"Pokazał mi, kim powinien być kucharz, jak dojść do perfekcji".
Jesień to czas aromatycznych, rozgrzewających zup. Wiele z nich wywodzi się z kuchni francuskiej, która obfituje w oryginalne połączenia smakowe. O tym, w jakiego rodzaju zupach lubują się Francuzi, doskonale wie Pascal Brodnicki, który podzielił się kilkoma przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN.
"Jedzenie zbliża".
Gotowanie może być świetną zabawą, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Zaproszenie maluchów do kuchni i umożliwienie im udziału w przygotowywaniu jedzenia to nie tylko rozrywka, ale również sposób na naukę wielu cennych umiejętności, postaw, a także na umacnianie relacji w rodzinie. Co mogą ugotować dzieci? Sprawdź nasze propozycje i proste przepisy.
Sposobów na wyrażanie wdzięczności jest prawdopodobnie tyle, ile powodów, żeby to robić. Już od dzieciństwa każdy z nas ma swoich idoli – postacie z bajek, czy filmów, ale także cichych bohaterów codzienności. Ulubioną panią przedszkolankę, babcię, która zawsze ma schowane małe co nieco na czarną godzinę, starszego brata, który pomoże w tarapatach albo tatę, który jak nikt chroni przed całym złem tego świata. Jak dzieci mogą podziękować za dobro, którym są obdarowywane? Plan jest prosty, a nad jego realizacją będzie czuwał Pascal Brodnicki.
Francuski szef kuchni przygotował w Dzień Dobry TVN pyszne faszerowane pomidory, które trafią do gustu nawet najmłodszym niejadkom. Sprawdź, jak je przygotować według autorskiego przepisu Pascala Brodnickiego.
Nuggetsy to potrawa, którą można przyrządzić samodzielnie lub ze swoją pociechą. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce z komosy ryżowej, a do tego puree z groszku i mięty. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu.
Tarta z pieczonymi bananami to dziecinnie proste danie, które można przyrządzić samemu lub z pociechą. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował swój autorski przepis na tartę Tatin z karmelizowanych bananów. Sprawdź, jak ją zrobić.
"Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".
Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej.
Dziś w zupełnie nowej kuchni Dzień Dobry TVN, swoje propozycje na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie przedstawili nam Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek.
Pascal Brodnicki pojechał do Hiszpanii, do kraju Basków, aby poznać tamtejsze smaki. O swoich odkryciach kulinarnych powiedział w Dzień Dobry TVN. Czym kuchnia baskijska różni się od kuchni hiszpańskiej? Jak smakują tamtejsze wina?
Paweł Dobrzański: "Cieszyliśmy się, że zaszliśmy tak daleko, z drugiej strony chcieliśmy dojść do finału, ale nie udało się" Paweł i Pascal Brodnicki byli uznawani za faworytów w programie Azja Express... a jednak odpadli. Co poszło nie tak? Kto zawinił? Co najmilej wspominają ze swojej azjatyckiej przygody i czy program w jakiś sposób wpłynął na ich przyjaźń?
Już dziś wieczorem zobaczycie kolejny odcinek programu „Azja Express”. Czy ekstremalne sytuacje, jakim uczestnicy byli poddawani w programie, przekładały się na relacje między przyjaciółmi? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: Pascal Brodnicki, jego przyjaciel Paweł Dobrzański oraz Agnieszka Włodarczyk i Maria Konarowska. Jak wspominają swoją podróż po Azji?
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
W niedzielę w Dzień Dobry TVN: Mucha nie siada - ależ właśnie siada i to na naszym czacie! Zapraszamy do rozmowy z Anną Muchą. Następnie: przyjaźń, współpraca i smaki Azji - w naszej kuchni Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański tuż po wygraniu pierwszego odcinka Azja Express. A także Macademian Girl - jak zrobić złoty biznes na umieszczaniu swoich zdjęć w internecie. Startujemy o 8.30!
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?
Jutro w Dzień Dobry TVN: Filip Chajzer na firmowym śledziku, Agnieszka Jastrzębska na przygotowaniach do góralskiej Wigilii u Bachledów - Curusiów. W programie także: świąteczne spotkanie z Krzysztofem Rutkowskim i jego rodziną. Zapraszamy na wigilijną środę z Dzień Dobry TVN.
Po raz pierwszy spotkali się we francuskiej restauracji. Zakochali się w sobie. Teraz wychowują 6-letniego Leo. On jest kucharzem, ona coachem. Spłodzili także inne dziecko: książkę „Dobre życie”. W studiu Dzień Dobry TVN naszymi gośćmi byli: Pascal Brodnicki i jego partnerka Agnieszka Mielczarek.
Zapiekane filety rybne, pierś kurczaka z jabłkami, zapiekanka warzywna, deser z nektarynkami i lawendą. W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało Prowansją za sprawą kucharza Pascala Brodnickiego.
Przyjaźnią się od wielu lat, ostatnio, wspólnie napisali książkę kucharską, w której znaleźć można przepisy na dania polskie i światowe. Czy Pascal Brodnicki lubi kuchnię Karola Okrasy i czym się różni ryba przepita od odpitej? Zobaczcie koniecznie!
Gdzie swoją przygodę z kuchnią zaczynał Pascal Brodnicki? Kto był jego pierwszym nauczycielem? Jak wyglądło rytualne pożegnanie z pierwszą pracą?
Mistrz Pascal Brodnicki udowadnia w kuchni Dzień Dobry TVN, że gillować można wszystko, nie tylko kiełabasę, karkówkę i kaszankę. Rownie smaczna jest grillowana ryba, owoce morza i warzywa. Skorzystajcie z przepisu Pascala na grillowanego łososia z purée z jabłek i kopru włoskiego!
Pascal Brodnicki był we francuskich Alpach, w klasztorze, w którym żaden z mnichów nie może rozmawiać z mediami. Dlaczego muszą tam piłować drewno i jak wygląda struktura całego klasztoru? Jak do tej pory nikomu nie udało się odgadnąć receptury wytwarzanego przez mnichów likieru. Czy uda się to Pascalowi?
Pascal Brodnicki zabrał Piotra Okrasę do swojego kraju, by pokazać mu Francję od kuchni. Towarzyszyliśmy im w tej pełnej przygód podróży.
W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: żona Mariusza Czerkawskiego Emilia Raszyńska - Czerkawska, partnerka Pascala Brodnickiego Agnieszka Mielczarek oraz żona Marcina Żewłakowa Monika Żewłakow. Każda z pań ma za partnera przystojniaka. Jak żyje się u boku seksownego faceta? Czy są zazdrosne o swoich mężczyzn i jak radzą sobie z ich publicznym uwielbieniem?
Dyplom tej uczelni otwiera drzwi do najlepszych restauracji na całym świecie. Sam Paul Bocuse, jest wybitnym mistrzem kuchni i gwiazdą kulinarną nie tylko we Francji, ale także na całym świecie. Aleksandra Tracz jest studentką Instytutu Paula Bocuse. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła najlepsze dania prosto z uczelnianych podręczników.
Po francusku "bouchon" to po prostu "korek", ale także sieć malutkich bistro w Lyonie. Dania w tym miejscu muszą mieć duszę, charakter oraz przysłowiowego "bigla". Bouchon to przeciwieństwo wyrafinowanych restauracji - tu je się głośno, rodzinnie i do syta. Do tych niewielkich miejsc przychodzi nawet 140 osób dziennie! Pascal Brodnicki był jednym z nich.
wcale nie na Placu Pigalle, ale w regionie Ardèche. Tam właśnie Pascal Brodnicki dowiedział się, jak odróżnić jadalne kasztany od tych niejadalnych i jak przyrządzić z nich smaczne potrawy.