzał dania z grilla przyprawionego beskidzkim wiatrem.
Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej
Sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić pieczone ziemniaki z ogniska z tahini? Sprawdź przepis.
Grillowane szparagi z wegańską chałką - przepis Jagny Niedzielskiej
Sezon grillowy rozpoczęty, a więc w kuchni Dzień Dobry TVN pojawia się sporo pysznych, plenerowych inspiracji. Jak zrobić grillowane szparagi z wegańską chałką? Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej.
Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem - przepis Jagny Niedzielskiej
Majówka za nami, ale sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić wiosenną sałatkę z malinowym dressingiem?
Czym zastąpić folię aluminiową na grillu? 3 sprawdzone pomysły
Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.
Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana
Sezon na grillowanie trwa w Polsce od maja do września. Szukasz pomysłu na coś pysznego? Sprawdź przepis na szparagowe grzanki z jajkiem autorstwa Andrzeja Polana.
Grillowane pieczarki z kiełbaską - przepis Andrzeja Polana
Szukasz pomysłu no coś pysznego prosto z grilla? W naszej kuchni swoimi propozycjami podzielił się Andrzej Polan. Sprawdź przepis na grillowane pieczarki z kiełbaską.
Grillowana polędwica wieprzowa - przepis Andrzeja Polana
Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
Grillowe wariacje: trybowane udka z kurczaka, karkówka wieprzowa z chimichurri i wege tacos al pastor
Wielki krokami zbliża się sezon grillowy. W naszej niedzielnej kuchni mamy propozycje na dania z rusztu, które powinny zadowolić zarówno smakoszy mięsa, jak i zwolenników warzyw. Do tego ciekawe dodatki, które sprawią, że smak potraw będzie na pewno wyśmienity. Jak zrobić trybowane udka z kurczaka, grillowaną karkówkę wieprzową z chimichurri i wege tacos al pastor? Sprawdź przepisy Beaty Śniechowskiej.
Funkcja grillowania w mikrofali - jak działa? Kiedy jej używać
Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?
Ananas grillowany z szynką - przepis Matteo Brunettiego
Za sprawą finalisty 6. edycji programu MasterChef - Matteo Brunettiego, kuchnię Dzień Dobry TVN zdominował ananas i różne dania z jego wykorzystaniem. Jak przygotować grilllowanego ananasa z szynką? Sprawdź prosty przepis.
Grillowana cielęcina. Piotr Kucharski radzi, jak ją odpowiednio przyrządzić
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Grillowany schab po włosku. Sebastian Olma odczarowuje wieprzowinę
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
Wakacyjny grill dla dzieci i dorosłych. Jak przygotować tortillę z kabanosem?
W Dzień Dobry Wakacje, w ramach Projektu Plaża w Międzyzdrojach, Olivier Janiak miał okazję spróbować oryginalnych specjałów z grilla. W nadmorskiej miejscowości świeże i soczyste mięso z rusztu kusiło głębokim aromatem, a odpowiednio dobrane dodatki zapewniły mu unikatowy smak.
Natalia Szroeder przebywa właśnie w rodzinnych stronach ze swoim chłopakiem Quebonafide, a także znajomymi, wśród których znalazła się m.in. Iga Lis, Taco Hemingway, a także jedna z uczestniczek najnowszej edycji "Top Model". Zobaczcie ich zdjęcie z urlopu.
Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?