- Kluczem do udanego grillowania są ziołowe marynaty, które wzbogacają smak mięsa i sprawiają, że staje się ono delikatniejsze i soczyste.
- Do marynat najlepiej wybierać świeże zioła – np. estragon do białego mięsa i cząber do schabu.
- Ważnym elementem grillowej uczty są dodatki, np. masło ziołowe, które można przygotować z ulubionych ziół, soli, pieprzu, musztardy i soku z cytryny.
Zioła - aromatyczny sekret udanego grillowania
Sezon grillowy to czas, gdy na świeżym powietrzu spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, delektując się soczystymi mięsnymi przysmakami. Jednym z najważniejszych elementów udanego grillowania jest odpowiednia marynata – nie tylko wzbogaca smak mięsa, ale także sprawia, że staje się ono delikatniejsze i bardziej soczyste. Coraz większą popularnością cieszą się marynaty ziołowe, które łączą zdrowe składniki z intensywnym aromatem. Co, z czym połączyć, by zaskoczyć domowników i gości? Sekret zdradził nam Pascal Brodnicki.
- Mam estragon, jest on bardzo odświeżający. Pasuje do białego mięsa. Bierzemy gałązkę i drobno siekamy. Cząber, który jest zdecydowanie bardziej ostry, nadaje się do schabu. Do tego czosnek i musztarda, troszeczkę octu, sól, pieprz. Mieszam całość. I marynuję mięso. Odstawiam na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc – powiedział.
Kucharz zwrócił także uwagę, by zawsze wybierać mięso dobrej jakości. To gwarancja smacznego dnia.
- Pamiętaj, że mięso wieprzowe jest chude, ma mało tłuszczu – powiedział.
Podczas grillowej uczty równie ważne, co mięso, są dodatki. Jednym z ulubionych sposobów na wzbogacenie smaku dań z grilla jest masło ziołowe. Jak podkreślił Pascal Brodnicki, przygotowanie takiego dodatku jest proste, a efekt – niezwykle aromatyczny. Masło można podawać do steków, kiełbasek, warzyw z grilla oraz pieczywa.
Hot-dog z Kiełbasą Brocką Grill House Sokołów, pesto z pokrzywy, kiszone ogórki i cebula w occie - przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: ok. 6–8 minut
Składniki:
- 4 szt. Kiełbasy Brockiej Grill House Sokołów
- 60 g liści pokrzywy (sparzonych)
- 30 g orzechów włoskich
- 50 g twardego sera (np. parmezan)
- ząbek czosnku
- 80 ml oliwy
- sól, pieprz
- 4 bułki
- czerwona cebula
- 50 ml octu jabłkowego
- łyżka cukru
- 4 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Kiełbasę grillować na złoto. Cebulę zamarynować w occie z cukrem. Bułki podpiec.
Przygotowanie pesto: Pokrzywę, orzechy, ser, czosnek, oliwę zmiksować, doprawić. Hot-dogi składać: kiełbasa, pesto, ogórki, cebula.
Dekoracja: papier pergaminowy lub stylizowany papier gazetowy (street food).
Zobacz także:
- Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni
- Fit kuchnia na letnie miesiące. Dietetyczne przepisy dla całej rodziny
- Na lato na bogato! Lekka kuchnia z finezyjnym twistem
Reporter: Katarzyna Chętnik