Spotkanie grillowe - jak przygotować je łatwo i szybko?
Polacy uwielbiają grillować - niezależnie od pogody czy nawet pory roku. Dla większości z nas to po prostu doskonała okazja do spotkań w gronie bliskich, wspólnego przygotowania dań, biesiadowania i delektowania się znakomitymi smakami produktów. Całe szczęście, nie musimy spędzać godzin w kuchni, by zachwycić znajomych i rodzinę pysznym jedzeniem.
Na rynku dostępne są gotowe produkty na grilla, których nie trzeba marynować - wystarczą jedynie odpowiednie dodatki i danie może pojawić się na stole. W Dzień Dobry TVN ekspert kulinarny Sebastian Olma przedstawił widzom skuteczne patenty na łatwe i szybkie przygotowanie spotkania grillowego.
Pyszne i szybkie przepisy na grilla
Sałatka warzywna z arbuzem i grillowaną karkówką
Składniki:
- 1 kg karkówki grillowej Grill House Sokołów
- 50 ml oleju roślinnego
- 500 g czerwonych pomidorów
- 3 zielone ogórki
- 3 czerwone cebule
- po 100 g oliwek czarnych i zielonych
- 1 arbuz
- po 1 kolorowej papryce
- 2 duże łyżki ziół prowansalskich
- 200 g sera feta
- 100 ml oliwy extra virgin
- 1 małe opakowanie soli w płatkach Maldon
Sposób przygotowania:
Karkówkę grillową polej lekko olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony.
Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta i kawałki arbuza.
Ułóż warzywa w misce, polej je dobrej jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach.
Na wierzch sałatki ułóż grillowaną karkówkę.
Kiełbasa grillowana w bagietce z sosem serowym
Składniki:
- 1 opakowanie Kiełbasy Śląskiej Grill House Sokołów
- 1 duża bagietka
- 100 g sosu serowego cheddar
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchew
- oliwa, cukier i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kiełbasę grillową natnij nożem, grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony aż nabierze złotego koloru.
Kapustę drobno posiekaj do miski, zetrzyj do niej również marchew i jabłko. Do miski dodaj oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Bagietkę natnij wzdłuż, dodaj surówkę z białej kapusty, następnie wsadź kiełbasę, całość polej sosem serowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Gulasz "kiełbasiany" z boczkiem i warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie boczku w plastrach Grill House Sokołów
- 2 cebule białe
- 1 opakowanie Kiełbasy Brockiej Grill House Sokołów
- 2 cukinie żółte
- 2 cukinie czerwone
- 1 opakowanie papryk kolorowych
- 1 opakowanie grzybów
- 50 g przecieru pomidorowego
- cebula dymka
- świeża bagietka
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż ze sobą pokrojony boczek, cebulę białą i kawałki kiełbasy Brockiej. Po kilku minutach smażenia dodaj do środka pokrojone warzywa (cukinia, papryka, grzyby) całość podlej przecierem pomidorowym i lekko duś. Dodaj wodę lub bulion i po zagotowaniu zagęść.
Do głębokiego naczynia nalej porcję gulaszu, posyp posiekaną dymką i dodaj świeżą bagietkę.
Ziemniaczki duszone w ziołach z kiszką ziemniaczaną i szynką dojrzewającą
Składniki:
- 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Grill House Sokołów
- 500 g ziemniaków młodych
- sól, pieprz do smaku
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- tymianek
- rozmaryn
- 1 główka świeżego czosnku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki potnij na plasterki, ugotuj w wodzie i przełóż do miski. Dopraw je solą, pieprzem i zostaw na 30 minut. Następnie na patelni podsmaż plastry szynki, dodaj ziemniaki, tymianek, rozmaryn i posiekany czosnek. Wszystko smaż około 10 minut, dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj na wierzch kiszkę i przykryj pokrywką naczynia. Kiszę można też osobno podsmażyć na grillu lub patelni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
- Grillowe inspiracje Sebastiana Olmy. Jak przyrządzić kiełbasę, stek czy koftę z grilla?
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
- Zaczynamy majówkowe grillowanie z Darią Ładochą. Będzie pysznie i zdrowo