Gruszka wytrawna lub na słodko. Przepisy na tartę, drożdżówki i inne pyszności

Źródło: Dzień Dobry TVN
Gruszka na słodko i wytrawnie
Gruszka na słodko i wytrawnie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn przygotował dania z gruszką w roli głównej, ale nie tylko na słodko. Z czym będą się idealnie komponowały te owoce? Poznaj przepisy na wytrawną tartę, zapiekany serek brie, drożdżówki i gruszki zapiekane w cieście francuskim.
Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Wytrawna tarta z serem pleśniowym i gruszkami

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
    • 30 g zmielonych orzechów włoskich,
      • 80 g masła,
        • jajko,
          • 1/2 łyżeczki soli,
            • 1-2 łyżki zimnej wody.

              Składniki na nadzienie:

              • 3 gruszki,
                • 100 g sera Gorgonzola,
                  • 60 g orzechów włoskich,
                    • 150 g śmietanki 30%,
                      • 2 jajka,
                        • sól, pieprz,
                          • łyżeczka rozmarynu,
                            • świeży tymianek.

                              Sposób przygotowania:

                              • Wszystkie składniki na ciasto połącz w jednolitą masę. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 min.
                                • Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na ok. 10/15 min. w 180 st. C.
                                  • Przygotuj gruszki: umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pokrusz również ser pleśniowy na mniejsze kawałki. To samo zrób z orzechami.
                                    • Roztrzep jajka ze śmietaną, rozmarynem, solą i pieprzem.
                                      • Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż gęsto pokrojone gruszki, pokruszone kawałki sera i orzechy. Zalej całość śmietanką z jajkami.
                                        • Wstaw dalej do pieczenia na ok. 30/35 min.
                                          • Posyp świeżym tymiankiem.
                                            Zapiekany serek Brie z gruszkami
                                            Zapiekany serek Brie z gruszkami
                                            Zapiekany serek Brie z gruszkami
                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                            Zapiekany serek Brie z gruszkami

                                            Składniki:

                                            • 3 gruszki,
                                              • 500 ml soku winogronowego ciemnego lub czerwonego wina,
                                                • cynamon mielony,
                                                  • serek Brie okrągły,
                                                    • garść orzechów pekan,
                                                      • chleb do grillowania,
                                                        • 50 g masła,
                                                          • łyżka miodu.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Gruszki obierz i dodaj do garnka. Zalej butelką czerwonego wina, dodaj cynamon i łyżkę miodu, gotuj ok. 20 min., do momentu, gdy gruszki będą lekko miękkie.
                                                              1. W naczyniu żaroodpornym w 180 st. C upiecz serek Brie, do momentu, gdy lekko nie roztopi.
                                                                1. Dodaj plasterki gruszki wokół sera i włóż z powrotem do piekarnika na kilka minut.
                                                                  1. Na lekko roztopiony serek dodaj posiekane orzechy pekan.
                                                                    1. Na sam koniec grilluj na patelni z masłem grzankę.
                                                                      Gruszki zapiekane w cieście francuskim
                                                                      Gruszki zapiekane w cieście francuskim
                                                                      Gruszki zapiekane w cieście francuskim
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Gruszki zapiekane w cieście francuskim

                                                                      Składniki:

                                                                      • 6 gruszek,
                                                                        • 200 orzechów włoskich,
                                                                          • 4 łyżki miodu,
                                                                            • gotowe ciasto francuskie,
                                                                              • 2 jajka.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Gruszki obierz i od spodu, za pomocą łyżeczki, wydrąż z nich środek wraz z gniazdami nasiennymi. Pamiętaj, aby zostawić ogonek na górze gruszki.
                                                                                  1. Orzechy drobno posiekaj, przełóż do miseczki i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj.
                                                                                    1. Za pomocą łyżeczki nałóż nadzienie orzechowe do środka gruszki i ułóż na kwadraciku z ciasta francuskiego.
                                                                                      1. Ciasto francuskie delikatnie oprósz mąką i potnij na paski o szerokości 1 cm.
                                                                                        1. Chwyć gruszkę za ogonek i zawijaj ciasto francuskie dookoła gruszki, aż na sam spód.
                                                                                          1. Rozkłóć jajko i za pomocą pędzelka pomaluj całe ciasto francuskie na zewnątrz.
                                                                                            1. Piecz gruszki w 180 st. C bez termoobiegu ok. 20/25 min. na złoty kolor.
                                                                                              1. Opcjonalnie deser można polać miodem.
                                                                                                Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
                                                                                                Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
                                                                                                Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką
                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                Drożdżówki z gruszkami w karmelu pod cynamonowa kruszonką

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 400 g mleka,
                                                                                                  • 50 g cukru,
                                                                                                    • 100 g świeżych drożdży,
                                                                                                      • 1000 g mąki pszennej,
                                                                                                        • 150 g cukru,
                                                                                                          • 200 g masła,
                                                                                                            • 8 żółtek,
                                                                                                              • wanilia,
                                                                                                                • szczypta soli,
                                                                                                                  • 1 kg gruszek,
                                                                                                                    • 5 łyżek cukru.

                                                                                                                      Składniki na kruszonkę:

                                                                                                                      • 200 g masła,
                                                                                                                        • 375 g mąki,
                                                                                                                          • 125 g cukru,
                                                                                                                            • szczypta cynamonu.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Przygotuj rozczyn. Do rondelka wlej mleko, cukier. Delikatnie podgrzej, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min.
                                                                                                                                1. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, masło, cukier, wanilię i szczyptę soli.
                                                                                                                                  1. Gdy rozczyn urośnie, dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ok. 20/30 min. do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk.
                                                                                                                                    1. Odstaw na pół godz. do wyrośnięcia.
                                                                                                                                      1. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę gruszki.
                                                                                                                                        1. Na patelni roztop cukier do momentu, aż zrobi się złoty karmel. Dodaj gruszki i praż je na karmelu ok. 5 min.
                                                                                                                                          1. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki ciasta, które delikatnie rozpłaszcz i ułóż na nich gotowe gruszki. Należy uważać, aby na ciasto nie nakładać lejącego się karmelu.
                                                                                                                                            1. W misce obok z podanych powyżej składników zagnieć kruszonkę, aby miała formę piasku, a następnie posyp nią drożdżówki.
                                                                                                                                              1. Piecz w 175 st. C. Na złoty kolor ok. 20/25 min.
                                                                                                                                                1. Opcjonalnie możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem lub polać lukrem.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                  Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana