Grillowanie z Pascalem - polędwiczki w miodzie lipowym
Pascal Brodnicki wyruszył na polską wieś, by przypomnieć tradycyjne, pachnące naturą smaki. W pierwszym odcinku motywem przewodnim zostały naturalne miody lipowe, które wykorzystano do zrobienia smakowitych kanapek z polędwiczkami wieprzowymi. Przygotowując takie danie, warto postawić na mięsne wyroby pochodzące od renomowanych producentów, którzy zapewniają odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktu.
Ponadto, jak podkreślił Pascal Brodnicki - miód lipowy, użyty w przepisie, można podgrzewać do wyższych temperatur, co pozwala zachować soczystość mięsa.
- Zapamiętaj, że aby mieć dokładnie zgrilowane, ale i soczyste mięso, musisz wyjąć składniki, jakieś 20-30 minut wcześniej, zanim dokonasz obróbki termicznej. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, mało jest tu tłuszczu oraz ścięgien. Jest to mięso idealne dla tych, którzy dbają o zdrowie i uprawiają sport - tłumaczył Pascal Brodnicki.
Polędwiczkom wieprzowym w tym przepisie towarzyszą podgrzane na maśle jabłka z tymiankiem oraz orzechy włoskie.
- Pamiętaj o tym, że gdy będziesz smarować miodem polędwiczkę, to delikatnie się to skarmelizuje. Będzie to soczyste i odrobinę słodkawe. [...] Najlepszy moment to ten gdy próbujemy. Idealny balans - wszystko jest na miejscu - podsumował kucharz.
Kanapka z grillowanymi polędwiczkami w miodzie lipowym - przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: ok. 12 minut
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami,
- 2 jabłka (szara reneta lub inna kwaśna odmiana),
- 20 g masła,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 30 g orzechów włoskich (uprażonych),
- 4 bułki maślane,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem. Grillować na średnim ogniu, smarując miodem pod koniec, aby skarmelizować.
Jabłka pokroić w ósemki, podsmażyć na maśle z dodatkiem octu i świeżego tymianku.
Orzechy podprażyć.
Bułki podpiec na grillu.
Podawać polędwiczkę z jabłkami, posypaną orzechami, z bułką i musztardą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Grillowanie z Ewą Strebejko i Mieczysławem Hryniewiczem. "Lubimy łososia"
- "Koszyk na grilla" coraz droższy. Ile wydasz w majówkę?
- Grillowanie z siostrami Mancewicz. Pyszne specjały z Podlasia
Reporter: Katarzyna Chętnik
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN