Piminentos de padrón
Składniki:
- 300 g papryczek Padrón,
- płatki soli morskiej,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną i suchą patelnię dodaj oliwę z oliwek, a następnie umyte i osuszone papryczki. Smaż z każdej ze stron po minucie. Zdejmij z patelni, odsącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Podawaj z solą morską.
Kaszanka z kozim serem i cebulą karmelizowaną
Składniki:
- 10 plasterków morcilli (lub kaszanki) o szerokości ok. 1 cm,
- 200 dag sera koziego (może być również ser owczy np. manchego),
- 4 duże czerwone cebule,
- 50 ml octu winnego czerwonego,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Morcillę lub kaszankę pokrój w centymetrowe paski. Na blaszce do pieczenia ułóż papier, a następnie nagrzej pierkarnik do 200 st. C. Na każdym plasterku ułóż plasterek sera koziego i zapiecz przez 15 minut. Na ser ułóż karmelizowaną czerwoną cebulę.
Karmelizowana cebula: cebulę pokrój na plastry i smaż na oliwie. Następnie dodaj ocet i cukier, zamieszaj i duś pod przykryciem.
Pintxo Jamon Serrano z grzybami
Składniki:
- 10 pieczarek średniej wielkości, raczej mniejszych,
- 10 plastrów szynki hiszpańskiej Serrano lub Iberica,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- ocet z białych winogron,
- sól i pieprz,
- bagietka.
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na plastry, a następnie grilluj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj grzyby i przesmaż. Następnie dodaj czosnek oraz pietruszkę. Na bagietkę wyłóż plasterek szynki i dwa kapelusze pieczarek, a całość zepnij wykałaczką.
Nadziewane daktyle z boczkiem
Składniki:
- 20 sztuk daktyli suszonych drylowanych,
- 20 plastrów boczku wędzonego,
- 20 migdałów bez skórki,
- łyżeczka cukru,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni razem z łyżeczką oliwy z oliwek przesmaż przez chwilę migdały, a następnie wystudź. Do każdego daktyla włóż po jednym migdale, a potem owiń w boczek i smaż na patelni. Dodaj sól i pieprz.
Croquetas de jamón serrano
Składniki:
- 200 g szynki Serrano,
- 250 ml mleka,
- 200 g bułki tartej,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- gałka muszkatołowa (świeża, do starcia),
- oliwa z oliwek,
- litr oleju do smażenia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Szynkę Serrano pokrój na mniejsze kawałki, a następnie na rozgrzanej oliwie przesmaż ją. Potem dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj przez cały czas, aż powstanie zasmażka. Następnie powoli wlej mleko i cały czas mieszaj. Powinien powstać gęsty beszamel.
Później zdejmij z ognia i przelej do naczynia żaroodpornego i pozostaw do wystudzenia. Następnie rozbełtaj jajka, dodaj sól i pierz. Schłodzoną masę pokrój na mniejsze kawałki (dłonie warto zwilżyć oliwą z oliwek). Ze schłodzonej masy uformuj krokiety. Następnie panieruj w bułce tartej, jajku i ponownie bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu.
Pollo al Chilindrón
Składniki:
- 10 udek trybowanych z kurczaka,
- 200 g szynki jamon iberico,
- duża biała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
- 2 puszki pomidorów w puszcze pelatti,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 4 goździki,
- kora z cynamonu,
- 2 ostre papryczki chilii,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- liście laurowe.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie na niej przesmaż kurczaka z każdej strony na rumiany kolor. Zdejmij mięso z patelni, a na pustą dodaj pokrojoną szynkę, cebulę i paprykę. Smaż na wolnym ogniu.
Następnie dodaj pomidory i przyprawy, i gotuj. Jeżeli będzie za mało soku z pomidorów, możesz podlać bulionem lub wodą. Do zagotowanych pomidorów dodaj kawałki kurczaka. Gotuj/duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Churros z lodami
Składniki:
- 400 ml soku pomarańczowego,
- 220 g masła,
- 40 g cukru brązowego,
- sól
- 350 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- litr lodów śmietankowych,
- litr oleju, do smażenia ciasta,
- 2 szklanki cukru brązowego,
- 2 szklanki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 300 g świeżych malin,
- liście świeżej mięty.
Przygotowanie:
Do miski dodaj 3/4 malin i zmiksuj. Następnie, aby pozbyć się pestek, przetrzyj przez sito. Pozostała część malin będzie nam potrzebna do dekoracji. Sok pomarańczowy dodaj do garnka wraz ze szczyptą soli i cukrem. Później dodaj masło i zagotuj razem. Wsyp mąkę i potem dokładnie mieszaj, a następnie zaparz ciasto przez około 4 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodawaj jajko po jajku i mieszaj dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Składniki powinny się połączyć w jednolite ciasto bez grudek.
Foremki na muffinki posmaruj olejem i oprósz mąką pszenną. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i rozpocznij szprycowanie na foremki. Pamiętaj, aby zachować odstępy pomiędzy koszyczkami. Wsadź tak przygotowane formy do zamrażalnika na dwie godziny.
W garnku rozgrzej olej do 180 st. C i rozpocznij smażenie, koszyczek po koszyczku. Gotowe przełóż do cukru brązowego z cynamonem i cukrem waniliowym. Koszyczki wypełnij lodami, udekoruj miętą i malinami. Całość polej przygotowanym musem malinowym.
Zobacz także:
- Kuchnia hiszpańska bez tajemnic
- Paella po mistrzowsku spod noża Adriana Stojewskiego. Sprawdź, jak przygotować to danie niczym mistrz kuchni
- Hiszpańskie smaki Adriana Stojewskiego. Prosty przepis na croquetas de Jamón Serrano
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News