Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Składniki:
- 170 g mąki pszennej,
- 30 g zmielonych orzechów włoskich,
- 80 g masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1-2 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie:
- 3 gruszki,
- 100 g sera Gorgonzola,
- 60 g orzechów włoskich,
- 150 g śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- łyżeczka rozmarynu,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto połącz w jednolitą masę. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 min.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 10/15 min. w 180 st. C.
- Przygotuj gruszki: umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pokrusz również ser pleśniowy na mniejsze kawałki. To samo zrób z orzechami.
- Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość śmietanką z jajkami.
- Wstaw dalej do pieczenia na ok. 30/35 min.
- Posyp świeżym tymiankiem.
Zapiekany serek Brie z gruszkami
Składniki:
- 3 gruszki,
- 500 ml soku winogronowego ciemnego lub czerwonego wina,
- cynamon mielony,
- serek Brie okrągły,
- garść orzechów pekan,
- chleb do grillowania,
- 50 g masła,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz i dodaj do garnka. Zalej butelką czerwonego wina, dodaj cynamon i łyżkę miodu, gotuj ok. 20 min., do momentu, gdy gruszki będą lekko miękkie.
- W naczyniu żaroodpornym w 180 st. C upiecz serek Brie, do momentu, gdy lekko nie roztopi.
- Dodaj plasterki gruszki wokół sera i włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut.
- Na lekko roztopiony serek dodaj posiekane orzechy pekan.
- Na sam koniec grilluj na patelni z masłem grzankę.
Gruszki zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
- 6 gruszek,
- 200 orzechów włoskich,
- 4 łyżki miodu,
- gotowe ciasto francuskie,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz i od spodu, za pomocą łyżeczki, wydrąż z nich środek wraz z gniazdami nasiennymi. Pamiętaj, aby zostawić ogonek na górze gruszki.
- Orzechy drobno posiekaj, przełóż do miseczki i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżeczki nałóż nadzienie orzechowe do środka gruszki i ułóż na kwadraciku z ciasta francuskiego.
- Ciasto francuskie delikatnie oprósz mąką i potnij na paski o szerokości 1 cm.
- Chwyć gruszkę za ogonek i zawijaj ciasto francuskie dookoła gruszki, aż na sam spód.
- Rozkłóć jajko i za pomocą pędzelka pomaluj całe ciasto francuskie na zewnątrz.
- Piecz gruszki w 180 st. C bez termoobiegu ok. 20/25 min. na złoty kolor.
- Opcjonalnie deser można polać miodem.
Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
Składniki:
- 400 g mleka,
- 50 g cukru,
- 100 g świeżych drożdży,
- 1000 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 8 żółtek,
- wanilia,
- szczypta soli,
- 1 kg gruszek,
- 5 łyżek cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 200 g masła,
- 375 g mąki,
- 125 g cukru,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn. Do rondelka wlej mleko, cukier. Delikatnie podgrzej, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, masło, cukier, wanilię i szczyptę soli.
- Gdy rozczyn urośnie, dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ok. 20/30 min. do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk.
- Odstaw na pół godz. do wyrośnięcia.
- W tym czasie obierz i pokrój w kostkę gruszki.
- Na patelni roztop cukier do momentu, aż zrobi się złoty karmel. Dodaj gruszki i praż je na karmelu ok. 5 min.
- Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki ciasta, które delikatnie rozpłaszcz i ułóż na nich gotowe gruszki. Należy uważać, aby na ciasto nie nakładać lejącego się karmelu.
- W misce obok z podanych powyżej składników zagnieć kruszonkę, aby miała formę piasku, a następnie posyp nią drożdżówki.
- Piecz w 175 st. C. Na złoty kolor ok. 20/25 min.
- Opcjonalnie możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować. Co można zrobić z tych owoców?
- Krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową
- Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: