Smaki, które przedłużą lato. Wyjątkowe przepisy na koniec wakacji

Smaki, które przedłużą lato. Wyjątkowe przepisy na koniec wakacji
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana
Wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Przed nami ostatni weekend wakacji, czyli czas, kiedy chcemy zatrzymać lato choćby na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan udowadnia, że to możliwe, serwując lekkie, pełne aromatów dania, które pozwolą cieszyć się smakiem wakacyjnych dni jeszcze przez wiele tygodni.

Kucharz przyrządził kofty w kolorowym sosie, ziemniaki z grzybami w zielonym sosie, prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami, a także brzoskwiniowe amore. Przepisy poniżej.

Kofty w kolorowym sosie

Kofty w kolorowym sosie
Kofty w kolorowym sosie
Kofty w kolorowym sosie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • kilogram mięsa mielonego wołowego,
  • kajzerka,
  • natka pietruszki,
  • 2 ostre papryczki,
  • goździki mielone,
  • kolendra mielona,
  • cebula,
  • jajko,
  • kilogram pomidorów dojrzałych na sos,
  • 3-4 papryki kolorowe,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2-3 marchewki,
  • kilka śliwek węgierek,
  • sól, pieprz, papryka ostra, imbir, kolendra,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g sera koziego.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z mięsem mielonym, namoczoną i odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużne kiełbaski, można to zrobić szybko i wygodnie za pomocą worka cukierniczego. Gotowe kofty obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.

Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i marchew. Po chwili dodajemy pomidory. Wszystko razem dusimy wraz z przyprawami. Papryki kolorowe pieczemy w piekarniku, pozbawiamy skóry i grubo pokrojone dodajemy do naszego sosu. Jeszcze na koniec dodajemy też śliwki. Do gotowego sosu wkładamy kofty, wszystko posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie

Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 10 ziemniaków średnich,
  • 600 g maślaków świeżych lub mrożonych albo innych grzybów,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki, koper, szczypior,
  • masło klarowane,
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • opakowanie szpinakum
  • 2 opakowania serka topionego śmietankowego.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a potem przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną cebulę, szczypior i dodajemy grzyby. Smażymy i pod koniec dodajemy wydrążone środki ziemniaka. Na koniec dodajemy koperek i natkę pietruszki. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaka. Na drugiej patelni przesmażamy cebulkę, dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę i dodajemy serki topione. Miksujemy na kremowy sos. Sos wylewamy w naczyniu żaroodpornym, układamy ziemniaki faszerowane i wstawiamy do zapieczenia. 

Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami

Składniki:

  • 300 g makaronu linguine,
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej,
  • oliwa,
  • 100 g masła,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • 50 g sera parmezan,
  • 50 g sera pegorino.
Prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami
Prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami
Prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Fasolkę przekrawamy po długości na pół. Do gotującej się wody z solą w garnku wrzucamy makaron i gotujemy przez około 4 minuty, po czym dodajemy fasolkę i gotujemy nadal przez około 3 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy trochę wody z gotowania. Na patelni na oliwie przesmażamy zmiażdżony w moździerzu czarny pieprz, dodajemy trochę wody z gotowania, energicznie mieszamy, a później dodajemy masło. Do sosu dodajemy makaron z fasolką oraz sery. Dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni smażymy drobne grzanki na maśle z dodatkiem soli, którymi posypujemy nasze danie po wierzchu. 

Brzoskwiniowe amore

Brzoskwiniowe amore
Brzoskwiniowe amore
Brzoskwiniowe amore
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na spód:

  • 400 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 100 g cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta cynamonu,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • kilka brzoskwiń,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 jajka,
  • 700 ml śmietany 18%,
  • 200 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 60 g skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód wrzucamy do malaksera i miksujemy z przerwami, do momentu aż zrobi nam się prawie kruszonka. Ciasto wyjmujemy, ugniatamy razem i odstawiamy na pół godziny. Następnie ciastem wyklejamy dno tortownicy wraz z rantem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut.

Brzoskwinie przekrawamy na połówki, układamy na rozgrzanej patelni z miodem stroną przekrawaną do dna. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy brzoskwinie kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z owoców skórkę i owoce studzimy. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy razem. Na podpieczony spód wykładamy brzoskwinie, zalewamy masą śmietanową i wstawiamy ponownie do pieczenia, na około 40 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości