Kuchnia oscarowa. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na dania z kultowych filmów

Kuchnia oscarowa. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na dania z kultowych filmów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy z kultowych filmów!
Poznaj przepisy z kultowych filmów!
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Za nami tegoroczna gala rozdania Oscarów. Jest to idealna okazja, by przypomnieć dania, które jedli bohaterowie kultowych filmów. Andrzej Polan i Kaja Klimek przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki inspirowane "Pulp Fiction", "Ojcem Chrzestnym" i serią o Indianie Jonesie.

W naszej kuchni powstało spaghetti z pulpecikami, Royale with cheese, "zupa z gałek ocznych" i pyszny shake waniliowy.

Royale with cheese - "Pulp Fiction"

Składniki na bułki:

  • kilogram mąki,
  • 200 ml oleju,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g wody,
  • sól,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • czarnuszka,
  • 100 g drożdży.

Przygotowanie:

Z drożdży, kilku łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem, mąką, solą, gałką do smaku oraz cukrem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na porcje wielkości bułki, formujemy i odstawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia. Kiedy bułki podrosną, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z mlekiem, posypujemy suto czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Upieczone bułki studzimy i przekrawamy. Przed podaniem obsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym.

Bułki do burgera Royale with cheese
Bułki do burgera Royale with cheese
Bułki do burgera Royale with cheese
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na burgery:

  • 800 g udek z kurczaka - b/k, b/s,
  • natka pietruszki,
  • 200 ml rosołu z kury,
  • pieprz, sól,
  • 60 g masła,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4 jajka,
  • łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, łączymy z posiekaną natką pietruszki, przyprawami, rosołem i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wyrabiamy i porcjujemy na kotlety (150g lub 100g). Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej, ale smarując wcześniej olejem lub masłem.

Pozostałe składniki:

  • 2 cebule czerwone,
  • 200 g sera cheddar,
  • 200 g sera mimolette,
  • 200 g sera zielonego,
  • 100 ml octu,
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru,
  • 10 ciemnych śliwek,
  • majonez,
  • sałata masłowa.

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy na szatkownicy, jak najcieniej. Podobnie postępujemy z ciemną śliwką i wrzucamy do wody wymieszanej z octem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Odciskamy przed położeniem na kanapkę. Usmażone kotlety posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku wraz z bułkami. Smarujemy majonezem, wykładamy kotlet na połówkę bułki, nakładamy cebulę ze śliwkami, sałatę i przykrywamy drugą połową.

Shake waniliowy

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub skyru,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • pasta waniliowa,
  • cukier wanilinowy,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.

Babeczki
Babeczki
Babeczki
Źródło: Michał Woźniak/East News

"Zupa z gałek ocznych", która patrzy na ciebie - "przysmak" Indiany Jonesa

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • kilogram łopatki wieprzowej,
  • zakwas do żurku,
  • 100 g pieczarek,
  • szczypiorek, koperek, natka,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny,
  • 3 żółtka,
  • twaróg solankowy,
  • opakowanie jajek przepiórczych.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy i obieramy. Ziemniaki gotujemy w wodzie osolonej na miękko, następnie wyjmujemy. Do wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny. Dodajemy także zakwas, ale tylko jego klarowną część, i posiekany koperek. Pieczarki przesmażamy pokrojone na maśle klarowanym wraz ze szczypiorkiem. Łączymy z ubitymi ziemniakami. Mięso mielimy z twarogiem i przesmażoną cebulą, a następnie doprawiamy kminkiem, pieprzem, solą. Łączymy z żółtkami i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcję oraz rozklepujemy na dłoniach, tak, jak byśmy robili knedle. Później owijamy w mięsie gotowane jajko i obsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Obsmażone wrzucamy do naszej zupy. Zupę podajemy z wyspą ziemniaczano-pieczarkową i przekrojonym pulpetem.

Spaghetti z pulpecikami - "Ojciec Chrzestny"

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • kiełbasa biała surowa,
  • 250 g pomidorków słodkich cherry,
  • 2 papryki peperoni,
  • bazylia,
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • sól, pieprz czarny,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, z dodatkiem soli. Kiełbaski pozbawiamy osłonek i z mięsa robimy małe pulpeciki, które obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną paprykę peperoni i pomidorki cherry. Mozzarellę kroimy w cienkie słupki i łączymy ze śmietanką, ale tylko na chwilę, żeby tej śmietanki się napiły. Później dodajemy sól do smaku. Kiedy już pulpety, pomidorki i papryka są gotowe, dodajemy do nich makaron, bazylię i na wierzch pokrojoną mozzarellę w śmietanie. Obowiązkowo czarny pieprz na wierzch.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości