Krem z pietruszki i gruszki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5-6 szt. korzenia pietruszki,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 6 gruszek,
- masło klarowane do smażenia,
- miód do smażenia gruszek,
- natka pietruszki.
Składniki na kruszonkę z orzechów:
- 200 g mąki,
- 100 g orzechów mielonych,
- 200 g sera pleśniowego,
- 60 g masła,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania kremu z pietruszki i gruszki z serem
- Na maśle przesmażamy pietruszki pokrojone w kostkę, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy do miękkości, miksujemy.
- 3 gruszki obieramy i przesmażamy na patelni, dodajemy do zupy.
- Pozostałe dzielimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku.
- Ze składników na kruszonkę przygotowujemy posypkę i wypiekamy w piekarniku.
- Zupę podajemy z połówkami gruszek i posypane kruszonką.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Krem z cukinii z bazylią i zaskakującym dodatkiem. Wykwintne danie ze świeżych warzyw
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki
podziel się: