Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Andrzej Polan
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Truskawki są pyszne, niskokaloryczne i bogate w witaminę C. Owoce te doskonale nadają się do deserów. To właśnie one królowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Pyszne i smaczne przepisy na truskawki na słodko przygotował dla nas Andrzej Polan.

Drożdżowe z czekoladą i truskawkami

Składniki na drożdżowe z czekoladą i truskawkami:

  • 1 kg mąki
    • 500 ml mleka
      • 6 żółtek
        • 2 jajka
          • czekolada mleczna
            • czekolada gorzka
              • 160 g masła
                • 3 szt. cukru wanilinowego
                  • 70 g drożdży
                    • szczypta soli
                      • 400 g truskawek
                        • 100 g kokosa
                          • 100 g cukru

                            Jak przygotować drożdżowe z czekoladą i truskawkami:

                            Z drożdży, podgrzanego delikatnie mleka, 3 łyżek cukru, 6 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Żółtka, jajka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Łączymy z rozczynem, dodajemy pozostałą mąkę i masło. Oczywiście sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na środek wylewamy czekoladę gorzką, składamy do środka boki. Na wierzch wykładamy truskawki. Kokos łączymy z masłem, cukrem i wyrabiamy szybko kruszonkę. Wysypujemy na wierzch na truskawki. Podrośnięte czekoladowe, drożdżowe ciasto pełne czekolady, truskawek i kruszonki umieszczamy na około 40 minut w nagrzanym do 160 st. C piekarniku.

                            Biszkopt z truskawkami i serem

                            Składniki na biszkopt z truskawkami i serem:

                            • 6 jajek
                              • 370 g cukru
                                • 210 g mąki
                                  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
                                    • proszek do pieczenia
                                      • sól
                                        • 600 g truskawek
                                          • 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
                                            • łyżka mąki ziemniaczanej
                                              • 250 g białego sera
                                                • 200 ml jogurtu naturalny
                                                  • 250 ml śmietanki kremówki
                                                    • 20 g żelatyny
                                                      • świeża mięta

                                                        Jak przygotować biszkopt z truskawkami i serem:

                                                        Białka ubijamy na sztywno z solą. Kiedy tylko będą ubite, partiami dodajemy cukier drobny, nie przerywając ubijania i jeszcze żółtka. Teraz, już najlepiej ręką lub rózgą, mieszamy masę z mąką połączoną z proszkiem i rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany biszkopt wypiekamy przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szklankę wody zagotowujemy, dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu, mieszamy i powstały budyń lekko studzimy. Ser ucieramy z cukrem, jogurtem, listkami mięty, śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Żelatynę namaczamy, rozpuszczamy po podgrzaniu, do niej partiami dodajemy ser jogurtowy, śmietankę. Truskawki przekrawamy. Upieczony biszkopt przekrawamy, na jeden blat wykładamy kisiel z kwiatów czarnego bzu, układamy truskawki, wykładamy krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy i wierzch smarujemy pozostałym kremem.

                                                        Makaron z truskawkami i serem

                                                        Składniki na makaron z truskawkami i serem:

                                                        • opakowanie makaronu
                                                          • 40 g masła
                                                            • 300 g truskawek
                                                              • cukier wanilinowy
                                                                • 200 g twarogu niemielonego
                                                                  • opakowanie borówek amerykańskich

                                                                    Jak przygotować makaron z truskawkami i serem:

                                                                    W rondlu zagotowujemy szklankę wody z masłem, dodajemy cukier wanilinowy, truskawki, i po chwili makaron. Gotujemy razem. Makaron przechodzi smakiem, aromatem truskawek. Twaróg rozdrabniamy. W naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron w truskawkach, posypujemy serem i zapiekamy.

                                                                    Kogel mogel z truskawkami z pieca

                                                                    Składniki kogel mogel z truskawkami z pieca:

                                                                    • 6 żółtek
                                                                      • 3 łyżki cukru
                                                                        • 3 łyżki cukru wanilinowego
                                                                          • 300 g truskawek

                                                                            Jak przygotować kogel mogel z truskawkami z pieca:

                                                                            Truskawki przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Żółtka ubijamy z cukrami na puch, kogel mogel wylewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C do momentu aż kogel mogel zacznie nam się delikatnie przyrumieniać.

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                            Zapiekane ryby i owoce morza, perliczka po marokańsku oraz grillowane tosty. Zobacz przepisy Sebastiana Olmy

                                                                            Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

                                                                            Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości