Materiał promocyjny

Dania z różnych stron świata idealne na grilla. Jak przygotować ucztę? "To jest bardzo fajne i proste"

Dania z różnych stron świata idealne na grilla. Jak przygotować ucztę? "To jest bardzo fajne i proste"
Projekt Plaża - Grill dookoła świata - międzynarodowe inspiracje
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillując we własnym ogrodzie, można się poczuć jak na wakacjach. Wszystko za sprawą pysznych dań z różnych zakątków świata, które da się przyrządzić na ruszcie. Każdego dnia mamy możliwość stworzyć ucztę w innym stylu - amerykańskim, meksykańskim, włoskim czy bałkańskim. O kulinarnych inspiracjach opowiedział kucharz Pascal Brodnicki w Dzień Dobry Wakacje.

Grill dookoła świata – międzynarodowe inspiracje

Na grillu zwykle królują kiełbasy czy karkówka, jednak Pascal Brodnicki zachęca, by nieco urozmaicić menu z rusztu i sięgnąć po smaki z różnych zakątków świata. Można do tego wykorzystać produkty Grill House od Sokołów. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ mięsa są już zamarynowane i doprawione, więc wystarczy je tylko położyć na grillu.

Pascal Brodnicki w Dzień Dobry Wakacje przygotował danie z użyciem Cevapcici w stylu śródziemnomorskim Sokołów.

- To kotlety albo z mięsa wołowego, albo wołowo-wieprzowego. (...) Cevapcici można znaleźć w krajach bałkańskich. Wymyślono takie ruloniki z mięsa, które mają przyprawy, są w różnych smakach. (...) Są podawane z czymś, co jest kwaśne, np. jogurt, tzatziki lub z warzywami. Ja postanowiłem, że zrobię je w stylu orientalnym z hummusem. Na talerz nakładamy hummus, dodajemy sałatkę z boku, salsę i Cevapcici. To jest bardzo fajne i proste. Proszę pamiętać, że Cevapcici trzeba krótko grillować. Rozgrzany ruszt i pieczemy po 4 minuty z każdej ze stron - doradził kucharz.

Kulinarny ekspert przygotował również inne dania z produktami Grill House od Sokołów: tacosy z Roladkami Meksykańskimi, wrapy z Kiełbaskami Bałkańskimi, piklami i ajvarem oraz burgery z Koftą i sałatką z czerwonej kapusty. Przepisy na te pyszności znajdziesz w dalszej części artykułu.

Cevapcici w stylu orientalnym z hummusem, salsą pomidorową i sałatką vinaigrette 

Czas przygotowania: 25 minut

Czas grillowania: 8–10 minut

Składniki (na 4 porcje):

Sałatka vinaigrette:

  • 100 g miksu sałat (rukola, lodowa, roszponka),
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmaż z pomidorami i harissą, dopraw sokiem z limonki, kolendrą, solą i pieprzem - tak powstanie salsa.
  2. Wymieszaj składniki sosu vinaigrette i połącz z sałatą.
  3. Grilluj Cevapcici po 4–5 minut z każdej strony.
  4. Na talerzu rozsmaruj hummus, dodaj grillowane mięso, salsę i porcję sałatki.

Wrap bałkański z piklami i ajvarem 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (na 4 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż lub zgrilluj kiełbasę i paprykę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki.
  2. Podgrzej tortille, posmaruj ajvarem, dodaj wszystkie składniki i zawiń ciasno w wrapy.
  3. Przekrój na pół przed podaniem.

Mini tacos z roladkami meksykańskimi i salsą kukurydzianą 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (na 4 porcje):

  • 320 g Roladek Meksykańskich Sokołów,
  • 4 małe tortille kukurydziane,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 4 łyżki czerwonej fasoli,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 limonki,
  • 1 łyżka świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż lub zgrilluj roladki i pokrój w plasterki.
  2. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z fasolą, kukurydzą, kolendrą i sokiem z limonki - tak otrzymasz salsę.
  3. Podgrzej tortille, rozłóż salsę i mięso, zawiń delikatnie.

Kofta burger z sałatką z czerwonej kapusty 

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g Kofty Sokołów,
  • 4 bułki do burgerów,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty, 1 marchew,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 4 łyżki sosu BBQ.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewkę i kapustę na cienkie paski. Ogórka pokrój. Wymieszaj warzywa z odrobiną oliwy i solą.
  2. Zgrilluj kotleciki i podgrzej bułki.
  3. Na każdej bułce ułóż warzywa, koftę i sos BBQ.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości