W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "w marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy smaki Polski i różnych zakątków świata. Do gotowania zapraszamy również naszych prowadzących i widzów. Tym razem swoimi przepisami podzielił się Piotrek Wojtasik i widzka Magda Kornacka. Jak zrobić siekane kotleciki drobiowe z warzywami, krem ziemniaczano-porowy i kalafior w cieście piwnym? Sprawdź przepisy.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis na zupę krem z pieczonego selera z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak przygotować to danie i ciesz się wyjątkowym posiłkiem.
Sprawdź przepis Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową.
Jesień choć piękna bywa też chłodna. Po spacerze w kolorowych okolicznościach przyrody często zmarznięte ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Z rozwiązaniem jakim są sycące, rozgrzewające zupy przychodzi Szymon Czerwiński. Sprawdź przepisy na krem dyniowy
Wszelkie rozgrzewające zupy to świetny sposób na poprawę nastroju jesienią. Zwłaszcza, gdy za oknem zimno i pochmurnie. Polecamy wypróbować nasz pyszny przepis na zupę krem marchewkowo-pomarańczowy.
Masz ochotę na zupę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj kremu z cukinii z bazylią i... kozim serem według przepisu Sebastiana Olmy. Doświadczony kucharz pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie i cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przystawka lub obiad.
Wraz z latem nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem warzyw. Warto wykorzystać je w codziennej diecie w nietuzinkowy sposób. Piotr Kucharski pokazał, jak z kalafiora przygotować pyszną zupę krem z wyjątkowym twistem.
Kiedy dzień staje się dłuższy, coraz chętniej sięgamy po młode warzywa. Wśród nich znajdziemy młode buraki i botwinkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszny krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą. Sprawdź jego przepis.
Zupy kremy w ostatnich latach biją rekordy popularności, wersji i kombinacji. Ale zblendowana kapusta kiszona? Otóż tak! Ta zupa jest pyszna i głęboka w smaku. Można wręcz powiedzieć, że zmienia życie! Pod warunkiem, że krem z kiszonej kapusty zrobicie zgodnie z naszym przepisem.
Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?
Zupy kremy to idealny posiłek na zimne dni, zwłaszcza, jeśli doda się do nich odrobinę rozgrzewających przypraw. Idealnie komponują się z imbirem, pieprzem cayenne, chili czy nawet cynamonem. Sprawdź nasz przepis na pietruszkową zupę krem z imbirem.
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.
Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.
Mikołaj Rey od lat tropi niezwykłe smaki. Tym razem za cel obrał sobie przysmak indiański, czyli topinambur. Udał się więc do wioski z tipi, z której skierowano go prosto do… Józefowa.
W czasie jesiennej słoty nic nie rozgrzewa tak jak dobrze aromatyczna, gorąca zupa. Co wrzucić do garnka, by jesień nie była nam straszna? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić: bulion z makaronem ryżowym, krem z pieczonych buraków i zupę imbirowo-paprykową z soczewicą. Nas zdecydowanie rozgrzały. Wypróbujcie je w swojej kuchni!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Przygotował dla nas pyszne zupy krem z warzyw. Smacznego!
Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!
W kuchni Dzień Dobry TVN szalały dzieciaki z MasterChefa Junior: Kaja Kołodziej i Michał Grząśko. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: zupę krem z dyni, mini szarlotki, kaczkę sous-vide z puree z dyni piżmowej oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami. Młodym kucharzom pomagała jurorka „MasterChef Junior” Anna Stermach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.
Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i pożywne zupy, które będą smakować każdemu, nawet wybrednym maluchom. Co powiecie na zupę kukurydzianą, krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem lub krem pietruszkowo-gruszkowy? Już na samą myśl aż nam ślinka cieknie! ;)
Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.