Dania, które najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Poznaj propozycje Andrzeja Polana

Dania, które najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Poznaj propozycje Andrzeja Polana
Letnia uczta Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy zbliża się lato, coraz chętniej wychodzimy z domów. To idealna okazja na posiłek w plenerze. Co przygotować na piknik? Jakie dania będą najlepiej smakować na świeżym powietrzu? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował swoje przepisy. Sprawdź, jak je zrobić.

Kolorowy talerz z burratą

Kolorowy talerz z burratą
Kolorowy talerz z burratą
Kolorowy talerz z burratą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe pomidory,
  • kilka trusawek,
  • połówka arbuza,
  • 2 czerwone grejpfruty,
  • pęczek młodej cebulki,
  • cytryna,
  • 3 burraty,
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur,
  • oregano świeże,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny. Odstawiamy. Pomidora kroimy w cienkie plastry, podobnie grapefruita i truskawki. Wszystkie plastry układamy na dużym talerzu, wykładamy porcje burraty. Arbuza kroimy w drobną kostkę, łączymy z ziołami. Polewamy burratę, pomiędzy kładziemy kawałeczki sera pleśniowego.

Uczta z indykiem, młodymi ziemniakami i sosem cytrynowo-miętowy

Uczta z indykiem, młodymi ziemniakami i sosem cytrynowo-miętowym
Uczta z indykiem, młodymi ziemniakami i sosem cytrynowo-miętowym
Uczta z indykiem, młodymi ziemniakami i sosem cytrynowo-miętowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 udźce z indyka z kością, z solanki,
  • 200 g masła,
  • 600 g młodych ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz,
  • oregano i tymianek,
  • 2 cytryny,
  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • szczypiorek,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 10 ogórków gruntowych.

Sposób przygotowania:

Indyka na noc wstawiamy do solanki (3 łyżki soli na litr wody). Na następny dzień pod skórę mięsa wkładamy porcje masła wymieszanego ze skórką z cytryny i miętą. Wstawiamy do formy do pieczenia, pierwsza faza pieczenia to temp. 220 stopni przez około 40 minut, następnie w temp. 160 stopni przez około 1,5 godz., ale teraz dodatkowo indyka podlewamy wodą lub bulionem.

W tym czasie przygotowujemy ziemniaki - gotujemy w mundurkach, wcześniej oczywiście wyszorowane. Ziemniaki odcedzamy. W misce łączymy je z tłuszczem z pieczenia indyka i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do pieczenia w temp. 190 stopni, przez około 20 minut.

Przygotowujemy sos - do tego, który został z pieczenia, dodajemy sok z 1 cytryny, startą skórkę, natkę pietruszki, miętę, szczypiorek i na koniec kilka kawałków zimnego masła. Ogórki gruntowe kroimy w plasterki wraz ze skórką i łączymy z jogurtem.

Kanapka z młodego ziemniaka, sos z wołowiny i młoda kapusta

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 200 g żółtego, tartego sera,
  • sól i pieprz czarny,
  • tymianek i oregano,
  • 600 g wołowiny mielonej,
  • 3 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • cukinia,
  • szczypiorek,
  • kminek mielony,
  • kolendra mielona,
  • olej rzepakowy.

Składniki farsz:

  • pieczony filet z kurczaka,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • musztarda do smaku,
  • sól i pieprz czarny,
  • papryka słodka,
  • szczypiorek,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy mięso partiami, zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę wraz z papryką czerwoną. Łączymy ponownie z mięsem, dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawiamy i dusimy do uzyskania gęstego sosu. Kapustę szatkujemy, łączymy z koperkiem i ogórkiem zielonym. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na wypieczony blat ziemniaczano-serowy wykładamy kapustę odciśniętą z nadmiaru soku, mięso w sosie, przykrywamy ponownie kapustą i drugim blatem ziemniaczanym. Do dania możemy również wykorzystać pieczonego kurczaka wymieszanego z serkiem śmietanowym, musztardą i ziołami zamiast mięsa wołowego.

Mini serniczki z borówką, jeżynami i limonką

Mini serniczki  z borówką, jeżynami i limonką
Mini serniczki z borówką, jeżynami i limonką
Mini serniczki z borówką, jeżynami i limonką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 300 g maślanych herbatników,
  • 100 g masła,
  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • skórka i sok z limonki,
  • 150 g jeżyn (mrożonych lub świeżych),
  • 150 g borówek amerykańskich,
  • cukier wanilinowy.

Sposób przygotowania:

Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy do niego rozpuszczone masło. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy po łyżce masy herbatnikowej. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki. W misce miksujemy twaróg z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy jajka, śmietankę, skórkę z limonki i sok. Łączymy z owocami, ale kilka zostawiamy do dekoracji. Masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 stopni, przez 20-30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości