zupa krem

    zupa krem

    Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?

    Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. 

    Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

    Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.

    Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.

    Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.

    W czasie jesiennej słoty nic nie rozgrzewa tak jak dobrze aromatyczna, gorąca zupa. Co wrzucić do garnka, by jesień nie była nam straszna? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić: bulion z makaronem ryżowym, krem z pieczonych buraków i zupę imbirowo-paprykową z soczewicą. Nas zdecydowanie rozgrzały. Wypróbujcie je w swojej kuchni!

    Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.

    Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Przygotował dla nas pyszne zupy krem z warzyw. Smacznego!

    Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!

    W kuchni Dzień Dobry TVN szalały dzieciaki z MasterChefa Junior: Kaja Kołodziej i Michał Grząśko. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: zupę krem z dyni, mini szarlotki, kaczkę sous-vide z puree z dyni piżmowej oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami. Młodym kucharzom pomagała jurorka „MasterChef Junior” Anna Stermach.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?

    Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwóch uczestników MasterChef: Patryk Harmułowicz i Jakub Łukaszonek przygotowali pyszne i kolorowe dania: dyniowe curry, curry z ananasem i kaczką, zielone curry z krewetkami, czerwone tajskie curry i zupę krem dyniowy curry z mlekiem kokosowym i kolendrą.

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i pożywne zupy, które będą smakować każdemu, nawet wybrednym maluchom. Co powiecie na zupę kukurydzianą, krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem lub krem pietruszkowo-gruszkowy? Już na samą myśl aż nam ślinka cieknie! ;)

    Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.

    W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!

    Blogerka Daria Ładocha radzi w kuchni Dzień Dobry Wakacje, jak oczyścić organizm po wakacjach. Skorzystajcie z jej przepisów na smaczną i zdrową zupę krem z kolorowych papryk, carpaccio z buraka z kozim serem oraz gulasz z bobu z sałatą z zielonego ogórka. Dlaczego Bartosz Węglarczyk nie jadł w tym roku bobu? :-)

    Niedawno przeprowadziła się do Polski, by prowadzić w Gdańsku własną restaurację. Czy jest wymagającą szefową? Czy sama przygotowuje potrawy? W kuchni Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz i jej popisowe dania z grzybów. Skorzystajcie z przepisów na: zupę krem z borowików, borowiki na rukoli i polędwiczkę wieprzową z borowikami w sosie śmietanowym. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował lekkie i pożywne dania: zupę krem ze szparagów, sałatkę z łososia i truskawek oraz przekąski w tempurze z majonezem ziołowym. W sam raz na lato. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.

    Jesień to najlepszy czas w kuchni - tak uważa kucharz Piotr Kucharski. W kuchn i Dzień Dobry TVN przygotował dania z warzyw i owocow ze swojej działki. Skorzystajcie z przepisów Piotra na pudding marchewkowo-dyniowy, sandacza na kolorowych warzywach, sałatkę z buraczków, boćwiny i kurek, zupę krem z rukoli oraz placek z brzoskwiniami.