Kucharz przyrządził kofty w kolorowym sosie, ziemniaki z grzybami w zielonym sosie, prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami, a także brzoskwiniowe amore. Przepisy poniżej.
Kofty w kolorowym sosie
Składniki:
- kilogram mięsa mielonego wołowego,
- kajzerka,
- natka pietruszki,
- 2 ostre papryczki,
- goździki mielone,
- kolendra mielona,
- cebula,
- jajko,
- kilogram pomidorów dojrzałych na sos,
- 3-4 papryki kolorowe,
- 2 cebule czerwone,
- 2-3 marchewki,
- kilka śliwek węgierek,
- sól, pieprz, papryka ostra, imbir, kolendra,
- olej rzepakowy,
- 100 g sera koziego.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z mięsem mielonym, namoczoną i odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużne kiełbaski, można to zrobić szybko i wygodnie za pomocą worka cukierniczego. Gotowe kofty obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i marchew. Po chwili dodajemy pomidory. Wszystko razem dusimy wraz z przyprawami. Papryki kolorowe pieczemy w piekarniku, pozbawiamy skóry i grubo pokrojone dodajemy do naszego sosu. Jeszcze na koniec dodajemy też śliwki. Do gotowego sosu wkładamy kofty, wszystko posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Ziemniaki z grzybami w zielonym sosie
Składniki:
- 10 ziemniaków średnich,
- 600 g maślaków świeżych lub mrożonych albo innych grzybów,
- 2 cebule,
- natka pietruszki, koper, szczypior,
- masło klarowane,
- 400 ml śmietanki 36%,
- opakowanie szpinakum
- 2 opakowania serka topionego śmietankowego.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a potem przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną cebulę, szczypior i dodajemy grzyby. Smażymy i pod koniec dodajemy wydrążone środki ziemniaka. Na koniec dodajemy koperek i natkę pietruszki. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaka. Na drugiej patelni przesmażamy cebulkę, dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę i dodajemy serki topione. Miksujemy na kremowy sos. Sos wylewamy w naczyniu żaroodpornym, układamy ziemniaki faszerowane i wstawiamy do zapieczenia.
Prosty makaron z fasolką szparagową, serem, czarnym pieprzem i grzankami
Składniki:
- 300 g makaronu linguine,
- 300 g fasolki szparagowej zielonej,
- oliwa,
- 100 g masła,
- pieprz czarny ziarnisty,
- 50 g sera parmezan,
- 50 g sera pegorino.
Przygotowanie:
Fasolkę przekrawamy po długości na pół. Do gotującej się wody z solą w garnku wrzucamy makaron i gotujemy przez około 4 minuty, po czym dodajemy fasolkę i gotujemy nadal przez około 3 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy trochę wody z gotowania. Na patelni na oliwie przesmażamy zmiażdżony w moździerzu czarny pieprz, dodajemy trochę wody z gotowania, energicznie mieszamy, a później dodajemy masło. Do sosu dodajemy makaron z fasolką oraz sery. Dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni smażymy drobne grzanki na maśle z dodatkiem soli, którymi posypujemy nasze danie po wierzchu.
Brzoskwiniowe amore
Składniki na spód:
- 400 g mąki,
- 200 g cukru,
- 100 g cukru,
- cukier wanilinowy,
- szczypta cynamonu,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- kilka brzoskwiń,
- 2 łyżki miodu,
- 4 jajka,
- 700 ml śmietany 18%,
- 200 g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 60 g skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód wrzucamy do malaksera i miksujemy z przerwami, do momentu aż zrobi nam się prawie kruszonka. Ciasto wyjmujemy, ugniatamy razem i odstawiamy na pół godziny. Następnie ciastem wyklejamy dno tortownicy wraz z rantem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut.
Brzoskwinie przekrawamy na połówki, układamy na rozgrzanej patelni z miodem stroną przekrawaną do dna. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy brzoskwinie kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z owoców skórkę i owoce studzimy. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy razem. Na podpieczony spód wykładamy brzoskwinie, zalewamy masą śmietanową i wstawiamy ponownie do pieczenia, na około 40 minut.
Zobacz także:
- Słońce na talerzu, czyli pyszne sałatki na koniec lata według Beaty Śniechowskiej
- Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni
- Przetwory z sezonowymi warzywami. Dzięki tym sałatkom przywołasz lato w środku zimy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News