Krem z cukinii z bazylią i zaskakującym dodatkiem. Wykwintne danie ze świeżych warzyw 

Zupa krem z cukinii
istetiana/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Masz ochotę na zupę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj kremu z cukinii z bazylią i... kozim serem według przepisu Sebastiana Olmy. Doświadczony kucharz pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie i cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przystawka lub obiad.

Krem z cukinii z bazylią i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • olej do smażenia
    • 3 cukinie zielone
      • por
        • 2 l bulionu drobiowego
          • 0,5 kg młodego szpinaku
            • 300 g koziego sera
              • świeża bazylia
                • pestki dyni
                  • liście bazyli

                    Sposób przygotowania kremu z cukinii z bazylią i kozim serem

                    1. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pory przez kilka minut, aby zmiękły.
                      1. Dodaj cukinię, przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez 5 minut. Wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości warzyw.
                        1. Dodaj młody szpinak, przykryj patelnię i gotuj przez minutę, aby zmiękł dosłownie.
                          1. Zdejmij całość z ognia i zmiksuj, aż będzie naprawdę gładka za pomocą blendera ręcznego.
                            1. Dodaj kozi ser i bazylię, a następnie ponownie zmiksuj.
                              1. Gotowy krem podawaj z prażonymi pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i liśćmi bazylii

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Sebastian Olma

                                Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana