Kolorowy talerz z burratą
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe pomidory,
- kilka trusawek,
- połówka arbuza,
- 2 czerwone grejpfruty,
- pęczek młodej cebulki,
- cytryna,
- 3 burraty,
- 100 g sera pleśniowego typu lazur,
- oregano świeże,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny. Odstawiamy. Pomidora kroimy w cienkie plastry, podobnie grapefruita i truskawki. Wszystkie plastry układamy na dużym talerzu, wykładamy porcje burraty. Arbuza kroimy w drobną kostkę, łączymy z ziołami. Polewamy burratę, pomiędzy kładziemy kawałeczki sera pleśniowego.
Uczta z indykiem, młodymi ziemniakami i sosem cytrynowo-miętowy
Składniki:
- 2 udźce z indyka z kością, z solanki,
- 200 g masła,
- 600 g młodych ziemniaków,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz,
- oregano i tymianek,
- 2 cytryny,
- natka pietruszki,
- mięta,
- szczypiorek,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 10 ogórków gruntowych.
Sposób przygotowania:
Indyka na noc wstawiamy do solanki (3 łyżki soli na litr wody). Na następny dzień pod skórę mięsa wkładamy porcje masła wymieszanego ze skórką z cytryny i miętą. Wstawiamy do formy do pieczenia, pierwsza faza pieczenia to temp. 220 stopni przez około 40 minut, następnie w temp. 160 stopni przez około 1,5 godz., ale teraz dodatkowo indyka podlewamy wodą lub bulionem.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki - gotujemy w mundurkach, wcześniej oczywiście wyszorowane. Ziemniaki odcedzamy. W misce łączymy je z tłuszczem z pieczenia indyka i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do pieczenia w temp. 190 stopni, przez około 20 minut.
Przygotowujemy sos - do tego, który został z pieczenia, dodajemy sok z 1 cytryny, startą skórkę, natkę pietruszki, miętę, szczypiorek i na koniec kilka kawałków zimnego masła. Ogórki gruntowe kroimy w plasterki wraz ze skórką i łączymy z jogurtem.
Kanapka z młodego ziemniaka, sos z wołowiny i młoda kapusta
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 200 g żółtego, tartego sera,
- sól i pieprz czarny,
- tymianek i oregano,
- 600 g wołowiny mielonej,
- 3 cebule,
- 3-4 pomidory,
- czerwona papryka,
- cukinia,
- szczypiorek,
- kminek mielony,
- kolendra mielona,
- olej rzepakowy.
Składniki farsz:
- pieczony filet z kurczaka,
- 250 g serka śmietankowego,
- musztarda do smaku,
- sól i pieprz czarny,
- papryka słodka,
- szczypiorek,
- koperek.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy mięso partiami, zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę wraz z papryką czerwoną. Łączymy ponownie z mięsem, dodajemy zmiksowane pomidory, przyprawiamy i dusimy do uzyskania gęstego sosu. Kapustę szatkujemy, łączymy z koperkiem i ogórkiem zielonym. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na wypieczony blat ziemniaczano-serowy wykładamy kapustę odciśniętą z nadmiaru soku, mięso w sosie, przykrywamy ponownie kapustą i drugim blatem ziemniaczanym. Do dania możemy również wykorzystać pieczonego kurczaka wymieszanego z serkiem śmietanowym, musztardą i ziołami zamiast mięsa wołowego.
Mini serniczki z borówką, jeżynami i limonką
Składniki:
- 300 g maślanych herbatników,
- 100 g masła,
- 600 g twarogu sernikowego,
- 150 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 150 ml śmietanki 36%,
- skórka i sok z limonki,
- 150 g jeżyn (mrożonych lub świeżych),
- 150 g borówek amerykańskich,
- cukier wanilinowy.
Sposób przygotowania:
Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy do niego rozpuszczone masło. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy po łyżce masy herbatnikowej. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki. W misce miksujemy twaróg z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodajemy jajka, śmietankę, skórkę z limonki i sok. Łączymy z owocami, ale kilka zostawiamy do dekoracji. Masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 stopni, przez 20-30 minut.
Zobacz także:
- Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?
- Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej
- Czas na piknik. Andrzej Polan poleca pyszne dania, które możesz zaserwować na własnym balkonie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News