W naszej kuchni powstało spaghetti z pulpecikami, Royale with cheese, "zupa z gałek ocznych" i pyszny shake waniliowy.
Royale with cheese - "Pulp Fiction"
Składniki na bułki:
- kilogram mąki,
- 200 ml oleju,
- 300 ml mleka,
- 100 g wody,
- sól,
- cukier,
- gałka muszkatołowa,
- czarnuszka,
- 100 g drożdży.
Przygotowanie:
Z drożdży, kilku łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn łączymy z wodą, olejem, mąką, solą, gałką do smaku oraz cukrem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na porcje wielkości bułki, formujemy i odstawiamy po raz kolejny do wyrośnięcia. Kiedy bułki podrosną, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z mlekiem, posypujemy suto czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Upieczone bułki studzimy i przekrawamy. Przed podaniem obsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym.
Składniki na burgery:
- 800 g udek z kurczaka - b/k, b/s,
- natka pietruszki,
- 200 ml rosołu z kury,
- pieprz, sól,
- 60 g masła,
- masło klarowane do smażenia,
- 4 jajka,
- łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, łączymy z posiekaną natką pietruszki, przyprawami, rosołem i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wyrabiamy i porcjujemy na kotlety (150g lub 100g). Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej, ale smarując wcześniej olejem lub masłem.
Pozostałe składniki:
- 2 cebule czerwone,
- 200 g sera cheddar,
- 200 g sera mimolette,
- 200 g sera zielonego,
- 100 ml octu,
- 100 ml wody
- 100 g cukru,
- 10 ciemnych śliwek,
- majonez,
- sałata masłowa.
Przygotowanie:
Cebulę szatkujemy na szatkownicy, jak najcieniej. Podobnie postępujemy z ciemną śliwką i wrzucamy do wody wymieszanej z octem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Odciskamy przed położeniem na kanapkę. Usmażone kotlety posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku wraz z bułkami. Smarujemy majonezem, wykładamy kotlet na połówkę bułki, nakładamy cebulę ze śliwkami, sałatę i przykrywamy drugą połową.
Shake waniliowy
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego lub skyru,
- 200 ml śmietanki 36%,
- pasta waniliowa,
- cukier wanilinowy,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.
"Zupa z gałek ocznych", która patrzy na ciebie - "przysmak" Indiany Jonesa
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 2 cebule,
- kilogram łopatki wieprzowej,
- zakwas do żurku,
- 100 g pieczarek,
- szczypiorek, koperek, natka,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny,
- 3 żółtka,
- twaróg solankowy,
- opakowanie jajek przepiórczych.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy i obieramy. Ziemniaki gotujemy w wodzie osolonej na miękko, następnie wyjmujemy. Do wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny. Dodajemy także zakwas, ale tylko jego klarowną część, i posiekany koperek. Pieczarki przesmażamy pokrojone na maśle klarowanym wraz ze szczypiorkiem. Łączymy z ubitymi ziemniakami. Mięso mielimy z twarogiem i przesmażoną cebulą, a następnie doprawiamy kminkiem, pieprzem, solą. Łączymy z żółtkami i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę dzielimy na porcję oraz rozklepujemy na dłoniach, tak, jak byśmy robili knedle. Później owijamy w mięsie gotowane jajko i obsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Obsmażone wrzucamy do naszej zupy. Zupę podajemy z wyspą ziemniaczano-pieczarkową i przekrojonym pulpetem.
Spaghetti z pulpecikami - "Ojciec Chrzestny"
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti,
- kiełbasa biała surowa,
- 250 g pomidorków słodkich cherry,
- 2 papryki peperoni,
- bazylia,
- 2 opakowania mozzarelli w zalewie,
- 300 ml śmietanki 36%,
- sól, pieprz czarny,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, z dodatkiem soli. Kiełbaski pozbawiamy osłonek i z mięsa robimy małe pulpeciki, które obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną paprykę peperoni i pomidorki cherry. Mozzarellę kroimy w cienkie słupki i łączymy ze śmietanką, ale tylko na chwilę, żeby tej śmietanki się napiły. Później dodajemy sól do smaku. Kiedy już pulpety, pomidorki i papryka są gotowe, dodajemy do nich makaron, bazylię i na wierzch pokrojoną mozzarellę w śmietanie. Obowiązkowo czarny pieprz na wierzch.
Zobacz także:
- Pyszne i proste dania inspirowane filmami. Zrób sobie prawdziwą ucztę
- Co mógłby jeść tytułowy Ojciec Chrzestny? Poznaj przepisy sycylijskiego mistrza kuchni
- Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan, Kaja Klimek
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News