Soczyste, gruszkowe inspiracje. Na słodko i na słono

Soczyste, gruszkowe inspiracje. Na słodko i na słono
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wpadła gruszka do garnuszka
Wpadła gruszka do garnuszka
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Późne lato rozpieszcza nas pysznymi owocami. Wspólnie z Sylwią Garską-Chmarycz wzięliśmy więc na tapet gruszki. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała je w słodkiej, ale też wytrawnej wersji. Te pyszne dania i desery umilą całej rodzinie koniec wakacji.

Kucharka przyrządziła krem z gruszki z selerem i chorizo, gruszkę flambirowaną z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami, gruszki faszerowane orzechami i czekoladą, a także tortillę ala pizza, z gruszką i serem. Przepisy poniżej.

Krem z gruszki z selerem i chorizo

Krem z gruszki z selerem i chorizo
Krem z gruszki z selerem i chorizo
Krem z gruszki z selerem i chorizo
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 6 gruszek,
  • 2 selery (korzeń),
  • 2 ziemniaki,
  • serek mascarpone,
  • 2,5 l wody,
  • 2 laski chorizo,
  • sól,
  • pieprz biały.

Przygotowanie:

Do wody wrzucamy wydrążone gruszki wraz z selerem i gotujemy do miękkości. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość przecieramy przez sito. Do gorącej zupy dodajemy na końcu serek mascarpone. Na patelni podsmażamy chorizo pokrojone w kostkę, dodajemy tuż przed podaniem.

Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami

Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami
Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami
Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i świeżymi kurkami
Źródło: Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • 20 g kurek,
  • rukola,
  • sos balsamico,
  • masło,
  • gorgonzola,
  • 10 malin,
  • miód lub syrop daktylowy.

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle kładziemy pokrojone w plastry gruszki, oblewamy miodem bądź syropem daktylowym, lekko podsmażamy. Przy odrobinie alkoholu możemy flambirować. Tak przygotowaną gruszkę kładziemy na świeżej rukoli, a na używanej wcześniej patelni podsmażamy orzechy. Kładziemy je również na gruszce, a potem kruszymy ser gorgonzola. Wciąż na tej samej patelni lekko podsmażamy na maśle kurki, a potem układamy również na gruszkach. Na koniec układamy maliny i polewamy sosem balsamico.

Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i kurkami
Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i kurkami
Gruszka flambirowana z gorgonzolą, orzechami i kurkami
Źródło: Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN

Gruszki faszerowane orzechami i czekoladą 

Składniki:

  • 4 gruszki,
  • butelka wina białego lub czerwonego,
  • cukier,
  • tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 100 g orzechów,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Przygotowanie:

Usuwamy z gruszek gniazda nasienne i przekrajamy je na pół. Potem zalewamy winem i lekko podgotowujemy, wraz z cukrem, do uzyskania koloru czerwonego od czerwonego wina. Czekoladę w kąpieli wodnej roztapiamy i mieszamy razem z orzechami drobno posiekanymi. Faszerujemy gruszki czekoladowym farszem. Podajemy polane słodką śmietanką.

Tortilla ala pizza, z gruszką i serem

Tortilla ala pizza, z gruszką i serem
Tortilla ala pizza, z gruszką i serem
Tortilla ala pizza, z gruszką i serem
Źródło: Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • gorgonzola i mozzarella,
  • 4 tortille,
  • 200 g mozzarelli,
  • 4 gruszki,
  • opakowanie gorgonzoli,
  • 2 czerwone cebule,
  • garść świeżych kurek,
  • tymianek świeży.

Przygotowanie:

Na płacie tortilli układamy delikatnie mozzarellę pokrojoną w plastry, gruszki pokrojone w krążki, cebulę oraz świeże, umyte kurki. Dodatkowo posypujemy kolejną warstwą sera, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i obserwujemy, aż ser się stopi oraz gruszka zacznie się karmelizować.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości