Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser

Tarta z owocami
Nico De Pasquale Photography / Getty Images
Źródło: Moment RF
Tarta z owocami to ciasto proste, szybkie i naprawde smaczne. Wychodzi za każdym razem. Świetne na lato, bo wtedy mamy największy wybór świeżych owoców. Jednak tarta będzie pyszna także jesienią, kiedy warto sięgnąć po gruszki, jabłka i śliwki.

Tarta z owocami to dobre ciasto nawet dla tych, którym daleko do mistrzów pieczenia. Idealne na rodzinną imprezę czy niedzielny deser. Kremową masę możemy przygotować z budyniu albo serka mascarpone. Do tego dodać dowolne owoce. Przepis na spód tarty jest zawsze taki sam: kruche ciasto. Jeśli nie potrafimy go samodzielnie zrobić, możemy kupić gotowe kruche ciasto w sklepie. Podajemy jednak przepis na ciasto do tarty z owocami – nie jest trudny. Jeśli zrobimy więcej ciasta i część zamrozimy, będziemy mieć zapas na kolejny raz.

Baza: przepis na kruche ciasto do tarty

Podajemy podstawowy przepis na kruche ciasto, które będzie bazą do tarty.

Składniki (na ok. 8 porcji):

· 1 1/3 szklanki mąki,

· 1/4 szklanki cukru,

· 6 łyżek masła,

· żółtko,

· 30 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

1. Z masła, żółtka i mąki wyrobić ciasto i zrobić z niego kulę.

2. Przygotowane ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut; po tym czasie rozwałkować je na placek o wymiarach blaszki.

3. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wylepić ciastem.

4. Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni.

5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego groch, ryż lub fasolę, żeby je „dociążyć” – dzięki temu ciasto zachowa swoją formę.

6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Na upieczony spód tarty układać przygotowaną wcześniej masę i owoce.

Tarta z budyniem

Jedną z wariacji na temat tarty jest przepis na tartę z budyniem i truskawkami – podajemy przepis.

Składniki na kruche ciasto (na ok. 6 porcji) :

· 200 g mąki,

· 120 g masła,

· jajko,

· łyżka cukru,

· łyżka wody.

Nadzienie:

· 2 budynie waniliowe,

· laska wanilii,

· 0,5 l mleka,

· 500 g truskawek,

· mięta.

Sposób przygotowania:

1. Kruche ciasto przygotować wg bazowego przepisu, schłodzić i upiec.

2. Gotowe ciasto ostudzić na kratce z piekarnika.

3. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu (użyć 500 ml mleka).

4. Laskę wanilii naciąć wzdłuż nożem, wyjąć ziarenka i dodać do przygotowanego wcześniej budyniu.

5. Krem budyniowy nałożyć na kruche ciasto, dodać pokrojone truskawki i porwaną miętę.

Tarta z mascarpone

Tartę można też przygotować z serkiem mascarpone. Takie nadzienie jest lżejsze i delikatniejsze od budyniowego, a równie smaczne. Tarta z mascarpone i owocami :

Składniki na kruche ciasto (na ok. 6-8 porcji):

· 250 g mąki pszennej,

· 100 g cukru pudru,

· 150 g masła,

· 2 żółtka,

· łyżka śmietany.

Nadzienie:

· 500 g serka mascarpone,

· 4-5 łyżek cukru pudru,

· cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii,

· pół szklanki śmietanki 30%,

· ok. 500-600 g dowolnych owoców (maliny, borówki, truskawkami, mogą być też pomieszane).

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

2. Wyłożyć formę ciastem i piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

3. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią.

4. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do serka.

5. Masę wyłożyć na spód tarty i udekorować owocami.

Tarty z owocami

Nie wszystkie tarty muszą być podane z kremem budyniowym i mascarpone. Pyszne ciasta zrobimy też z samymi owocami. Poniżej kilka inspiracji.

Tarta z gruszkami i orzechami (ok. 8 porcji):

Składniki:

· 2-3 gruszki,

· orzechy włoskie,

· łyżka miodu,

· 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Gruszki obrać, pokroić na plasterki lub połówki.

2. Owoce skropić sokiem z cytryny.

3. Orzechy posiekać i wymieszać z miodem.

4. Na gotowy spód wyłożyć gruszki, polać je miodem i orzechami.

5. Piec przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

Tarta z jabłkami (ok. 8 porcji):

Składniki:

· ok. 8-10 jabłek,

· pół kostki masła,

· pół szklanki cukru,

· 4-5 łyżek miodu,

· szczypta cynamonu i kardamonu do posypania, płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

1. Na upieczony spód ułożyć obrane i pokrojone jabłka.

2. Wstawić do piekarnika na 20 minut (200 stopni).

3. W tym czasie masło rozpuść razem z cukrem, miodem i przyprawami.

4. Polać tartę i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Tarta ze śliwkami ( ok. 8 porcji):

Składniki:

· pół kostki masła,

· 1,5 szklanki mąki,

· 2 żółtka,

· 3 łyżki cukru pudru,

· szczypta soli,

· kilogram śliwek,

· olej i bułka tarta do przygotowania tortownicy.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier i sól wymieszać, dodać jajka i masło.

2. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Śliwki umyć i wydrylować.

4. Tortownicę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

5. Ciastem wyłożyć spód i brzegi formy (zostawić trochę ciasta na wierzch).

6. Tartę wstawić do piekarnika na 15 minut przy temperaturze 180 stopni.

7. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce.

8. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę na owocach.

9. Piec ponownie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Zobacz film: Tarta pomarańczowa.

Zobacz film: Tarta pomarańczowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości