Pora na rabarbar. Andrzej Polan zaczaruje twoje podniebienie deserem, zupą i kurczakiem z rabarbarem

Pora na rabarbar. Andrzej Polan zaczaruje twoje podniebienie deserem, zupą i kurczakiem z rabarbarem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rabarbarowe inspiracje Andrzeja Polana
Rabarbarowe inspiracje Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Rabarbar to, obok truskawek, jeden z najsmaczniejszych symboli wiosny i wczesnego lata. Właśnie teraz zaczyna pojawiać się w sklepach, zatem warto z niego skorzystać i urozmaicić serwowane domownikom potrawy. Można go dodać zarówno do ciast i deserów, jak i zup czy dań mięsnych. Sprawdź, jakie pyszności z rabarbarem przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 2-3 łodygi rabarbaru,
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • gazowana woda mineralna,
  • świeża mięta.

Przygotowanie:

Rabarbar wyciskamy w sokowirówce. Powstały sok łączymy z mlekiem i wodą mineralną. Im więcej soku, tym lepiej. Na koniec dodajemy miętę i lód.

Lemoniada rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki,
  • 6 żółtek,
  • 2 całe jajka,
  • 200 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 70 g drożdży,
  • 200 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • kilka łodyg rabarbaru,
  • cukier wanilinowy,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 50 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 500 g twarogu białego mielonego,
  • 4 żółtka,
  • budyń waniliowy,
  • 100 g masła.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku, a następnie dodajemy 2-3 łyżki cukru i tyle samo mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy jajka i żółtka ubite na kogel-mogel, wraz z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy pozostałą mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem, aby zmiękł i puścił sok. Wiórki łączymy z masłem, mąką i cukrem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser i żółtko oraz na koniec budyń. Rabarbar dodajemy do sera, wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia.

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Cały kurczak w rabarbarze

Składniki:

  • cały kurczak,
  • 200 g masła,
  • 2-3 łodygi rabarbaru,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • szałwia.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy, sól, pieprz czarny i szałwię. Zalewamy tym kurczaka. Wokół układamy pokrojony rabarbar i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około godzinę.

Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego

Składniki:

  • 3-4 łodygi rabarbaru,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • mleko migdałowe,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • 100 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Rabarbar przesmażamy na miodzie i miksujemy na krem, a następnie łączymy z mlekiem migdałowym. Seler kroimy w cienkie plasterki (można też dodać troszkę plasterków rabarbaru). Wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę, a potem zaparzamy. Do ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ciasto "wyciskamy" przy pomocy szprycy cukierniczej, tworząc podłużne paluchy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
Źródło: Michał Woźniak/East News

Lody rabarbarowe z maślanką i czekoladą

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 500 ml maślanki,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie plastry, polewamy miodem i odstawiamy, aż puści sok. Następnie przesmażamy na patelni przez kilka minut. Łączymy z maślanką oraz posiekaną czekoladą. Masę wlewamy do maszynki do lodów i gotowe. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości