Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis na obiad od Sebastiana Olmy

Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem
Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem
Źródło: Getty Images
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje pyszne propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem? Sprawdź przepis.

Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis

  • 0,5 kg ziemniaków
    • 25 g klarowanego masła
      • 1 por
        • 5 ząbków czosnków
          • 100 g szalotki
            • 100 g chrzanu w słoiczku
              • 1 mały pęczek świeżego tymianku
                • 1 l rosołu drobiowego
                  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%
                    • 50 g pasty wasabi
                      • 1 opakowanie kwaśnej śmietany
                        • 1 łyżka soli
                          • 20 g pestek dyni

                            Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - sposób przygotowania

                            1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
                              1. W garnku podsmaż na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem - na małym ogniu, tak, aby nabrały złotego koloru.
                                1. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem.
                                  1. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.
                                    1. Dopraw do smaku pastą wasabi i solą.
                                      1. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśna śmietanę i posyp prażonymi pestkami dyni.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana