Materiał promocyjny

Ziołowe marynaty, które podkręcą smak mięsa. Nie może ich zabraknąć podczas grillowania

Pascal Brodnicki
Ziołowe marynaty na cudowne smaki
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Sezon grillowy to smakowity czas soczystych mięs i aromatycznych dodatków. Pascal Brodnicki zdradził nam, jak przyprawić potrawy, by były wyraziste, nietuzinkowe, a do tego delikatne i soczyste. Poznaj sprawdzone triki mistrza kuchni.
Kluczowe fakty:
  • Kluczem do udanego grillowania są ziołowe marynaty, które wzbogacają smak mięsa i sprawiają, że staje się ono delikatniejsze i soczyste.
  • Do marynat najlepiej wybierać świeże zioła – np. estragon do białego mięsa i cząber do schabu.
  • Ważnym elementem grillowej uczty są dodatki, np. masło ziołowe, które można przygotować z ulubionych ziół, soli, pieprzu, musztardy i soku z cytryny.

Zioła - aromatyczny sekret udanego grillowania

Sezon grillowy to czas, gdy na świeżym powietrzu spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, delektując się soczystymi mięsnymi przysmakami. Jednym z najważniejszych elementów udanego grillowania jest odpowiednia marynata – nie tylko wzbogaca smak mięsa, ale także sprawia, że staje się ono delikatniejsze i bardziej soczyste. Coraz większą popularnością cieszą się marynaty ziołowe, które łączą zdrowe składniki z intensywnym aromatem. Co, z czym połączyć, by zaskoczyć domowników i gości? Sekret zdradził nam Pascal Brodnicki.

- Mam estragon, jest on bardzo odświeżający. Pasuje do białego mięsa. Bierzemy gałązkę i drobno siekamy. Cząber, który jest zdecydowanie bardziej ostry, nadaje się do schabu. Do tego czosnek i musztarda, troszeczkę octu, sól, pieprz. Mieszam całość. I marynuję mięso. Odstawiam na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc – powiedział.

Kucharz zwrócił także uwagę, by zawsze wybierać mięso dobrej jakości. To gwarancja smacznego dnia.

- Pamiętaj, że mięso wieprzowe jest chude, ma mało tłuszczu – powiedział.

Podczas grillowej uczty równie ważne, co mięso, są dodatki. Jednym z ulubionych sposobów na wzbogacenie smaku dań z grilla jest masło ziołowe. Jak podkreślił Pascal Brodnicki, przygotowanie takiego dodatku jest proste, a efekt – niezwykle aromatyczny. Masło można podawać do steków, kiełbasek, warzyw z grilla oraz pieczywa.

Hot-dog z Kiełbasą Brocką Grill House Sokołów, pesto z pokrzywy, kiszone ogórki i cebula w occie - przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas grillowania: ok. 6–8 minut

Składniki:

  • 4 szt. Kiełbasy Brockiej Grill House Sokołów
  • 60 g liści pokrzywy (sparzonych)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g twardego sera (np. parmezan)
  • ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 bułki
  • czerwona cebula
  • 50 ml octu jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 4 ogórki kiszone

Przygotowanie:

Kiełbasę grillować na złoto. Cebulę zamarynować w occie z cukrem. Bułki podpiec.

Przygotowanie pesto: Pokrzywę, orzechy, ser, czosnek, oliwę zmiksować, doprawić. Hot-dogi składać: kiełbasa, pesto, ogórki, cebula.

Dekoracja: papier pergaminowy lub stylizowany papier gazetowy (street food).

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości