Wielka bitwa południowych kuchni. Którą wolisz - hiszpańską, włoską czy francuską?

Chcesz zostać testerem tiramisu? Podano, kto może się zgłosić
Chcesz zostać testerem tiramisu? Podano, kto może się zgłosić
Źródło: GettyImages/Mahesh Thiru / 500px
Trzej południowcy, David Gaboriaud, Matteo Brunetti i Ignacio Mateja Cabello, od dawna zaskakują swoimi wyjątkowymi przepisami w sieci. Dziś namieszali w kuchni Dzień Dobry TVN, gdzie stoczyli bitwę na ulubione smaki z Francji, Włoch i Hiszpanii. Dzięki zaprezentowanym przez nich daniom, przywołaliśmy letnie słońce w ten chłodny listopadowy dzień.

Kucharze przyrządzili Hachis Parmentier i Crêpes Suzette, reprezentujące kuchnię francuskią, tortillę de patatas oraz churros z kuchni hiszpańskiej, a także makaron z Pesto alla genovese z pomidorkami i Tiramisù Perfetto, będące przedstawicielami kuchni włoskiej. Przepisy poniżej.

Kuchnia francuska - Hachis Parmentier - zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • kilogram wołowiny mielonej,
  • 500 kg wieprzowiny mielonej,
  • cebula żółta,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • marchewka,
  • koncentrat pomidorowy,
  • butelka bulionu wołowego,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • liść laurowy,
  • tymianek świeży,
  • natka pietruszki,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 kostki masła,
  • litr mleka 3,2%,
  • 200 g ser Gruyere,
  • cienki szczypiorek.

Przygotowanie:

Zrób puree: ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odsącz i wyciskaj przez praskę. Wymieszaj z mlekiem w proporcji 200 ml mleka na kilogram ziemniaków. Dodaj 20 g masła. Odstaw.

Seler, cebulę i marchewkę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na maśle przez 5 minut i dopraw solą. Dodaj mielone mięso, dopraw i znów podsmaż przez 5 minut. Zrób dziurę pośrodku garnka i dodaj łyżkę koncentratu, podsmaż chwilę i wymieszaj. Wlej kieliszek czerwonego wina i kieliszek bulionu wołowego. Dodaj liść laurowy, tymianek. Wymieszaj i gotuj, aż płyn wyparuje. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Przykryj mięso warstwą purée. Zetrzyj ser na wierzch i włóż do piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnij z piekarnika, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kuchnia francuska - Crêpes Suzette - Naleśniki z sosem karmelowym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 125 g mąki,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 40 g rozpuszczonego masła,
  • łyżka rumu (opcjonalnie),
  • 250 ml soku z pomarańczy,
  • pomarańcza bio,
  • 80 g cukru,
  • masło,
  • likier pomarańczowy.

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę przez sitko oraz szczyptę soli i wymieszaj. Wlej stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodaj rozpuszczone masło oraz rum, jeśli go używasz. Wymieszaj i odłóż ciasto na godzinę. Po tym czasie usmaż naleśniki. 

Na suchej zagrzanej patelni rozpuść cukier, dodaj sok z pomarańczy i otartej skórki. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie coś przypominającego syropu. Wytnij filety z pomarańczy.  Usmażone naleśniki polej syropem, udekoruj filecikami pomarańczy. Likier zagrzej w rondelku, podpal i wlewaj na naleśniki.

Kuchnia hiszpańska - Tortilla de patatas

Składniki:

  • 5–6 średnich ziemniaków,
  • 1-2 duże cebule,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • oliwa z oliwek (extra virgin lub zwykła do smażenia).

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki (około 2–3 mm). Cebulę pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek – ma przykrywać ziemniaki. Wrzuć ziemniaki i cebulę, posól, i smaż na średnim ogniu ok. 20 minut. Ziemniaki nie powinny się mocno usmażyć na brązowo – mają być miękkie, delikatne. Kiedy ziemniaki zmiękną, odcedź nadmiar oliwy (ale zachowaj trochę do smażenia tortilli).

W misce roztrzep jajka, dodaj sól i wrzuć do nich ziemniaki z cebulą. Delikatnie wymieszaj, żeby nie rozwalić wszystkiego na puree. Na patelnię dodaj łyżkę oliwy, wlej całą mieszankę i smaż na małym ogniu przez 4–5 minut. Odwróć tortillę za pomocą dużego talerza: przykryj patelnię talerzem, energicznie obróć, zsuń tortillę z powrotem na patelnię. Smaż kolejne 3-4 minuty, aż osiągniesz preferowaną konsystencję.

Kuchnia hiszpańska - Churros

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia (najlepiej roślinny),
  • cukier do posypania.

Dodatkowo:

  • cynamon,
  • gorąca czekolada do maczania.

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmij z ognia i odczekaj 5 minut, żeby ciasto lekko ostygło. Przełóż ciasto do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki (to ważne, dzięki temu churros mają swój charakterystyczny kształt).

W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do ok. 180 stopni. Wyciskaj ciasto prosto do oleju, tworząc paski o długości ok. 10–15 cm. Smaż churros, aż będą złote i chrupiące z każdej strony. Wyjmij na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy są jeszcze ciepłe, obsyp cukrem (możesz dodać cynamon).

Kuchnia włoska - Makaron z Pesto alla genovese z pomidorkami

Składniki:

  • kilogram makaronu typu Trofie (tradycyjny) lub ewentualnie Linguine,
  • 210 g bazylii genovese(około 4 doniczki),
  • 210 g oliwy z oliwek extra vergine,
  • 180 g Parmigiano Reggiano,
  • 100 g Pecorino Romano,
  • 100 g pinioli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 g soli grubej morskiej,
  • 3 kostki lodu,
  • 500 g pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie:

Odetnij listki bazylii, opłucz je zimną wodą i dokładnie osusz. Zetrzyj sery na drobnych oczkach i odstaw na bok. Obierz czosnek i usuń ząbkowi jego środkowy kiełek. Do blendera dodaj czosnek, pinioli, sól i kostki lodu. Zblenduj krótko, aż składniki się rozpadną. Dodaj bazylię, sery i wlej oliwę. Blenduj pulsacyjnie, aż powstanie gładkie, kremowe pesto. Przełóż pesto do słoików i wyrównaj powierzchnię. Delikatnie zalej wierzch cienką warstwą oliwy. Przechowuj w lodówce do 4 dni lub zamroź w porcjach.

Makaron ugotuj w solonej wodzie, aż bedzie al dente. Pomidorki pokrój na pół i przypraw solą, pieprzem i oliwą. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, wymieszaj z pesto, wyłóż na talerze i udekoruj pomidorkami, orzeszkami pinii i pozostałym serem.

Kuchnia włoska - Tiramisù Perfetto

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 500 g mascarpone,
  • 25 g gorzkiej czekolady,
  • łyżka waniliowego ekstraktu,
  • 2 łyżki słodkiego wina Marsala,
  • 200 g biszkoptów savoiardi,
  • 300 g espresso + łyżka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Na początku oddziel żółtka od białek. W tym przepisie nie będziesz potrzebować białek, więc możesz odłożyć je do miski i wykorzystać do innego przepisu lub na śniadanie na jajecznicę. Żółtka dodaj do dużej miski razem z cukrem. Ubij je mikserem lub robotem, aż uzyskasz jasną puszystą masę, tak, żeby prawie nie było widać słodkich kryształków cukru. Teraz najważniejszy etap - dodaj mascarpone, ale nie całe. Najpierw dodaj jedną łyżkę, a potem ubijaj przez 20-30 sekund, aż się wchłonie do masy i dodaj dopiero wtedy kolejną. Gdy już cały mascarpone się wchłonie, dodaj waniliowy ekstrakt i słodkie wino Marsala. Ubij znowu masę.

Espresso postaraj się przygotować wcześniej, aby się schłodziło. Inaczej jego temperatura rozpuści totalnie biszkopty savoiardi. Dodaj do niego łyżkę ekstraktu waniliowego. Biszkopty namocz w kawie dosłownie przez 2 sekundy. Nie więcej i nie mniej. Ułóż je jako spód w formie. Dodaj potem połowę kremu i wyrównaj go. Zrób drugą warstwę biszkoptów, tak samo moczonych, i połóż na nich pozostały krem. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Oprócz nią tiramisu. Odłóż deser do lodówki na minimum 6 godzin przed podaniem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości