Hiszpańskie smaki według Szymona Czerwińskiego. Przekąski, dania główne i deser

Hiszpańskie smaki według Szymona Czerwińskiego. Przekąski, dania główne i deser
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przygotuj hiszpańskie potrawy z Szymonem
Przygotuj hiszpańskie potrawy z Szymonem
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Hiszpańska kuchnia to prawdziwa uczta dla zmysłów - pełna kolorów, intensywnych smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą historię i kulturę kraju. Przyrządzane w tym regionie dania są kwintesencją prostoty i wyrafinowania. Kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Zachęcamy do wypróbowania jego przepisów.

Piminentos de padrón

Składniki:

  • 300 g papryczek Padrón,
  • płatki soli morskiej,
  • oliwa z oliwek.
Piminentos de padrón z deską serów i wędlin
Piminentos de padrón z deską serów i wędlin
Piminentos de padrón z deską serów i wędlin
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Na rozgrzaną i suchą patelnię dodaj oliwę z oliwek, a następnie umyte i osuszone papryczki. Smaż z każdej ze stron po minucie. Zdejmij z patelni, odsącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Podawaj z solą morską. 

Piminentos de padrón na bagietce z chorizo
Piminentos de padrón na bagietce z chorizo
Piminentos de padrón na bagietce z chorizo
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kaszanka z kozim serem i cebulą karmelizowaną

Składniki:

  • 10 plasterków morcilli (lub kaszanki) o szerokości ok. 1 cm,
  • 200 dag sera koziego (może być również ser owczy np. manchego),
  • 4 duże czerwone cebule,
  • 50 ml octu winnego czerwonego,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Morcillę lub kaszankę pokrój w centymetrowe paski. Na blaszce do pieczenia ułóż papier, a następnie nagrzej pierkarnik do 200 st. C. Na każdym plasterku ułóż plasterek sera koziego i zapiecz przez 15 minut. Na ser ułóż karmelizowaną czerwoną cebulę.

Karmelizowana cebula: cebulę pokrój na plastry i smaż na oliwie. Następnie dodaj ocet i cukier, zamieszaj i duś pod przykryciem.

Pintxo Jamon Serrano z grzybami 

Składniki:

  • 10 pieczarek średniej wielkości, raczej mniejszych,
  • 10 plastrów szynki hiszpańskiej Serrano lub Iberica,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet z białych winogron,
  • sól i pieprz,
  • bagietka.

Przygotowanie:

Bagietkę pokrój na plastry, a następnie grilluj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj grzyby i przesmaż. Następnie dodaj czosnek oraz pietruszkę. Na bagietkę wyłóż plasterek szynki i dwa kapelusze pieczarek, a całość zepnij wykałaczką. 

Hiszpańskie przystawki
Hiszpańskie przystawki
Hiszpańskie przystawki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Nadziewane daktyle z boczkiem

Składniki:

  • 20 sztuk daktyli suszonych drylowanych,
  • 20 plastrów boczku wędzonego,
  • 20 migdałów bez skórki,
  • łyżeczka cukru,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni razem z łyżeczką oliwy z oliwek przesmaż przez chwilę migdały, a następnie wystudź. Do każdego daktyla włóż po jednym migdale, a potem owiń w boczek i smaż na patelni. Dodaj sól i pieprz. 

Croquetas de jamón serrano

Składniki:

  • 200 g szynki Serrano,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • gałka muszkatołowa (świeża, do starcia),
  • oliwa z oliwek,
  • litr oleju do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Szynkę Serrano pokrój na mniejsze kawałki, a następnie na rozgrzanej oliwie przesmaż ją. Potem dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj przez cały czas, aż powstanie zasmażka. Następnie powoli wlej mleko i cały czas mieszaj. Powinien powstać gęsty beszamel.

Później zdejmij z ognia i przelej do naczynia żaroodpornego i pozostaw do wystudzenia. Następnie rozbełtaj jajka, dodaj sól i pierz. Schłodzoną masę pokrój na mniejsze kawałki (dłonie warto zwilżyć oliwą z oliwek). Ze schłodzonej masy uformuj krokiety. Następnie panieruj w bułce tartej, jajku i ponownie bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu.

Pollo al Chilindrón

Składniki:

  • 10 udek trybowanych z kurczaka,
  • 200 g szynki jamon iberico,
  • duża biała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
  • 2 puszki pomidorów w puszcze pelatti,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 4 goździki,
  • kora z cynamonu,
  • 2 ostre papryczki chilii,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • liście laurowe.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie na niej przesmaż kurczaka z każdej strony na rumiany kolor. Zdejmij mięso z patelni, a na pustą dodaj pokrojoną szynkę, cebulę i paprykę. Smaż na wolnym ogniu.

Następnie dodaj pomidory i przyprawy, i gotuj. Jeżeli będzie za mało soku z pomidorów, możesz podlać bulionem lub wodą. Do zagotowanych pomidorów dodaj kawałki kurczaka. Gotuj/duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Churros z lodami 

Składniki:

  • 400 ml soku pomarańczowego,
  • 220 g masła,
  • 40 g cukru brązowego,
  • sól
  • 350 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • litr lodów śmietankowych,
  • litr oleju, do smażenia ciasta,
  • 2 szklanki cukru brązowego,
  • 2 szklanki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 300 g świeżych malin,
  • liście świeżej mięty.

Przygotowanie:

Do miski dodaj 3/4 malin i zmiksuj. Następnie, aby pozbyć się pestek, przetrzyj przez sito. Pozostała część malin będzie nam potrzebna do dekoracji. Sok pomarańczowy dodaj do garnka wraz ze szczyptą soli i cukrem. Później dodaj masło i zagotuj razem. Wsyp mąkę i potem dokładnie mieszaj, a następnie zaparz ciasto przez około 4 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodawaj jajko po jajku i mieszaj dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Składniki powinny się połączyć w jednolite ciasto bez grudek.

Foremki na muffinki posmaruj olejem i oprósz mąką pszenną. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i rozpocznij szprycowanie na foremki. Pamiętaj, aby zachować odstępy pomiędzy koszyczkami. Wsadź tak przygotowane formy do zamrażalnika na dwie godziny.

W garnku rozgrzej olej do 180 st. C i rozpocznij smażenie, koszyczek po koszyczku. Gotowe przełóż do cukru brązowego z cynamonem i cukrem waniliowym. Koszyczki wypełnij lodami, udekoruj miętą i malinami. Całość polej przygotowanym musem malinowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości