Owocowelove, czyli ciasta z owocami na osłodę. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Wiosna to czas na owoce, zwłaszcza te sezonowe. Idealnie sprawdzą się do przygotowania pysznych ciast. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski pokazał, jak przygotować tartę z owocami, owoce zapieczone z koglem-moglem, sernik na zimno z owocami oraz panna cottę z musem malinowym. 

Tarta z owocami - przepis

Tarta z owocami
Tarta z owocami
Tarta z owocami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 150 g masła,
      • 1/3 szklanki cukru pudru,
        • żółtko,
          • szczypta soli.

            Składniki na kruszonkę:

            • szklanka cukru,
              • szklanka mąki,
                • 100 g masła,
                  • 100 g białej czekolady.

                    Składniki na krem:

                    • 500 g owoców (truskawki, borówki, poziomki),
                      • limonka,
                        • 200 ml śmietany 36%,
                          • 100 g mascarpone,
                            • 4 żółtka.

                              Sposób przygotowania:

                              Składniki na kruche ciasto starannie przesiewamy, następnie zagniatamy na jednolita masę, wykładamy w naczyniu nadającym się do zapiekania i wstawiamy do lodówki (do schłodzenia). W misce po wyrobieniu ciasta wygniatamy kruszonkę (delikatnie) i również wstawiamy do lodówki. Chłodzone kruche ciasto wypiekamy w 180 st. C przez 10 min. Następnie wykładamy owoce, zalewamy masą (śmietana, mascarpone, żółtka), posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 min. w 170 st. C. Podajemy schłodzone.

                              Porada: Aby kruszonka po wystygnięciu zawsze była pulchna - nie zagniataj ciasta mocno.

                              Owoce zapieczone z koglem-moglem - przepis

                              Owoce zapieczone z koglem-moglem
                              Owoce zapieczone z koglem-moglem
                              Owoce zapieczone z koglem-moglem
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Składniki:

                              • 400 g truskawek,
                                • 9 żółtek,
                                  • 9 łyżek cukru trzcinowego,
                                    • kilka listków mięty.

                                      Sposób prygotowania:

                                      Z żółtek oraz cukru ucieramy kremowy kogel-mogel. Delikatnie zmrożone truskawki zalewany masą jajeczną i zapiekamy około 12 min. w 180 st. C.

                                      Porada: Aby truskawki po zapieczeniu zachowały swój kształt, przed włożeniem do pieca delikatnie je zamróź.

                                      Sernik na zimno z owocami - przepis

                                      Sernik na zimno z owocami
                                      Sernik na zimno z owocami
                                      Sernik na zimno z owocami
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Składniki na masę:

                                      • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego),
                                        • 150 g śmietanki 30% lub 36%,
                                          • 100 g mascarpone,
                                            • laska wanilii,
                                              • 3/4 szklanki cukru pudru,
                                                • 3 łyżki żelatyny,
                                                  • 1/2 szklanki mleka.

                                                    Składniki na spód:

                                                    • opakowanie herbatników,
                                                      • 100 g masła.

                                                        Składniki na galaretkę:

                                                        • 500 g czarnej porzeczki,
                                                          • 500 g czerwonej porzeczki,
                                                            • 300 g rabarbaru,
                                                              • 200 g miodu,
                                                                • 1,5 l wody,
                                                                  • 2 łyżki żelatyny.

                                                                    Owoce do sernika - 500 g jagód.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Z owoców, miodu i wody gotujemy kompot. Po około 30 min. gotowania przecedzamy przez sito i dodajemy żelatynę, energicznie mieszając. Odstawiamy do schłodzenia. Z pokruszonych ciastek i masła wyrabiamy spód, rozkładamy na spodzie tortownicy. W garnku mieszamy twaróg, mascarpone, śmietanę ziarenka wanilii oraz cukier puder (podgrzewamy do około 50 st. C). Żelatynę rozpuszczany w gorącym mleku. Mleko łączymy z resztą składników, dokładnie mieszając. Następnie wlewamy ostudzoną masę do tortownicy i wkładamy do lodówki. Kiedy masa stwardnieje wykładamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką.

                                                                    Porada: Aby żelatyna się nie ścięła podczas łączenia z masą - zawsze delikatnie podgrzej składniki.

                                                                    Panna Cotta z musem malinowym - przepis

                                                                    Panna Cotta z musem malinowym
                                                                    Panna Cotta z musem malinowym
                                                                    Panna Cotta z musem malinowym
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Składniki:

                                                                    • 0,5 l śmietany 36%,
                                                                      • 0,5 l mleka,
                                                                        • laska wanilii,
                                                                          • gwiazda anyżu,
                                                                            • 2 kory cynamonu,
                                                                              • 250 g cukru,
                                                                                • łyżka żelatyny spożywczej,
                                                                                  • 500 g mrożonych malin,
                                                                                    • szczypta soli.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Śmietanę, mleko, 125 g cukru, żelatynę, wanilię, anyż i cynamon wstawiamy w garnku na palnik i podgrzewamy do około 85 st. C. Następnie przecedzamy przez drobne sito i rozlewamy do małych naczyń (około 100 ml). Zmrożone maliny blendujemy z resztą cukru i przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek).

                                                                                      Porada: Kiedy mleko ze śmietaną zacznie się pienić przy ścianach garnka, znaczy, że czas ściągnąć garnek ze źródła ciepła.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                      Źródło: Patryk Galewski

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana