Krem z cukinii z bazylią i kozim serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- olej do smażenia
- 3 cukinie zielone
- por
- 2 l bulionu drobiowego
- 0,5 kg młodego szpinaku
- 300 g koziego sera
- świeża bazylia
- pestki dyni
- liście bazyli
Sposób przygotowania kremu z cukinii z bazylią i kozim serem
- Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pory przez kilka minut, aby zmiękły.
- Dodaj cukinię, przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez 5 minut. Wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości warzyw.
- Dodaj młody szpinak, przykryj patelnię i gotuj przez minutę, aby zmiękł dosłownie.
- Zdejmij całość z ognia i zmiksuj, aż będzie naprawdę gładka za pomocą blendera ręcznego.
- Dodaj kozi ser i bazylię, a następnie ponownie zmiksuj.
- Gotowy krem podawaj z prażonymi pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i liśćmi bazylii
Zobacz także:
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
- Puree z cukinii – przepisy na dania dla dorosłych i niemowląt
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: