Grill dookoła świata – międzynarodowe inspiracje
Na grillu zwykle królują kiełbasy czy karkówka, jednak Pascal Brodnicki zachęca, by nieco urozmaicić menu z rusztu i sięgnąć po smaki z różnych zakątków świata. Można do tego wykorzystać produkty Grill House od Sokołów. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ mięsa są już zamarynowane i doprawione, więc wystarczy je tylko położyć na grillu.
Pascal Brodnicki w Dzień Dobry Wakacje przygotował danie z użyciem Cevapcici w stylu śródziemnomorskim Sokołów.
- To kotlety albo z mięsa wołowego, albo wołowo-wieprzowego. (...) Cevapcici można znaleźć w krajach bałkańskich. Wymyślono takie ruloniki z mięsa, które mają przyprawy, są w różnych smakach. (...) Są podawane z czymś, co jest kwaśne, np. jogurt, tzatziki lub z warzywami. Ja postanowiłem, że zrobię je w stylu orientalnym z hummusem. Na talerz nakładamy hummus, dodajemy sałatkę z boku, salsę i Cevapcici. To jest bardzo fajne i proste. Proszę pamiętać, że Cevapcici trzeba krótko grillować. Rozgrzany ruszt i pieczemy po 4 minuty z każdej ze stron - doradził kucharz.
Kulinarny ekspert przygotował również inne dania z produktami Grill House od Sokołów: tacosy z Roladkami Meksykańskimi, wrapy z Kiełbaskami Bałkańskimi, piklami i ajvarem oraz burgery z Koftą i sałatką z czerwonej kapusty. Przepisy na te pyszności znajdziesz w dalszej części artykułu.
Cevapcici w stylu orientalnym z hummusem, salsą pomidorową i sałatką vinaigrette
Czas przygotowania: 25 minut
Czas grillowania: 8–10 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 560 g Cevapcici w stylu śródziemnomorskim Sokołów,
- 200 g hummusu,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki harissy,
- 1/2 limonki,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- sól, pieprz, oliwa.
Sałatka vinaigrette:
- 100 g miksu sałat (rukola, lodowa, roszponka),
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmaż z pomidorami i harissą, dopraw sokiem z limonki, kolendrą, solą i pieprzem - tak powstanie salsa.
- Wymieszaj składniki sosu vinaigrette i połącz z sałatą.
- Grilluj Cevapcici po 4–5 minut z każdej strony.
- Na talerzu rozsmaruj hummus, dodaj grillowane mięso, salsę i porcję sałatki.
Wrap bałkański z piklami i ajvarem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 320 g Kiełbasek Bałkańskich Sokołów,
- 4 tortille pszenne,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 czerwona papryka,
- 4 łyżki ajvaru,
- garść rukoli.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż lub zgrilluj kiełbasę i paprykę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki.
- Podgrzej tortille, posmaruj ajvarem, dodaj wszystkie składniki i zawiń ciasno w wrapy.
- Przekrój na pół przed podaniem.
Mini tacos z roladkami meksykańskimi i salsą kukurydzianą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 320 g Roladek Meksykańskich Sokołów,
- 4 małe tortille kukurydziane,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 4 łyżki czerwonej fasoli,
- 2 pomidory,
- 1/2 limonki,
- 1 łyżka świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż lub zgrilluj roladki i pokrój w plasterki.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z fasolą, kukurydzą, kolendrą i sokiem z limonki - tak otrzymasz salsę.
- Podgrzej tortille, rozłóż salsę i mięso, zawiń delikatnie.
Kofta burger z sałatką z czerwonej kapusty
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g Kofty Sokołów,
- 4 bułki do burgerów,
- 1/4 główki czerwonej kapusty, 1 marchew,
- 1 ogórek konserwowy,
- 4 łyżki sosu BBQ.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewkę i kapustę na cienkie paski. Ogórka pokrój. Wymieszaj warzywa z odrobiną oliwy i solą.
- Zgrilluj kotleciki i podgrzej bułki.
- Na każdej bułce ułóż warzywa, koftę i sos BBQ.
Zobacz także:
- Rozpalacz, podpałkowy czy konsument? Na grillu każdy gra istotną społeczną rolę
- Pyszne i zdrowe dodatki na grilla według przepisów Darii Ładochy
- Kogo Polacy najchętniej zaprosiliby na grilla? "Taki Makłowicz, myślę, że idealny by był"
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje