Materiał promocyjny

Steki i burgery w kilka minut? Pascal i Olma pokazują, jak to zrobić łatwo i smacznie

pp_41
Projekt Plaża: Mięsne klasyki z nowym twistem
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Burgery i steki to dania, które powszechnie uważa się za dość skomplikowane do przygotowania. Pascal Brodnicki i Sebastian Olma udowadniają, że jest zupełnie inaczej. Kucharze pokazali nam szybki i smaczny sposób na mięsne wariacje.
  • Steki łatwe w przygotowaniu – Pascal Brodnicki i Sebastian Olma pokazują, że dobrej jakości stek, np. antrykot z przerostem tłuszczu, można usmażyć w kilka minut – wystarczy grill i podstawowe przyprawy.
  • Grillowanie jako styl życia – To nie tylko gotowanie, ale też okazja do spotkań, rozmów i wspólnego spędzania czasu. Każdy może dodać coś od siebie, tworząc unikalne smaki i wspomnienia.
  • Burgery dla każdego – Własnoręcznie zrobione burgery, zarówno klasyczne, jak i w kreatywnych wersjach (np. z oscypkiem lub awokado), są proste, zdrowe i smakują całej rodzinie.

Steki do przygotowania przez każdego

To, co zazwyczaj odstrasza nas od gotowania to czasochłonne potrawy, które wymagają kilku godzin spędzonych w kuchni. My znając doskonale ten problem, stawiamy na proste i smaczne dania, które przyrządzimy w zaledwie kilka minut. Co powiecie na steka z grilla od Sokołów. Doprawione, jakościowe mięso wystarczy tylko położyć na ruszt, a reszta magii dzieje się sama.

- Mamy antrykot, który smaży się 2-3 minuty. Pamiętajcie, żeby zawsze gdy kupujemy sprawdzać, czy jest przerost tłuszczu. Podczas grillowania mięso nie będzie suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku – powiedział Pascal.

Sebastian zaś dodał, że istotne jest, aby mięso smażyć zawsze równolegle, z każdej strony po około 3 minuty.

- Dobrej jakości mięso zawsze samo się obroni. Ma wyjątkowy smak - przyznał.

Co więcej, grillowanie to nie tylko samo jedzenie – to symbol spotkań, relaksu i dobrej atmosfery. To także doskonała okazja do łączenia pokoleń i kultur – każdy może wrzucić coś swojego na ruszt, wnieść własny smak i pomysł, a rozmowy przy grillowaniu toczą się same.

Burgery dla dzieci i dorosłych łatwe 

Posiłek, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci to burgery. Te wykonane samodzielnie będą zdecydowanie zdrowsze i pełnowartościowe. Kluczem do sukcesu jest jednak dobrze przyrządzone mięso.

- Mięsa wieprzowego nie musimy dociskać. Ono może być też soczyste w środku. Zrobiłem burgera z oscypkiem, z ogórkiem kiszonym, surówką z kiszonej kapusty i jajkiem sadzonym – powiedział Sebastian.

Pascal zaś przygotował burgera z cebulą oraz awokado z orientalnym sosem.

Stek francuski z masłem czosnkowym i młodymi ziemniakami

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g steku z antrykotu Sokołów
  • 4 kromki chleba rustykalnego
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • garść rukoli
  • 300 g młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Składniki na masło czosnkowe:

  • 80 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Steki dopraw i zgrilluj. Ziemniaki ugotuj i podsmaż z masłem czosnkowym. Grzanki posmaruj musztardą, ułóż rukolę i stek w plastrach. Podawaj z ziemniakami.

Big Burger wieprzowy na styl góralski z kapustą kiszoną, jajkiem i oscypkiem 

Składniki:

  • 2 sztuki Big Burgera wieprzowego Sokołów
  • 2 bułki burgerowe
  • 200 g oscypka
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka sadzone
  • masło do smarowania
  • musztarda do smarowania
  • do smaku: sól, pieprz

Składniki na kapustę kiszoną:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • do smaku: sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Burgera dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj na grillu z każdej strony do równego usmażenia. Do grillowanego burgera dodaj plasterki oscypka.

Kapustę kiszoną dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny, tartą marchewką, cebulą i natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zostaw na 30 minut.

Bułkę na burgera posmaruj masłem, tostuj na grillu aż będzie ładnie rumiana. Spód bułki posmaruj musztardą i nałóż ogórka kiszonego, kapustę kiszoną, następnie dodaj burgera, smażonego oscypka i jajko sadzone.

Grillowany stek z antrykotu na sosie kurkowym z parmezanem i grzankami 

Składniki:

  • 2 steki z antrykotu Sokołów
  • 1 bagietka pszenna
  • 1 kostka masła
  • olej roślinny
  • parmezan
  • świeże zioła
  • do smaku: zioła prowansalskie, pieprz w młynku, sól w płatkach

Składniki na sos kurkowy:

  • 200 g świeżych kurek
  • klarowane masło
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • do smaku: sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bagietkę pszenną potnij na cienkie plastry, posmaruj masłem i tostuj na płaskim grillu aż będzie złoto brązowa. Grzanki na koniec posyp ziołami prowansalskimi.

Kurki dokładnie wyczyść i podsmaż na patelni, dodając klarowane masło. Do kurek dodaj posiekaną szalotkę, białe wino (aż odparuje) i słodką śmietanę. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz natką pietruszki.

Steka dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą w płatkach, delikatnie posmaruj olejem i grilluj z każdej strony do uzyskania odpowiedniego stanu wysmażenia. Stek po wysmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Na talerzu ułóż porcje sosu kurkowego, dodaj sezonowego steka i kawałki parmezanu. Do dekoracji użyj świeżych ziół oraz grzanek.

Stek brazylijski z chimichurri i grillowaną kukurydzą

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g steku z antrykotu Sokołów
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos chimichurri:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki oprósz solą i pieprzem, grilluj po ok. 5–6 minut z każdej strony. Kukurydzę skrop oliwą, posól i grilluj do zarumienienia. Wymieszaj drobno posiekane składniki chimichurri. Podaj stek z kukurydzą i sosem.

Grillowany stek z rostbefu  z salsą pomidorową i sosem pesto z bazylią 

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu Sokołów
  • pieprz w młynku
  • sól w płatkach
  • olej roślinny
  • 200 g żółtych pomidorków
  • 200 g czerwonych pomidorków
  • ocet balsamiczny di Modena
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 100 g orzeszków pinii
  • do dekoracji: świeża bazylia, płatki parmezanu

Składniki na pesto:

  • 1 pęczek bazylii
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • do smaku: sól

Sposób przygotowania:

Steka dopraw świeżo mielony pieprzem i solą w płatkach, delikatni posmaruj olejem i grilluj z każdej strony do uzyskania odpowiedniego stanu wysmażenia. Stek po wysmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Kolorowe pomidorki potnij na połówki, przełóż do metalowej miski, dodając do środka sól w płatkach, pieprz świeżo mielony, ocet balsamiczny di Modena, tarty czosnek i prażone orzeszki pinii. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na 30 minut, aby składniki się mogły zamarynować.

Liście bazylii zmiksuj razem z płatkami migdałów, oliwą z oliwek i parmezanem. Pesto dopraw do smaku szczyptą soli.

Na talerz dodaj salsę z pomidorów, następnie polej ją sosem pesto i dodaj przygotowanego steka. Danie udekoruj płatkami parmezanu i świeżą bazylią.

Burger klasyczny z konfiturą z cebuli i cheddarem

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g burgerów wołowych Sokołów
  • 4 bułki
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • rukola
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na maśle z cukrem, dopraw solą – powstanie konfitura. Zgrilluj burgery, pod koniec dodaj ser. Podgrzej bułki, posmaruj musztardą, dodaj rukolę, mięso i cebulę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości