grillowanie

    Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.

    Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.

    Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie. 

    Wieczory na przydomowym tarasie to niezaprzeczalny atrybut lata. Długo wyczekiwany relaks można jeszcze bardziej umilić, wybierając odpowiednie gadżety. Konrad Koterba zaprezentował w programie kilka z nich. Sprawdź, co zrobić, żeby ogród stał się miejscem z którego nie będziemy chcieli wychodzić i to bez względu na pogodę.

    Internauci są zachwyceni jej pomysłowością.

    Sezon grillowy rozpoczął się w najlepsze. Jak odpowiednio przygotować nasze przekąski, aby ich spożywanie nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu i formie? Jak się okazuje, ważne jest nie tylko to, co kładziemy na ruszcie, ale także sposób, w jaki przygotowujemy nasze posiłki. Zobaczcie, gdzie kryje się sekret smacznego i zdrowego grillowania.

    Lato to idealny czas na spotkania z rodziną i znajomymi. Ciesząc się piękną pogodą i bardzo sprzyjającymi okolicznościami przyrody często decydujemy się na celebrację na świeżym powietrzu. Jak przygotować przyjęcie w ogrodzie, żeby oczarować gości nie tylko smakiem potraw, ale także nietuzinkową aranżacją? Tego dowiesz się z e-booka Spotkajmy się przy grillu.

    Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.

    Pogoda sprzyja biesiadom w otoczeniu natury. Zapach grilla unosi się w powietrzu już od pierwszych dni maja. Nie wszyscy jednak są tym zachwyceni. Co na ten temat mówią przepisy? Gdzie możemy grillować, a gdzie rozpalić ognisko, tak aby nie łamać prawa i nie przeszkadzać innym? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym Katarzyna Topczewska, adwokat.

    Słoneczna wiosna trwa. Obecnie mamy doskonałe warunki do pieszych wędrówek, grillowania, odpoczynku na działce itd. Wśród gadżetów, które umilą ten czas, warto mieć przydatne aplikacje. Dostępne są do pobrania bezpłatnie w Google Play. Polecamy 3.

    Sezon grillowy już niemal w pełni. Mało kto jednak wie, że przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem aluminium może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zatem w jaki sposób powinno się grillować? Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? I przede wszystkim, dlaczego powinniśmy jej unikać? Sprawdzamy w dziendobry.tvn.pl.

    Sprawdź, które produkty mogą na ruszcie stracić smak lub stać się niebezpieczne dla zdrowia.

    Sprawdź, gdzie rozpalenie ognia grozi mandatem.

    Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?

    Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach. O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.

    W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Krynicy Morskiej. Razem z Tomaszem Leśniakiem, szefem kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej odkrywali smaki dań z rusztu, przygotowane w dwóch wersjach - klasycznej i wege.

    Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.

    Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.

    Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.

    W Dzień Dobry Wakacje, w ramach Projektu Plaża w Międzyzdrojach, Olivier Janiak miał okazję spróbować oryginalnych specjałów z grilla. W nadmorskiej miejscowości świeże i soczyste mięso z rusztu kusiło głębokim aromatem, a odpowiednio dobrane dodatki zapewniły mu unikatowy smak.

    Natalia Szroeder przebywa właśnie w rodzinnych stronach ze swoim chłopakiem Quebonafide, a także znajomymi, wśród których znalazła się m.in. Iga Lis, Taco Hemingway, a także jedna z uczestniczek najnowszej edycji "Top Model". Zobaczcie ich zdjęcie z urlopu.

    Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.

    W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?

    Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.

    Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.

    Sezon grillowy tuż tuż. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych przepisów na dania z grilla.

    Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?

    Polacy kochają grillować! Czym i w jaki sposób czyścić ruszt, by nadawał się do użycia?Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN zdradził Wiesław Skiba, złota rączka.

    Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.