- Sebastian Olma i Pascal Brodnicki to dwa kulinarne bieguny. Połączył ich powrót do pięknej, polskiej natury. Tu smaki i aromaty budzą się wśród pól i drzew.
- W piątym odcinku cyklu Sokołów poznaliśmy przepis Sebastiana Olmy na steka Tomahawk z czarną porzeczką i grillowanymi owocami.
Grillowanie z Sebastianem Olmą
Sebastian Olma w najnowszym odcinku grillował na łonie natury steka Tomahawk marki Sokołów, który ma charakterystyczny marmurek, czyli tłuszcz międzymięśniowy. Ta cecha w połączeniu z dojrzewaniem w odpowiednich warunkach zapewnia kruchość mięsa i wspaniały smak.
- Przygotujemy fantastyczne danie w oparciu o jakże piękny polski owoc - czarną porzeczkę. Do tego pyszny stek z antrykotu. Grillowanie może być łatwe, miłe i przyjemne - zapewnił kucharz.
Pamiętajcie, by kupować wyroby renomowanych, sprawdzonych producentów, którzy zapewniają odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktu. Bo dobra jakość mięsa to gwarancja dobrego smaku naszych potraw i wędlin.
Stek Tomahawk z czarną porzeczką i grillowanymi owocami - przepis Sebastiana Olmy
Składniki:
- 1 szt. steka Tomahawk Sokołów,
- sól, pieprz, olej do smaku (rzepakowy lub słonecznikowy),
- świeże lokalne owoce (jabłko, brzoskwinia, morela),
- 100 g czarnej porzeczki,
- 100 ml miodu gryczanego,
- listki świeżej mięty.
Tip:
Sebastian Olma: - Nie bójcie się używać dłoni, dlatego że mają 36 stopni i możemy delikatnie wmasować przyprawy w środek mięsa.
Przygotowanie:
- Steka dopraw solą, pieprzem i lekko skrop olejem. Grilluj z każdej strony około 5-10 minut i odstaw do odpoczynku.
- Świeże owoce potnij na grubsze kawałki, lekko pokrop oliwą i grilluj z każdej strony.
- Czarną porzeczkę zalej miodem i lekko zetrzyj w moździerzu. Dodaj kilka listków świeżej mięty.
- Wyłóż na talerz przygotowaną porzeczką, dodaj pokrojonego steka i na górę ułóż grillowane owoce.
- Ten grill jest wyjątkowy. Nawet nie sądziłem, że porzeczka może aż tak fajnie podkreślić wszystkie smaki moich składników, które są na tym talerzu - przyznał Sebastian Olma, smakując potrawy.
Zobacz w wideo na górze strony, jak przygotować danie krok po kroku.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Grillowanie z kompozycją polnych dobroci. "Te powroty do naturalnych składników są fenomenalne"
- Zebraliśmy najlepsze przepisy na grilla. Co wrzucić na ruszt?
- Steki z kalafiora i drożdżówki z grilla. Co jeszcze przygotowali Małgorzata Pieczyńska i Andrzej Polan?
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN