Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy

Zupa z koperkiem
Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Źródło: MikeLaptev/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała swoje przepisy na to, jak pysznie wykorzystać świeże warzywa. W marcu na naszych stołach królują bowiem nowalijki. Sprawdź, jak przygotować wiosenną zupę koperkową.

Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego,
    • ½ pęczka młodej marchewki,
      • 1 cebula,
        • 3 ząbki czosnku,
          • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
            • 1 zielony ogórek,
              • 2 l wywaru z jarzyn,
                • pęczek koperku,
                  • 150 g serka mascarpone,
                    • sok z cytryny,
                      • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie.

                        Jak przyrządzić wiosenną zupę koperkową?

                        Sposób wykonania:

                        1. W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek.
                          1. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki.
                            1. Całość zalej wywarem i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
                              1. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka zielonego i mascarpone.
                                1. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i posiekany koperek.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Daria Ładocha

                                  Źródło zdjęcia głównego: MikeLaptev/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości