Wuzetka z "Misia"
Składniki na wuzetkę
- 6 jaj
- 270 g cukier
- 150 g mąka
- 60 g kakao
- 60 g masło
Jak wykonać wuzetkę
Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ubijając dodajemy cukier.
Kiedy białka z cukrem będą sztywne, dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Na koniec już za pomocą łyżki lub rózgi mieszamy wszystko z kakao rozpuszczonym i mąką. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni, około 35 minut.
- 1 l śmietanka 36%
- 2 szt. cukier wanilinowy
- op. truskawki mrożonej
- 500 g truskawek
- 200 g cukier drobny
Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Truskawki mrożone miksujemy na puree i dodajemy 100g cukru. Puree rozsmarowujemy na cieście przekrojonym wzdłuż na 2 placki, wykładamy śmietankę i przykrywamy drugą połową.
- 12 g żelatyna
- 45 g woda
- 100 g śmietanka 36%
- 150 g cukier
- 45 woda
- 50 g kakao
- 12 5 g glukoza
Żelatynę namaczamy w wodzie, odstawiamy. Śmietankę, cukier i wodę zagotowujemy, dodajemy żelatynę, suche kakao i glukozę. Przed wylaniem przecedzamy przez sitko i wylewamy na ciasto.
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia"
Składniki na krem sułtański:
- 500 ml śmietanka 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 100 g rodzynki
- 100 ml rum
- 4 łyżki czekolada do picia
- bezy do pokruszenia
Jak wykonać krem sułtański
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną do konsystencji śmietany gęstej.
Rodzynki namaczamy w rumie. Krem podajemy w dużych szklankach, posypujemy rodzynkami, bezami.
Karolina Kalatzi/dzień Dobry TVN
Ogórki z miodem z "Panien z Wilka"
Składniki na ogórki z miodem:
- 1 kg ogórki gruntowe
- 2,5 szkl woda
- 100 ml ocet
- 6 łyżek miód
- 2 łyżki sól
- mięta, koper
Jak wykonać ogórki z miodem
Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Wodę zagotowujemy z octem, solą, schładzamy, dodajemy miód. Wrzucamy ogórki, miętę i koper.
Indyk z "Przyjaciół"
Składniki na indyka:
- 1 pierś z indyka
- 150 g kasza jęczmienna drobna
- 1 cebula
- 1 pęczek botwinka
- koper
- 1 pęczek szczaw
- 200 g masło
Jak przyrządzić indyka
Indyka nakrawamy niczym książkę. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę, szczaw i koper. Podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż kasza będzie prawie miękka. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem.
Farszem wypełniamy nakrojoną pierś z indyka. Układamy w blaszce, podlewamy wodą lub bulionem i wstawiamy do pieczenia. Czas około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny"
Składniki na strudel z jabłkami:
- 1 op. ciasta filo
- 1 kg jabłek
- 10 op. biszkoptów
- 100g rodzynki
- cynamon do smaku
- 2 szt. cukier wanilinowy
- 200 g masło
- 500 ml śmietanka 36%
- lody waniliowe
Jak przyrządzić strudel z jabłkami:
Masło rozpuszczamy, smarujemy ciasto filo, składamy po 3 arkusze. Jabłka obieramy, kroimy na plastry, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, rodzynkami, połamanymi biszkoptami, cynamonem.
Farsz przekładamy na ciasto filo, zwijamy niczym strudel. Smarujemy jajkiem na zewnątrz i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy ze śmietanką bitą lub lodami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?
Obejrzyj również: Masło w roli głównej. Przepisy Mateusza Gesslera
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Źródło: Andrzej Polan