Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - przepis
- 0,5 kg ziemniaków
- 25 g klarowanego masła
- 1 por
- 5 ząbków czosnków
- 100 g szalotki
- 100 g chrzanu w słoiczku
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 1 l rosołu drobiowego
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%
- 50 g pasty wasabi
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soli
- 20 g pestek dyni
Krem ziemniaczany z wasabi i chrzanem - sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku podsmaż na klarowanym maśle czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem - na małym ogniu, tak, aby nabrały złotego koloru.
- Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem.
- Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.
- Dopraw do smaku pastą wasabi i solą.
- Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśna śmietanę i posyp prażonymi pestkami dyni.
Zobacz także:
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
- Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: