Przyrządziła wołowinę z marchewką i groszkiem, koftę, Tortillę Espaniolę, patatas bravas oraz deskę hiszpańską.
Basilia - wołowina z marchewką i groszkiem
Składniki:
- woreczek mrożonego groszku z marchewką,
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę,
- łyżka masła,
- łyżka świeżego czosnku,
- 2 łyżki zwykłego octu,
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 strąki kardamonu,
- 1/4 małej, posiekanej w kostkę cebuli,
- 2 kostki bulionu z kurczaka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Umieścić pokrojone kawałki wołowiny na bardzo gorącej patelni i smażyć, aż mięso dobrze się obsmaży i będzie ciemniejsze. Dodać łyżkę masła i czosnek, a potem dalej smażyć, szybko mieszając. Potem dodać odrobinę wody i 2 łyżki białego octu. Następnie dodać mielony pieprz, 2 liście laurowe i 2 strąki kardamonu. Dalej smażyć, a następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 3-4 minuty.
Potem dodać torebkę mrożonego groszku z marchewką, 2 kostki bulionu z kurczaka, wlać gorącą wodę i przykryć mięso z warzywami. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego. Przykryć garnek, zmniejszyć moc i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Kofta
Składniki:
- kilogram mielonej baraniny,
- 2 szklanki posiekanej cebuli,
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
- 4 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1/2 szklanki świeżej pietruszki posiekanej,
- 1/2 szklanki świeżej kolendry posiekanej,
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekane liście.
Dodatkowo: 8 drewnianych patyków do szaszłyków, ogórki zielone, rukola, pomidory, cytryna do dekoracji talerza.
Składniki na sos Tzatziki:
- szklanka jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki startego obranego ogórka odciśniętego z soku,
- łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku,
- łyżeczka świeżego soku z cytryny,
- łyżeczka świeżej mięty drobno posiekanej,
- 1/4 łyżeczki soli do smaku.
Przygotowanie:
Dodajemy przyprawy do małej miski i mieszamy. Cebulę, czosnek, pietruszkę rozdrabniamy w blenderze, aż będą bardzo drobno posiekane. Jeśli nie masz robota kuchennego, można zetrzeć cebulę na tarce (zachować cebulę i sok) i drobno posiekać czosnek i pietruszkę nożem. Potem umieścić mieloną baraninę, mieszankę przypraw, mieszankę czosnku i cebuli w dużej misce. Dobrze wymieszać wszystkie składniki razem. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i ściśle uformować przyprawioną baraninę na patyczkach drewnianych w kształcie długiego wałka. Umieścić szaszłyki na gorącej patelni grillowej na średnim ogniu i gotować przez 5-6 minut. Obrócić szaszłyki w połowie procesu smażenia i kontynuować przez dodatkowe 5-6 minut lub do momentu, gdy termometr z natychmiastowym odczytem osiągnie temperaturę wewnętrzną 74 stopni. Można również upiec je na grillu gazowym lub węglowym. Szaszłyki można też piec w piekarniku o temperaturze 175 stopni przez 15-18 minut.
Sos Tzatziki: Umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać, aby połączyć. Trzymać sos w lodówce do momentu podania. Podawać kebaby wołowe z ryżem i sosem tzatziki. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
Jeśli używasz drewnianych patyczków i pieczesz na grillu zewnętrznym z otwartym płomieniem, namocz drewniane patyczki w wodzie przez 30 minut, aby zapobiec ich przypaleniu.
Deska hiszpańska
Składniki:
- Jamon Iberico,
- Jamon Serrano,
- chorizo,
- 2-3 rodzaje serów hiszpańskich,
- krakersy,
- orzechy włoskie,
- winogrona zielone,
- oliwki zielone,
- oliwki czarne,
- małe pomidorki koktajlowe,
- papryka czerwona,
- suszone owoce - morele, daktyle,
- małe korniszonki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ułożyć na desce i serwować jako przystawkę.
Tortilla Espaniola
Składniki:
- 6 średniej wielkości (ok. 800 g) ziemniaków, obranych umytych, osuszonych ręcznikiem papierowym i pokrojonych w ósemki, a następnie na 2 mm plasterki,
- duża cebula drobno pokrojona w kostkę,
- 6 dużych jajek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 150 ml oliwy z oliwek do smażenia.
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka ulubionej musztardy,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy ugotowane ziemniaki (od zagotowania ok 15 minut). Gdy ziemniaki będą miękkie i złociste, przekładamy je do sita ustawionego na misce, celem odsączenia z oliwy i do wystudzenia. Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z miski, dodajemy cebulę i smażymy na średniej mocy do momentu, aż stanie się miękka i złocista. Potem przekładamy cebulę do miski z ziemniakami i odstawiamy, aby razem nieco przestygły. Następnie w osobnej misce roztrzepujemy trzepaczką (lub widelcem) jajka z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a potem dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą. Na niedużą patelnię (ok 24 cm) wlewamy 2 łyżki odsączonej z miski oliwy z oliwek, rozgrzewamy i delikatnie wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną.
Smażymy na małej mocy pod przykryciem około 8 minut (na złoty kolor). Trzeba sprawdzać łopatką lub szpatułką czy spód się dostatecznie ściął. Odwracamy tortille na drugą stronę (przykładamy do patelni talerz lub płaską pokrywę, po czym energicznie odwracamy patelnię). Na pustą patelnię wlewamy pozostałą oliwę z miski i delikatnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię i smażymy kolejne 5 minut. Należy sprawdzić, czy również spód się ściął, można przykryć patelnię pokrywką. Podawać ciepły lub zimny, pokrojony na kawałki, posypany papryką w proszku i natką pietruszki. Wybornie smakuje z sosem miodowo-musztardowym.
Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Patatas bravas
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 80 ml oliwy z oliwek.
Składniki na sos Aioli z czosnkiem:
- szklanka majonezu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- łyżka soku z cytryny.
Składniki na Salsa Brava:
- szklanka majonezu,
- kilka kropel tabasco lub łyżeczka cayenne,
- łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy (nie obieramy ze skórki) pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Potem kroimy w ósemki, a następnie w kawałki wielkości ok. 3 cm.
Pierwsze smażenie: olej rozgrzewamy do temperatury 110 stopni. Ostrożnie przekładamy suche ziemniaki na patelnię i smażymy je przez 10 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz i odstawiamy do ostygnięcia, a kuchenkę wyłączamy.
Drugie smażenie: ponownie rozgrzewamy olej na patelni – tym razem do wyższej temperatury, ok. 170-180 stopni. Wkładamy wcześniej podsmażone, ostudzone ziemniaki na kolejne 5–7 minut. Przewracamy, aby zarumieniły się z każdej strony.
Usmażone patatas bravas odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i serwujemy. Można je podawać jako tapas lub dodatek do głównego dania.
Sosy: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Zobacz także:
- Kuchnia śródziemnomorska – jedz smacznie i zdrowo!
- Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi
- Kuchnia śródziemnomorska Marietty i Charlesa
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News