Kuchnia oscarowa. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na dania z kultowych filmów

Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj przepisy z kultowych filmów!
Poznaj przepisy z kultowych filmów!
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Za nami tegoroczna gala rozdania Oscarów. Jest to idealna okazja, by przypomnieć dania, które jedli bohaterowie kultowych filmów. Andrzej Polan i Kaja Klimek przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki inspirowane "Pulp Fiction", "Ojcem Chrzestnym" i serią o Indianie Jonesie.

W naszej kuchni powstało spaghetti z pulpecikami, Royale with cheese, "zupa z gałek ocznych" i pyszny shake waniliowy.

Royale with cheese - "Pulp Fiction"

Składniki na bułki:

  • kilogram mąki,
    • 200 ml oleju,
      • 300 ml mleka,
        • 100 g wody,
          • sól,
            • cukier,
              • gałka muszkatołowa,
                • czarnuszka,
                  • 100 g drożdży.

                    Przygotowanie:

                    Z drożdży, kilku łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem, mąką, solą, gałką do smaku oraz cukrem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na porcje wielkości bułki, formujemy i odstawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia. Kiedy bułki podrosną, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z mlekiem, posypujemy suto czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Upieczone bułki studzimy i przekrawamy. Przed podaniem obsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym.

                    Bułki do burgera Royale with cheese
                    Bułki do burgera Royale with cheese
                    Bułki do burgera Royale with cheese
                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                    Składniki na burgery:

                    • 800 g udek z kurczaka - b/k, b/s,
                      • natka pietruszki,
                        • 200 ml rosołu z kury,
                          • pieprz, sól,
                            • 60 g masła,
                              • masło klarowane do smażenia,
                                • 4 jajka,
                                  • łyżka mąki.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Mięso mielimy, łączymy z posiekaną natką pietruszki, przyprawami, rosołem i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wyrabiamy i porcjujemy na kotlety (150g lub 100g). Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej, ale smarując wcześniej olejem lub masłem.

                                    Pozostałe składniki:

                                    • 2 cebule czerwone,
                                      • 200 g sera cheddar,
                                        • 200 g sera mimolette,
                                          • 200 g sera zielonego,
                                            • 100 ml octu,
                                              • 100 ml wody
                                                • 100 g cukru,
                                                  • 10 ciemnych śliwek,
                                                    • majonez,
                                                      • sałata masłowa.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Cebulę szatkujemy na szatkownicy, jak najcieniej. Podobnie postępujemy z ciemną śliwką i wrzucamy do wody wymieszanej z octem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Odciskamy przed położeniem na kanapkę. Usmażone kotlety posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku wraz z bułkami. Smarujemy majonezem, wykładamy kotlet na połówkę bułki, nakładamy cebulę ze śliwkami, sałatę i przykrywamy drugą połową.

                                                        Shake waniliowy

                                                        Składniki:

                                                        • 500 ml jogurtu naturalnego lub skyru,
                                                          • 200 ml śmietanki 36%,
                                                            • pasta waniliowa,
                                                              • cukier wanilinowy,
                                                                • kostki lodu.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.

                                                                  Babeczki
                                                                  Babeczki
                                                                  Babeczki
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  "Zupa z gałek ocznych", która patrzy na ciebie - "przysmak" Indiany Jonesa

                                                                  Składniki:

                                                                  • kilogram ziemniaków,
                                                                    • 2 cebule,
                                                                      • kilogram łopatki wieprzowej,
                                                                        • zakwas do żurku,
                                                                          • 100 g pieczarek,
                                                                            • szczypiorek, koperek, natka,
                                                                              • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny,
                                                                                • 3 żółtka,
                                                                                  • twaróg solankowy,
                                                                                    • opakowanie jajek przepiórczych.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Jajka gotujemy i obieramy. Ziemniaki gotujemy w wodzie osolonej na miękko, następnie wyjmujemy. Do wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny. Dodajemy także zakwas, ale tylko jego klarowną część, i posiekany koperek. Pieczarki przesmażamy pokrojone na maśle klarowanym wraz ze szczypiorkiem. Łączymy z ubitymi ziemniakami. Mięso mielimy z twarogiem i przesmażoną cebulą, a następnie doprawiamy kminkiem, pieprzem, solą. Łączymy z żółtkami i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcję oraz rozklepujemy na dłoniach, tak, jak byśmy robili knedle. Później owijamy w mięsie gotowane jajko i obsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Obsmażone wrzucamy do naszej zupy. Zupę podajemy z wyspą ziemniaczano-pieczarkową i przekrojonym pulpetem.

                                                                                      Spaghetti z pulpecikami - "Ojciec Chrzestny"

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • opakowanie makaronu spaghetti,
                                                                                        • kiełbasa biała surowa,
                                                                                          • 250 g pomidorków słodkich cherry,
                                                                                            • 2 papryki peperoni,
                                                                                              • bazylia,
                                                                                                • 2 opakowania mozzarelli w zalewie,
                                                                                                  • 300 ml śmietanki 36%,
                                                                                                    • sól, pieprz czarny,
                                                                                                      • olej rzepakowy.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Makaron gotujemy w wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, z dodatkiem soli. Kiełbaski pozbawiamy osłonek i z mięsa robimy małe pulpeciki, które obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną paprykę peperoni i pomidorki cherry. Mozzarellę kroimy w cienkie słupki i łączymy ze śmietanką, ale tylko na chwilę, żeby tej śmietanki się napiły. Później dodajemy sól do smaku. Kiedy już pulpety, pomidorki i papryka są gotowe, dodajemy do nich makaron, bazylię i na wierzch pokrojoną mozzarellę w śmietanie. Obowiązkowo czarny pieprz na wierzch.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                        Źródło: Andrzej Polan, Kaja Klimek

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana