Sezon na grilla, podobnie jak lato, trwa w najlepsze. Gotowanie na świeżym powietrzu stało się prawdziwą pasją Polaków. Są nawet tacy, którzy twierdzą, że to nasz sport narodowy. Kiedy tylko pierwsze mocne promienie słońca dotrą na ziemię, w całym kraju rozpoczynają się prawdziwe igrzyska przy ruszcie. Przygotowywanie kiełbasy i karkówki opanowaliśmy do perfekcji, czas więc na urozmaicenie grillowego menu. W Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na dania z rusztu przez całe lato będą się dzielić Marieta Marecka i Jasiek Kuroń. W każdym tygodniu zaproponują potrawy na inną letnią okazję.
Nie od dziś wiadomo, że grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Kiedy tylko pierwsze promienie słońca rozgrzeją nieco zmarzniętą ziemię, rozpoczyna się biesiadowanie pod gołym niebem. Na ruszt trafia wszystko: od mięsa, przez warzywa, aż po pieczywo. Zanim jednak znów sięgniesz po niezawodną kiełbasę, czy karkówkę, którą od lat przyrządzasz w ten sam sposób - pobierz nasz e-book i sprawdź, jakie dania z grilla lądują na talerzach uczestników programu MasterChef. Wielkie Grillowanie.
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a to oznacza, że coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi na świeżym powietrzu i wspólnie biesiadujemy, zajadając się pieczonymi smakołykami.
Rozpoczął się sezon grillowy, więc czas pomyśleć, co można wrzucić na ruszt. Kiełbaski, karkówka czy kaszanka to klasyki, ale kulinarni odkrywcy chcą próbować nowych smaków i eksperymentować z ciekawymi połączeniami.
Zastanawiasz się, gdzie i pod jakimi warunkami można grillować? Co idealnie sprawdzi się na grilla i jakie dodatki zaserwować? Sprawdź nasz poradnik z okazji Światowego Dnia Grilla.
Piotr Wojtasik i Andrzej Sołtysik zaprosili nad Wisłę szefa kuchni Jaśka Kuronia, aktora Alana Andersza oraz muzyka Antka Smykiewicza, by wzięli udział w konkurencjach związanych z wiosennym gotowaniem na świeżym powietrzu. Kto zwyciężył grillowe rozgrywki?
Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.
Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.
Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie.
Wieczory na przydomowym tarasie to niezaprzeczalny atrybut lata. Długo wyczekiwany relaks można jeszcze bardziej umilić, wybierając odpowiednie gadżety. Konrad Koterba zaprezentował w programie kilka z nich. Sprawdź, co zrobić, żeby ogród stał się miejscem z którego nie będziemy chcieli wychodzić i to bez względu na pogodę.
Sezon grillowy rozpoczął się w najlepsze. Jak odpowiednio przygotować nasze przekąski, aby ich spożywanie nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu i formie? Jak się okazuje, ważne jest nie tylko to, co kładziemy na ruszcie, ale także sposób, w jaki przygotowujemy nasze posiłki. Zobaczcie, gdzie kryje się sekret smacznego i zdrowego grillowania.
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.
Słoneczna wiosna trwa. Obecnie mamy doskonałe warunki do pieszych wędrówek, grillowania, odpoczynku na działce itd. Wśród gadżetów, które umilą ten czas, warto mieć przydatne aplikacje. Dostępne są do pobrania bezpłatnie w Google Play. Polecamy 3.
Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.
Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?