Materiał promocyjny

Smak polskiej wsi i soczyste mięso. Ta kanapka Pascala Brodnickiego będzie hitem każdego grilla

Grillowanie z Pascalem - polędwiczki w miodzie lipowym
Jaki miód najlepszy do grillowania?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Okres wakacji sprzyja wspólnym posiłkom na świeżym powietrzu. Szef kuchni Pascal Brodnicki wraz z firmą Sokołów zaprosił widzów Dzień Dobry TVN do sprawdzenia, które przepisy są idealne do gotowania na łonie natury. Towarzyszył mu kucharz - Sebastian Olma, by wspólnie odpowiedzieć na pytanie - jak przyrządzić polędwiczki w miodzie lipowym? Sprawdź nasz przepis.

Grillowanie z Pascalem - polędwiczki w miodzie lipowym

Pascal Brodnicki wyruszył na polską wieś, by przypomnieć tradycyjne, pachnące naturą smaki. W pierwszym odcinku motywem przewodnim zostały naturalne miody lipowe, które wykorzystano do zrobienia smakowitych kanapek z polędwiczkami wieprzowymi. Przygotowując takie danie, warto postawić na mięsne wyroby pochodzące od renomowanych producentów, którzy zapewniają odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktu. 

Ponadto, jak podkreślił Pascal Brodnicki - miód lipowy, użyty w przepisie, można podgrzewać do wyższych temperatur, co pozwala zachować soczystość mięsa.

- Zapamiętaj, że aby mieć dokładnie zgrilowane, ale i soczyste mięso, musisz wyjąć składniki, jakieś 20-30 minut wcześniej, zanim dokonasz obróbki termicznej. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, mało jest tu tłuszczu oraz ścięgien. Jest to mięso idealne dla tych, którzy dbają o zdrowie i uprawiają sport - tłumaczył Pascal Brodnicki.

Polędwiczkom wieprzowym w tym przepisie towarzyszą podgrzane na maśle jabłka z tymiankiem oraz orzechy włoskie.

- Pamiętaj o tym, że gdy będziesz smarować miodem polędwiczkę, to delikatnie się to skarmelizuje. Będzie to soczyste i odrobinę słodkawe. [...] Najlepszy moment to ten gdy próbujemy. Idealny balans - wszystko jest na miejscu - podsumował kucharz.

Kanapka z grillowanymi polędwiczkami w miodzie lipowym - przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Czas grillowania: ok. 12 minut

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami,
  • 2 jabłka (szara reneta lub inna kwaśna odmiana),
  • 20 g masła,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 30 g orzechów włoskich (uprażonych),
  • 4 bułki maślane,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem. Grillować na średnim ogniu, smarując miodem pod koniec, aby skarmelizować.

Jabłka pokroić w ósemki, podsmażyć na maśle z dodatkiem octu i świeżego tymianku.

Orzechy podprażyć.

Bułki podpiec na grillu.

Podawać polędwiczkę z jabłkami, posypaną orzechami, z bułką i musztardą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości