Lemoniada rabarbarowa
Składniki:
- 2-3 łodygi rabarbaru,
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- gazowana woda mineralna,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Rabarbar wyciskamy w sokowirówce. Powstały sok łączymy z mlekiem i wodą mineralną. Im więcej soku, tym lepiej. Na koniec dodajemy miętę i lód.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i twarogiem
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki,
- 6 żółtek,
- 2 całe jajka,
- 200 g masła,
- 500 ml mleka,
- 70 g drożdży,
- 200 g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- kilka łodyg rabarbaru,
- cukier wanilinowy,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 50 g cukru,
- 60 g masła,
- 3 łyżki mąki,
- 500 g twarogu białego mielonego,
- 4 żółtka,
- budyń waniliowy,
- 100 g masła.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku, a następnie dodajemy 2-3 łyżki cukru i tyle samo mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy jajka i żółtka ubite na kogel-mogel, wraz z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy pozostałą mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem, aby zmiękł i puścił sok. Wiórki łączymy z masłem, mąką i cukrem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser i żółtko oraz na koniec budyń. Rabarbar dodajemy do sera, wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia.
Cały kurczak w rabarbarze
Składniki:
- cały kurczak,
- 200 g masła,
- 2-3 łodygi rabarbaru,
- sól,
- pieprz czarny,
- szałwia.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy, sól, pieprz czarny i szałwię. Zalewamy tym kurczaka. Wokół układamy pokrojony rabarbar i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około godzinę.
Zimna zupa z rabarbaru i selera naciowego, podana z paluchami z ciasta ptysiowego
Składniki:
- 3-4 łodygi rabarbaru,
- 2-3 łyżki miodu,
- mleko migdałowe,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 100 g masła,
- 250 g mąki,
- 250 ml wody,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rabarbar przesmażamy na miodzie i miksujemy na krem, a następnie łączymy z mlekiem migdałowym. Seler kroimy w cienkie plasterki (można też dodać troszkę plasterków rabarbaru). Wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę, a potem zaparzamy. Do ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ciasto "wyciskamy" przy pomocy szprycy cukierniczej, tworząc podłużne paluchy. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Lody rabarbarowe z maślanką i czekoladą
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru,
- 500 ml maślanki,
- 2-3 łyżki miodu,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w cienkie plastry, polewamy miodem i odstawiamy, aż puści sok. Następnie przesmażamy na patelni przez kilka minut. Łączymy z maślanką oraz posiekaną czekoladą. Masę wlewamy do maszynki do lodów i gotowe.
Zobacz także:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Lemoniada rabarbarowa z miętą i rozmarynem - przepis Szymona Czerwińskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News