ciasta

    ciasta

    Przepis na pyszny tort śmietanowy jest niezwykle prosty, choć należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Podstawą naszego wypieku jest biszkopt i to od niego w dużej mierze zależy lekkość tortu. Biała kolorystyka sprawia, że deser coraz częściej wybierany jest jako tort weselny.

    Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają największe ilości witaminy C. Dodatkowo też, jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.

    Pierniki kojarzone z Bożym Narodzeniem mają też tradycje wielkanocne. W Toruniu - jako symbol majętności - musiały znaleźć się w koszykach z pokarmami do święcenia. Jak zrobić najlepszy piernik? Sprawdzonym przepisem podzieliła się mistrzyni cukiernictwa, Iga Sarzyńska-Komorowska.

    Ciasta wielkanocne w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? Opowiedział o tym mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.

    Aby poprawić sobie nastrój w deszczowe jesienne dni, można iść do kina na dobry film. Można też zostać w domu, gdzie dobry film możemy obejrzeć w towarzystwie dobrego jedzenia. Jakiego? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka MasterChefa Justyna Pilichowska przygotowały pyszne jesienne desery: ciasto marchewkowe, jabłka pod orzechową kruszonką, odwróconą tartę gruszkową i sernik dyniowy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!

    W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.

    Specjalistka od wypieków Lara Gessler wydała własną książkę kucharską "Słodki zielnik Lary", w której w niekonwencjonalny sposób podchodzi do wykorzystania ziół w cukiernictwie. Czy w okresie przedświątecznym znajomi zalewają ją potokiem pytań o najlepsze ciasta na Boże Narodzenie? O kuchennych patentach rozmawiała z nią dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, finalistka programu MasterChef - Kinga Paruzel, zaprezentowała kilka przepisów na dania z jabłek. Dacie się skusić?

    Pijak to ciasto, którego ważnym składnikiem jest biszkopt. Musi być miękki i pulchny. W kuchni dzień Dobry TVN Beata Kartowicz postawiła na wiosnę-grillowane warzywa, koktajl krewetkowy i zupa koperkowa. Smacznego!

    Tradycyjnie powinny być wypiekane w Wielką Sobotę. Maciej Nowak udał się do miejsca, gdzie wypiekane baby wielkanocne zachowują świeżość aż przez miesiąc! Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?