Kucharka przyrządziła krem z gruszki z selerem i chorizo, gruszkę flambirowaną z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami, gruszki faszerowane orzechami i czekoladą, a także tortillę ala pizza, z gruszką i serem. Przepisy poniżej.
Krem z gruszki z selerem i chorizo
Składniki:
- 6 gruszek,
- 2 selery (korzeń),
- 2 ziemniaki,
- serek mascarpone,
- 2,5 l wody,
- 2 laski chorizo,
- sól,
- pieprz biały.
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy wydrążone gruszki wraz z selerem i gotujemy do miękkości. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość przecieramy przez sito. Do gorącej zupy dodajemy na końcu serek mascarpone. Na patelni podsmażamy chorizo pokrojone w kostkę, dodajemy tuż przed podaniem.
Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami
Składniki:
- 2 gruszki,
- garść orzechów włoskich,
- 20 g kurek,
- rukola,
- sos balsamico,
- masło,
- gorgonzola,
- 10 malin,
- miód lub syrop daktylowy.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle kładziemy pokrojone w plastry gruszki, oblewamy miodem bądź syropem daktylowym, lekko podsmażamy. Przy odrobinie alkoholu możemy flambirować. Tak przygotowaną gruszkę kładziemy na świeżej rukoli, a na używanej wcześniej patelni podsmażamy orzechy. Kładziemy je również na gruszce, a potem kruszymy ser gorgonzola. Wciąż na tej samej patelni lekko podsmażamy na maśle kurki, a potem układamy również na gruszkach. Na koniec układamy maliny i polewamy sosem balsamico.
Gruszki faszerowane orzechami i czekoladą
Składniki:
- 4 gruszki,
- butelka wina białego lub czerwonego,
- cukier,
- tabliczka czekolady gorzkiej,
- 100 g orzechów,
- 100 ml słodkiej śmietanki.
Przygotowanie:
Usuwamy z gruszek gniazda nasienne i przekrajamy je na pół. Potem zalewamy winem i lekko podgotowujemy, wraz z cukrem, do uzyskania koloru czerwonego od czerwonego wina. Czekoladę w kąpieli wodnej roztapiamy i mieszamy razem z orzechami drobno posiekanymi. Faszerujemy gruszki czekoladowym farszem. Podajemy polane słodką śmietanką.
Tortilla ala pizza, z gruszką i serem
Składniki:
- gorgonzola i mozzarella,
- 4 tortille,
- 200 g mozzarelli,
- 4 gruszki,
- opakowanie gorgonzoli,
- 2 czerwone cebule,
- garść świeżych kurek,
- tymianek świeży.
Przygotowanie:
Na płacie tortilli układamy delikatnie mozzarellę pokrojoną w plastry, gruszki pokrojone w krążki, cebulę oraz świeże, umyte kurki. Dodatkowo posypujemy kolejną warstwą sera, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i obserwujemy, aż ser się stopi oraz gruszka zacznie się karmelizować.
Zobacz także:
- Obłędne gruszki z kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj przepisy idealne na wrzesień
- Gruszka wytrawna lub na słodko. Przepisy na tartę, drożdżówki i inne pyszności
- Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News