Pierożki otwarte z serem Lazur Błękitny, zieleniną i sosem ze skyru i rabarbaru
Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- sól i czarny pieprz,
- 400 g dużych liści szpinaku,
- kilka liści pokrzywy,
- czosnek niedźwiedzi,
- 300 g sera Lazur Błękitny,
- 4 żółtka,
- sól i pieprz biały do smaku,
- łyżka masła,
- czarnuszka,
- 400 ml skyru naturalnego,
- 2 laski rabarbaru,
- 2-3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Masło siekamy z mąką, dodajemy jajka, kilka łyżek (około 6) wody oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy, aby ciasto, a tak naprawdę gluten, zaczął pracować.
Na maśle przesmażamy wszystkie zielone rośliny. Po przesmażeniu siekamy na drobne cząstki. Przestudzone zielone łączymy z żółtkami, serem rozdrobnionym, wszystko razem mieszamy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty ok. 10 cm, na każdy środek kwadratu nakładamy farsz, rogi ciasta składamy do środka tak, aby brzegi się stykały. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka, posypujemy czarnuszką.
Rabarbar kroimy w cienkie plastry i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aby zmiękł i puścił nieco soku. Wrzucamy na patelnię i chwilę przesmażamy. Łączymy ze skyrem.
Gruszki pieczone w grubej soli z domową burratą z Lazura Błękitnego i młodym jarmużem
Składniki:
- 5-6 żółto-czerwonych gruszek Konferencja,
- 1 k soli gruboziarnistej,
- świeży rozmaryn,
- liście jarmużu,
- olej rzepakowy,
- 300 g sera Lazur Błękitny,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól w płatkach,
- cytryna,
- kwiaty szczypiorku drobnego,
- pęczek szczypiorku,
- sałata rzymska mini,
- kwiaty begonii żółtej,
- dodatkowo sito metalowe do mąki.
Sposób przygotowania:
W naczyniu do zapiekania wysypujemy na dno trochę soli gruboziarnistej, układamy gruszki, ale tak, żeby pomiędzy nimi był odstęp. Układamy gałązki rozmarynu i zasypujemy pozostałą solą tak, aby przykryła gruszki. Tak przygotowane wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C na około 40 minut. Liście jarmużu skrapiamy olejem, posypujemy solą i dokładnie wcieramy sól. Tak przygotowane układamy na ruszcie albo sitku do mąki, wstawiamy do piekarnika, gdzie już pieką się gruszki.
Kiedy tylko będą podpieczone, co będzie widać na ich brzegach, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygły i stały się chrupiące. Upieczone gruszki dokładnie obcieramy z soli. Kroimy na połówki, ćwiartki. Sałatę rzymską siekamy na drobne kawałki. Gruszki układamy na sałacie, przekładamy chrupiącym jarmużem. Śmietankę podgrzewamy z solą i dodajemy rozdrobniony ser Lazur Błękitny w temperaturze pokojowej. Delikatnie mieszamy i polewamy gruszki.
Całość posypujemy startą skórką z cytryny. Na koniec dodajemy szczypiorek drobno posiekany, liście szczypiorku do dekoracji i żółte kwiaty begonii.
Duży kołacz ze szparagami, serem Lazur Błękitny, papryczkami i prażoną kaszą
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 70 ml wody,
- 20 g drożdży,
- 30 g soli,
- 2 paczki zielonych szparagów,
- 2-3 młode cebule czerwone lub dymka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 300 g sera Lazur Błękitny,
- 20 papryczek zielonych pimientos di padron,
- 2-3 łyżki kaszy gryczanej,
- 1 l oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 3 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysmarowany olejem. Rozciągamy ciasto na okrągły kształt. Smarujemy olejem rzepakowym.
Cebulę konfitujemy w oleju rzepakowym. Szparagi kroimy w cienkie plasterki pozostawiając całe główki kwiatowe. Śmietankę miksujemy z połową sera Lazur Błękitny na kremowo. Na ciasto wykładamy kremową lazurową śmietankę, rozsmarowujemy niczym sos po całej powierzchni. Wykładamy konfitowane cebuli czerwone, wysypujemy pokrojone szparagi, papryczki. Jeszcze druga połowa sera Lazur Błękitny, ale rozdrobnionego na małe kawałki, kilka kropel oleju na wierzch i gotowe. Tak przygotowany kołacz wytrawny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do największej jego mocy i pieczemy.
Zimna pomidorowa zupa z kalarepką w syropie z kwiatów czarnego bzu, suszonymi pomidorami, serem Lazur Błękitny
Składniki:
- 1,5 kg żółtych pomidorów,
- ocet jabłkowy,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz biały,
- cukier,
- kwiaty kaliny
- ser Lazur Błękitny.
Sposób przygotowania:
Pomidory miksujemy z octem, olejem i przyprawami. Kalarepkę kroimy w drobną kostkę i zalewamy syropem z kwiatów czarnego bzu oraz solą. Odstawiamy, aby kalarepka zmiękła, tak mniej więcej do godziny. Na talerz wylewamy zimną pomidorową, posypujemy kalarepką, serem Lazur Błękitny, skrapiamy olejem z pomidorów suszonych i kwiatami kaliny.
Zobacz także:
- Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym
- Ser lazur w różnych odsłonach - przepisy Andrzeja Polana
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News