Na lato na bogato! Lekka kuchnia z finezyjnym twistem

Na lato na bogato! Lekka kuchnia z finezyjnym twistem
Na lato – na bogato!
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy Bartłomieja Brzuskę, który przygotował dla nas pyszne letnie dania. Na naszym stole pojawiły się: focaccia z kremową straciatellą, czereśniami i orzechami laskowymi, chłodnik z awokado, kiwi i miętą, a także stek z tuńczyka z sałatką nicejską ze szparagami.

Focaccia z kremową straciatellą, czereśniami i orzechami laskowymi

Focaccia z kremową straciatellą, czereśniami i orzechami laskowymi
Focaccia z kremową straciatellą, czereśniami i orzechami laskowymi
Focaccia z kremową straciatellą, czereśniami i orzechami laskowymi
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na focaccię:

  • 15 g drożdży
  • 680 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki chlebowej (T55)
  • 10 g cukru
  • 20 g soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu

Składniki na syrop z kwiatów bzu:

  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 0,5 kg oczyszczonych kwiatów

Pozostałe składniki:

  • 4 grubsze kromki focacci
  • 8 łyżek straciatelli
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 300 g czereśni bez pestek
  • 200 ml syropu z bzu
  • sok i starta skórka z cytryny
  • 200 g tostowanych orzechów laskowych
  • garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Focaccia: Wymieszać w dzieży miksera suche składniki po kolei, wsypując: sól, mąkę, cukier. Następnie, miksując, wlewać powoli zaczyn wykonany z drożdży i ciepłej wody. Mieszać na wolnych obrotach przez 15 minut. Następnie, wolno mieszając, dodać oliwę z oliwek. Po 5 minutach mieszania gotowe ciasto przełożyć do blaszki, w której będzie docelowo pieczone. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Gdy podwoi się rozmiar ciasta, posypać solą, dodać pomidorki i włożyć do uprzednio nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 25 minut.

Syrop z kwiatów bzu: Wymieszać cukier z wodą i zagotować. Do wrzącego płynu wrzucić kwiaty, gotować przez 10 sekund, zdjąć z ognia i wystudzić.

W pierwszej kolejności kroimy focaccię – grubość kawałka wedle uznania, podpiekamy ją delikatnie w piekarniku, by była chrupka. Następnie straciatellę doprawiamy solą, tartą skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Zależy nam, by była serwowana w temperaturze pokojowej. Z czereśni wykrawamy pestki i doprawiamy uprzednio przygotowanym syropem z kwiatów bzu – odstawiamy w temperaturze pokojowej, by czereśnie miały szanse w pełni nabrać aromatu bzu.

Serwujemy, zaczynając od chrupiącej focacci, przykrywamy ją częściowo kremową straciatellą, następnie dodajemy czereśnie z syropem z bzu, orzechy włoskie i liście bazylii.

Chłodnik z awokado, kiwi i miętą

Składniki:

  • 4 awokado
  • sok z cytryny do smaku
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml maślanki
  • 300 ml wody gazowanej
  • sól, pieprz
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 żółte kiwi
  • 4 łyżeczki świeżo tartego chrzanu
  • 6 listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Do kielicha miksera wkładamy obrane awokado, wlewamy sok z cytryny, 300 ml wody gazowanej i sól. Całość blendujemy do uzyskania gładkiego i luźnego purée. Następnie powoli dolewamy maślanki i kefiru – do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i sokiem z cytryny. Bardzo ważne, by gotowy chłodnik odstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby całkowicie się schłodził. Żółte kiwi obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i doprawiamy oliwą z oliwek. Do miski wkładamy ok. 2 łyżek pokrojonego kiwi, ścieramy troszkę świeżego chrzanu i zalewamy chłodnikiem. Całość dekorujemy kilkoma rwanymi listkami mięty.

Stek z tuńczyka z sałatką nicejską ze szparagami

Stek z tuńczyka z sałatką nicejską ze szparagami
Stek z tuńczyka z sałatką nicejską ze szparagami
Stek z tuńczyka z sałatką nicejską ze szparagami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka (190 g szt.)
  • 300 ml glazury z kolendrą
  • 200 ml oleju
  • 500 g drobnych ziemniaków
  • 100 g pomidorków
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 8 łyżek oliwek
  • 4 jajka
  • 500 g szparagów zielonych
  • 4 mini sałaty rzymskie
  • 8 łyżek dresingu cytrynowego
  • 4 szczypty kiełków z kolendry

Składniki na glazurę do tuńczyka:

  • 80 ml syropu z agawy
  • 80 ml soi
  • 50 ml octu
  • 25 ml sosu sriracha
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g siekanej kolendry

Składniki na dressing cytrynowy:

  • 100 g soku z cytryny
  • 100 g miodu
  • 120 ml soku z limonki
  • 300 ml oleju
  • 300 ml oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw do sałatki. Zaczynając od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie, poprzez zblanszowanie fasolki (4 minuty), zblanszowanie szparagów (3 minuty), pomidorków, ugotowanie jajek (7 minut), umycie sałaty rzymskiej. W chwili, gdy każdy składnik sałatki jest gotowy, możemy ewentualnie szparagi pokroić na mniejsze kawałki, fasolkę przerwać na pół wzdłuż i podsmażyć lekko ziemniaczki na oliwie z czosnkiem. Oliwki mogą być w całości lub przerwane na pół, jajko obrane i umiejętnie przekrojone na pół, by nie stracić za dużo wypływającego żółtka. Kluczowym elementem jest stek z tuńczyka, który musi mieć temperaturę pokojową przed smażeniem - najlepiej jest go wyjąć z lodówki na 45 minut przed smażeniem.

Składając całe danie, zaczynamy od ułożenia listków sałaty rzymskiej na dnie talerza i polanie ich dressingiem cytrynowym. Następnie mieszamy fasolkę, szparagi, pomidorki, oliwki i ziemniaki, doprawiamy dressingiem i układamy na sałacie. Tuńczyka przyprawionego delikatnie solą w ostatniej chwili smażymy na odrobinie oleju na patelni, 30 sekund z jednej i drugiej strony, następnie polewamy go glazurą z kolendrą i zdejmujemy z patelni na deskę. Po upływie kilkunastu sekund możemy kroić rybę w plastry o szerokości 1 cm, nie za cienkie, gdyż nie chcemy, by tuńczyk w ten sposób się przesuszył i szybko wystygł. Układamy następnie rybę na sałatce, ozdabiamy jajkiem i kiełkami kolendry.

Glazura do tuńczyka: wszystkie składniki zblendować małym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing cytrynowy: wszystkie składniki zblendować małym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości