Materiał promocyjny

Stek w towarzystwie czarnej porzeczki według Sebastiana Olmy. "Jest wyjątkowy"

Stek w towarzystwie czarnej porzeczki według Sebastiana Olmy. "Jest wyjątkowy"
Podniebne smaku, czyli stek w towarzystwie czarnej porzeczki
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Sebastian Olma pokazał widzom Dzień Dobry TVN, jak przygotować steka Tomahawk z czarną porzeczką i grillowanymi owocami. Zdradził też swój tip na mięso. - Grillowanie może być łatwe, miłe i przyjemne - zaznaczył kucharz.
Kluczowe fakty:
  • Sebastian Olma i Pascal Brodnicki to dwa kulinarne bieguny. Połączył ich powrót do pięknej, polskiej natury. Tu smaki i aromaty budzą się wśród pól i drzew.
  • W piątym odcinku cyklu Sokołów poznaliśmy przepis Sebastiana Olmy na steka Tomahawk z czarną porzeczką i grillowanymi owocami.

Grillowanie z Sebastianem Olmą

Sebastian Olma w najnowszym odcinku grillował na łonie natury steka Tomahawk marki Sokołów, który ma charakterystyczny marmurek, czyli tłuszcz międzymięśniowy. Ta cecha w połączeniu z dojrzewaniem w odpowiednich warunkach zapewnia kruchość mięsa i wspaniały smak.

- Przygotujemy fantastyczne danie w oparciu o jakże piękny polski owoc - czarną porzeczkę. Do tego pyszny stek z antrykotu. Grillowanie może być łatwe, miłe i przyjemne - zapewnił kucharz.

Pamiętajcie, by kupować wyroby renomowanych, sprawdzonych producentów, którzy zapewniają odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktu. Bo dobra jakość mięsa to gwarancja dobrego smaku naszych potraw i wędlin.

Stek Tomahawk z czarną porzeczką i grillowanymi owocami - przepis Sebastiana Olmy

Składniki:

  • 1 szt. steka Tomahawk Sokołów,
  • sól, pieprz, olej do smaku (rzepakowy lub słonecznikowy),
  • świeże lokalne owoce (jabłko, brzoskwinia, morela),
  • 100 g czarnej porzeczki,
  • 100 ml miodu gryczanego,
  • listki świeżej mięty.

Tip:

Sebastian Olma: - Nie bójcie się używać dłoni, dlatego że mają 36 stopni i możemy delikatnie wmasować przyprawy w środek mięsa.

Przygotowanie:

  1. Steka dopraw solą, pieprzem i lekko skrop olejem. Grilluj z każdej strony około 5-10 minut i odstaw do odpoczynku.
  2. Świeże owoce potnij na grubsze kawałki, lekko pokrop oliwą i grilluj z każdej strony.
  3. Czarną porzeczkę zalej miodem i lekko zetrzyj w moździerzu. Dodaj kilka listków świeżej mięty.
  4. Wyłóż na talerz przygotowaną porzeczką, dodaj pokrojonego steka i na górę ułóż grillowane owoce.

- Ten grill jest wyjątkowy. Nawet nie sądziłem, że porzeczka może aż tak fajnie podkreślić wszystkie smaki moich składników, które są na tym talerzu - przyznał Sebastian Olma, smakując potrawy.

Zobacz w wideo na górze strony, jak przygotować danie krok po kroku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości