Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego,
- ½ pęczka młodej marchewki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 zielony ogórek,
- 2 l wywaru z jarzyn,
- pęczek koperku,
- 150 g serka mascarpone,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie.
Jak przyrządzić wiosenną zupę koperkową?
Sposób wykonania:
- W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek.
- Dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki.
- Całość zalej wywarem i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka zielonego i mascarpone.
- Na sam koniec dodaj sok z cytryny i posiekany koperek.
Zobacz także:
- Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy
- Daria Ładocha o wstrząsającej historii, którą usłyszała. "Bezsilność jest zaskakująco zabójcza"
- Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: MikeLaptev/Getty Images
podziel się: