Materiał promocyjny

Jałowiec - doskonały dodatek nie tylko do grilla. Sebastian Olma pokazał, jak używać go w kuchni

Jałowiec - doskonały dodatek do grilla (i nie tylko). Sebastian Olma pokazał, jak używać go w kuchni
Grill w oparach jagód jałowca
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Letnie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Jak się okazuje, do przygotowywania tego rodzaju dań świetnie sprawdzi się dodatek w postaci jałowca. W jaki sposób przemycić go do swojej kuchni, by posiłek był pełen aromatu? Odpowiedzi na to pytanie udzielił w Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.
Artykuł w skrócie:
  • Sebastian Olma pokazał widzom Dzień Dobry TVN, jak przygotować kotleciki wieprzowe z grilla
  • Jego sekretnym składnikiem okazał się jałowiec
  • Szef kuchni zdradził swój patent na chrupiące i soczyste mięso

Letni grill z Sebastianem Olmą. Jak wydobyć pełnię smaku jałowca?

Jak podkreślił Sebastian Olma, jałowiec, choć ogólnie znany jest w lecznictwie, stanowi fantastyczną przyprawę, po którą warto sięgać w kuchni. W jaki sposób wydobyć aromat tej wyjątkowej rośliny?

- Dzisiaj przygotujemy fantastyczne kotleciki mielone z mięsa z łopatki z dodatkiem aromatycznego jałowca. Zaczniemy sobie właśnie od jałowca - musimy dać go na gorącą patelnię po to, aby delikatnie go prażyć, dzięki czemu jego aromat będzie znacznie mocniejszy i jego olejki eteryczne się bardziej otworzą pod wpływem temperatury - wyjaśnił szef kuchni.

Sebastian Olma podkreślił przy tym, że jedna z przypraw znacząco wzbogaci smak jałowca.

- Pieprz bardzo wzmocni aromat samego jałowca, który nie jest aż tak intensywny - zaznaczył.

Kucharz zwrócił także uwagę na najważniejszy element grilla, jakim jest odpowiednie mięso. Do przygotowania swojego popisowego dania Sebastian Olma wykorzystał wieprzowinę marki Sokołów.

- Teraz czas na najważniejszy produkt - mięso wieprzowe z łopatki, które już jest zmielone, dzięki czemu nie będę musiał tego robić na miejscu. Pamiętajcie o tym, aby zawsze wybierać jak najlepsze mięso, jak najlepszej jakości - podkreślił.

Sebastian Olma zdradził swój trik na idealne porcjowanie mięsa na grilla

W jaki sposób podzielić mięso na grilla na równe części?

- Jest to bardzo proste. Uformujcie sobie zwykły "baton" z mięsa, a następnie przekrójcie go na pół. Później znów na pół i mamy mniej więcej równe kawałki - wyjaśnił Sebastian Olma.

Szef kuchni podzielił się również z widzami Dzień Dobry TVN swoim trikiem na idealnie wysmażone kotleciki.

- By nabić kotleciki na wykałaczkę bądź szpadel, musimy uformować je w takie podłużne walce. Dobrze jest dać mięso na dwie wykałaczki, bo, jeśli damy na jedną, to może nam się ono przekręcać - wskazał.

Sebastian Olma zdradził też, co powinno się robić po wyłożeniu na grillu mięsa.

- Dobrze jest przed samym grillowaniem posmarować wszystko delikatnie olejem. Bardzo ważną rzeczą jest to, że jak już kładziemy mięso na grilla, to zostawmy je. Dzięki temu będzie ono tak złote i chrupiące, jak powinno być - podsumował.

Grillowe kotlety z aromatem prażonego jałowca i sosem ziołowym

Składniki

  • 100 g nasion jałowca
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • czosnek suszony, sól do smaku
  • 2 opakowania mięsa mielonego wieprzowego z łopatki Sokołów
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • SOS:
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 szalotki,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • ocet winny, sól do smaku,
  • GRZANKA:
  • chleb pszenny na zakwa,sie
  • masło, czosnek

Nasiona jałowca praż na suchej patelni aż puszczą olejek i swoje aromaty. Następnie zgnieć na drobno i razem z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, sól dodaj do mielonego mięsa wieprzowego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj podłużne kotlety i nabijaj je na szpadę.

Mięso grilluj na mocnym ogniu, lekko skrop je pod koniec olejem rzepakowym i cytryną.

Do miski dodaj posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, szalotkę, czosnek, olej rzepakowy, ocet winny i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw, aby się smaki przegryzły.

Chleb pszenny na zakwasie, potnij na duże kromki i lekko grilluj go nacierając masłem i czosnkiem.

Na talerzy ułóż kromkę chleba, dodaj na nią grillowany kotlet i polej sosem.

Jak wybór mięsa wpływa na smak naszych potraw?

Idealnie zmielone mięso to oszczędność czasu. Wystarczy je tylko doprawić do smaku i uformować z niego interesujące nas produkty. Mięso z łopatki zawiera idealne proporcje mięśni do tłuszczu, dzięki czemu przygotowane z niego produkty są smaczne, a zarazem zawierają odpowiednią ilość białka. Nadaje się do przygotowania ogromnej ilości potraw: od tych grillowych, przez kotlety, pulpety, klopsy, gołąbki aż po lasagne czy spaghetti. Ważne, aby mięso pochodziło od sprawdzonego producenta, bo dobra jakość mięsa, to gwarancja dobrego smaku naszych potraw i wędlin.

Więcej informacji dotyczących dobrej jakości mięs można znaleźć na facebookowym profilu marki Sokołów.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości