Jak zrobić kofty w kolorowym sosie, ziemniaki z grzybami w zielonym sosie, prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami, a także brzoskwiniowe amore?
Kuchnia libańska to połączenie kulinarnych tradycji arabskich, silnych wpływów Turcji oraz krajów środkowoafrykańskich. Każda libańska restauracja serwuje dania stanowiące wachlarz smaków, kolorów i wspaniałych zapachów. Czym charakteryzują się tradycyjne dania tego niewielkiego kraju?
Razem z Samar Khanafer, uczestniczką 3. edycji programu "MasterChef", jedziemy na wycieczkę do Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Samar przygotowała orientalne potrawy, których nauczyła ją jej libańska babcia. Skorzystajcie z przepisów na: shawarmę (szałarmę) z baraniny, kurczaka, falafel, hymmus, koftę i tabbouleh! Nie jedliście jeszcze takich przysmaków. Ile trzeba moczyć ciecierzycę? Jak myślicie, jaka potrawa jest najpopularniejsza w Polsce? Jak nazywają się ludzie, którzy lubią hummus?