Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Źródło: Ola Skowron/East News
Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Składniki:
- 170 g mąki pszennej,
 - 30 g zmielonych orzechów włoskich,
 - 80 g masła,
 - jajko,
 - 1/2 łyżeczki soli,
 - 1-2 łyżki zimnej wody.
 
Składniki na nadzienie:
- 3 gruszki,
 - 100 g sera Gorgonzola,
 - 60 g orzechów włoskich,
 - 150 g śmietanki 30%,
 - 2 jajka,
 - sól, pieprz,
 - łyżeczka rozmarynu,
 - świeży tymianek.
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto połącz w jednolitą masę. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 min.
 - Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 10/15 min. w 180 st. C.
 - Przygotuj gruszki: umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pokrusz również ser pleśniowy na mniejsze kawałki. To samo zrób z orzechami.
 - Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
 - Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość śmietanką z jajkami.
 - Wstaw dalej do pieczenia na ok. 30/35 min.
 - Posyp świeżym tymiankiem.
 
Zapiekany serek Brie z gruszkami
Źródło: Ola Skowron/East News
Zapiekany serek Brie z gruszkami
Składniki:
- 3 gruszki,
 - 500 ml soku winogronowego ciemnego lub czerwonego wina,
 - cynamon mielony,
 - serek Brie okrągły,
 - garść orzechów pekan,
 - chleb do grillowania,
 - 50 g masła,
 - łyżka miodu.
 
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz i dodaj do garnka. Zalej butelką czerwonego wina, dodaj cynamon i łyżkę miodu, gotuj ok. 20 min., do momentu, gdy gruszki będą lekko miękkie.
 - W naczyniu żaroodpornym w 180 st. C upiecz serek Brie, do momentu, gdy lekko nie roztopi.
 - Dodaj plasterki gruszki wokół sera i włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut.
 - Na lekko roztopiony serek dodaj posiekane orzechy pekan.
 - Na sam koniec grilluj na patelni z masłem grzankę.
 
Gruszki zapiekane w cieście francuskim
Źródło: Ola Skowron/East News
Gruszki zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
- 6 gruszek,
 - 200 orzechów włoskich,
 - 4 łyżki miodu,
 - gotowe ciasto francuskie,
 - 2 jajka.
 
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz i od spodu, za pomocą łyżeczki, wydrąż z nich środek wraz z gniazdami nasiennymi. Pamiętaj, aby zostawić ogonek na górze gruszki.
 - Orzechy drobno posiekaj, przełóż do miseczki i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj.
 - Za pomocą łyżeczki nałóż nadzienie orzechowe do środka gruszki i ułóż na kwadraciku z ciasta francuskiego.
 - Ciasto francuskie delikatnie oprósz mąką i potnij na paski o szerokości 1 cm.
 - Chwyć gruszkę za ogonek i zawijaj ciasto francuskie dookoła gruszki, aż na sam spód.
 - Rozkłóć jajko i za pomocą pędzelka pomaluj całe ciasto francuskie na zewnątrz.
 - Piecz gruszki w 180 st. C bez termoobiegu ok. 20/25 min. na złoty kolor.
 - Opcjonalnie deser można polać miodem.
 
Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
Źródło: Ola Skowron/East News
Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
Składniki:
- 400 g mleka,
 - 50 g cukru,
 - 100 g świeżych drożdży,
 - 1000 g mąki pszennej,
 - 150 g cukru,
 - 200 g masła,
 - 8 żółtek,
 - wanilia,
 - szczypta soli,
 - 1 kg gruszek,
 - 5 łyżek cukru.
 
Składniki na kruszonkę:
- 200 g masła,
 - 375 g mąki,
 - 125 g cukru,
 - szczypta cynamonu.
 
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn. Do rondelka wlej mleko, cukier. Delikatnie podgrzej, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min.
 - Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, masło, cukier, wanilię i szczyptę soli.
 - Gdy rozczyn urośnie, dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ok. 20/30 min. do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk.
 - Odstaw na pół godz. do wyrośnięcia.
 - W tym czasie obierz i pokrój w kostkę gruszki.
 - Na patelni roztop cukier do momentu, aż zrobi się złoty karmel. Dodaj gruszki i praż je na karmelu ok. 5 min.
 - Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki ciasta, które delikatnie rozpłaszcz i ułóż na nich gotowe gruszki. Należy uważać, aby na ciasto nie nakładać lejącego się karmelu.
 - W misce obok z podanych powyżej składników zagnieć kruszonkę, aby miała formę piasku, a następnie posyp nią drożdżówki.
 - Piecz w 175 st. C. Na złoty kolor ok. 20/25 min.
 - Opcjonalnie możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem lub polać lukrem.
 
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować. Co można zrobić z tych owoców?
 - Krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową
 - Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: