Materiał promocyjny

Łatwe i szybkie patenty na spotkanie grillowe - przepisy

Grillowanie z Sokołowem
Grillujemy w Krynicy Morskiej
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Grillowanie to świetna okazja do spędzenia czasu w gronie bliskich. Podczas spotkań, możemy wspólnie przygotowywać dania, jednocześnie nie spędzając wielu godzin w kuchni. Jak łatwo i szybko przygotować spotkanie grillowe? Swoimi patentami podzielił się ekspert kulinarny Sebastian Olma.

Spotkanie grillowe - jak przygotować je łatwo i szybko?

Polacy uwielbiają grillować - niezależnie od pogody czy nawet pory roku. Dla większości z nas to po prostu doskonała okazja do spotkań w gronie bliskich, wspólnego przygotowania dań, biesiadowania i delektowania się znakomitymi smakami produktów. Całe szczęście, nie musimy spędzać godzin w kuchni, by zachwycić znajomych i rodzinę pysznym jedzeniem.

Na rynku dostępne są gotowe produkty na grilla, których nie trzeba marynować - wystarczą jedynie odpowiednie dodatki i danie może pojawić się na stole. W Dzień Dobry TVN ekspert kulinarny Sebastian Olma przedstawił widzom skuteczne patenty na łatwe i szybkie przygotowanie spotkania grillowego.

Pyszne i szybkie przepisy na grilla

Sałatka warzywna z arbuzem i grillowaną karkówką 

Składniki:

  • 1 kg karkówki grillowej Grill House Sokołów
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 500 g czerwonych pomidorów
  • 3 zielone ogórki
  • 3 czerwone cebule
  • po 100 g oliwek czarnych i zielonych
  • 1 arbuz
  • po 1 kolorowej papryce
  • 2 duże łyżki ziół prowansalskich
  • 200 g sera feta
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 1 małe opakowanie soli w płatkach Maldon

Sposób przygotowania:

Karkówkę grillową polej lekko olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony.

Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta i kawałki arbuza.

Ułóż warzywa w misce, polej je dobrej jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach.

Na wierzch sałatki ułóż grillowaną karkówkę.

Kiełbasa grillowana w bagietce z sosem serowym 

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kiełbasę grillową natnij nożem, grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony aż nabierze złotego koloru. 

Kapustę drobno posiekaj do miski, zetrzyj do niej również marchew i jabłko. Do miski dodaj oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. 

Bagietkę natnij wzdłuż, dodaj surówkę z białej kapusty, następnie wsadź kiełbasę, całość polej sosem serowym i posyp posiekanym szczypiorkiem. 

Gulasz "kiełbasiany" z boczkiem i warzywami 

Składniki:

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż ze sobą pokrojony boczek, cebulę białą i kawałki kiełbasy Brockiej. Po kilku minutach smażenia dodaj do środka pokrojone warzywa (cukinia, papryka, grzyby) całość podlej przecierem pomidorowym i lekko duś. Dodaj wodę lub bulion i po zagotowaniu zagęść.

Do głębokiego naczynia nalej porcję gulaszu, posyp posiekaną dymką i dodaj świeżą bagietkę.

Ziemniaczki duszone w ziołach z kiszką ziemniaczaną i szynką dojrzewającą 

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki potnij na plasterki, ugotuj w wodzie i przełóż do miski. Dopraw je solą, pieprzem i zostaw na 30 minut. Następnie na patelni podsmaż plastry szynki, dodaj ziemniaki, tymianek, rozmaryn i posiekany czosnek. Wszystko smaż około 10 minut, dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj na wierzch kiszkę i przykryj pokrywką naczynia. Kiszę można też osobno podsmażyć na grillu lub patelni. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości