Pora na rabarbar. Andrzej Polan zaczaruje twoje podniebienie deserem, zupą i kurczakiem z rabarbarem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rabarbarowe inspiracje Andrzeja Polana
Rabarbarowe inspiracje Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Rabarbar to, obok truskawek, jeden z najsmaczniejszych symboli wiosny i wczesnego lata. Właśnie teraz zaczyna pojawiać się w sklepach, zatem warto z niego skorzystać i urozmaicić serwowane domownikom potrawy. Można go dodać zarówno do ciast i deserów, jak i zup czy dań mięsnych. Sprawdź, jakie pyszności z rabarbarem przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 2-3 łodygi rabarbaru,
    • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
      • gazowana woda mineralna,
        • świeża mięta.

          Przygotowanie:

          Rabarbar wyciskamy w sokowirówce. Powstały sok łączymy z mlekiem i wodą mineralną. Im więcej soku, tym lepiej. Na koniec dodajemy miętę i lód.

          Lemoniada rabarbarowa
          Lemoniada rabarbarowa
          Lemoniada rabarbarowa
          Źródło: Michał Woźniak/East News

          Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 

          Składniki na ciasto:

          • kilogram mąki,
            • 6 żółtek,
              • 2 całe jajka,
                • 200 g masła,
                  • 500 ml mleka,
                    • 70 g drożdży,
                      • 200 g cukru,
                        • 2 opakowania cukru wanilinowego,
                          • szczypta soli.

                            Składniki na nadzienie:

                            • kilka łodyg rabarbaru,
                              • cukier wanilinowy,
                                • 100 g wiórków kokosowych,
                                  • 50 g cukru,
                                    • 60 g masła,
                                      • 3 łyżki mąki,
                                        • 500 g twarogu białego mielonego,
                                          • 4 żółtka,
                                            • budyń waniliowy,
                                              • 100 g masła.
                                                Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
                                                Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
                                                Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                Przygotowanie:

                                                Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku, a następnie dodajemy 2-3 łyżki cukru i tyle samo mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy jajka i żółtka ubite na kogel-mogel, wraz z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy pozostałą mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

                                                Rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem, aby zmiękł i puścił sok. Wiórki łączymy z masłem, mąką i cukrem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser i żółtko oraz na koniec budyń. Rabarbar dodajemy do sera, wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia.

                                                Ciasto z rabarbarem
                                                Ciasto z rabarbarem
                                                Ciasto z rabarbarem
                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                Cały kurczak w rabarbarze

                                                Składniki:

                                                • cały kurczak,
                                                  • 200 g masła,
                                                    • 2-3 łodygi rabarbaru,
                                                      • sól,
                                                        • pieprz czarny,
                                                          • szałwia.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy, sól, pieprz czarny i szałwię. Zalewamy tym kurczaka. Wokół układamy pokrojony rabarbar i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około godzinę.

                                                            Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego

                                                            Składniki:

                                                            • 3-4 łodygi rabarbaru,
                                                              • 2-3 łyżki miodu,
                                                                • mleko migdałowe,
                                                                  • 2-3 łodygi selera naciowego,
                                                                    • 100 g masła,
                                                                      • 250 g mąki,
                                                                        • 250 ml wody,
                                                                          • 4 jajka,
                                                                            • szczypta soli.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Rabarbar przesmażamy na miodzie i miksujemy na krem, a następnie łączymy z mlekiem migdałowym. Seler kroimy w cienkie plasterki (można też dodać troszkę plasterków rabarbaru). Wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę, a potem zaparzamy. Do ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ciasto "wyciskamy" przy pomocy szprycy cukierniczej, tworząc podłużne paluchy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

                                                                              Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
                                                                              Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
                                                                              Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                              Lody rabarbarowe z maślanką i czekoladą

                                                                              Składniki:

                                                                              • 4 łodygi rabarbaru,
                                                                                • 500 ml maślanki,
                                                                                  • 2-3 łyżki miodu,
                                                                                    • 100 g gorzkiej czekolady.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Rabarbar kroimy w cienkie plastry, polewamy miodem i odstawiamy, aż puści sok. Następnie przesmażamy na patelni przez kilka minut. Łączymy z maślanką oraz posiekaną czekoladą. Masę wlewamy do maszynki do lodów i gotowe. 

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości