Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis na obiad od Sebastiana Olmy

Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem
Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem
Źródło: Getty Images
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje pyszne propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem? Sprawdź przepis.

Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 25 g klarowanego masła
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnków
  • 100 g szalotki
  • 100 g chrzanu w słoiczku
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%
  • 50 g pasty wasabi
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soli
  • 20 g pestek dyni

Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku podsmaż na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem - na małym ogniu, tak, aby nabrały złotego koloru.
  3. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem.
  4. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.
  5. Dopraw do smaku pastą wasabi i solą.
  6. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśna śmietanę i posyp prażonymi pestkami dyni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości