Krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową

Krem z pietruszki i gruszki Andrzeja Polana
Krem z pietruszki i gruszki z serem lazur i pyszną kruszonką orzechową
Źródło: Mateusz Grochocki
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował swoje niesamowite dania - tym razem z wykorzystaniem sera pleśniowego. Sprawdź, jak zrobić krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową.

Krem z pietruszki i gruszki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5-6 szt. korzenia pietruszki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 6 gruszek,
  • masło klarowane do smażenia,
  • miód do smażenia gruszek,
  • natka pietruszki.

Składniki na kruszonkę z orzechów:

  • 200 g mąki,
  • 100 g orzechów mielonych,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • 60 g masła,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania kremu z pietruszki i gruszki z serem

  1. Na maśle przesmażamy pietruszki pokrojone w kostkę, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy do miękkości, miksujemy.
  2. 3 gruszki obieramy i przesmażamy na patelni, dodajemy do zupy.
  3. Pozostałe dzielimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku.
  4. Ze składników na kruszonkę przygotowujemy posypkę i wypiekamy w piekarniku.
  5. Zupę podajemy z połówkami gruszek i posypane kruszonką.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości