Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy

Zupa z koperkiem
Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Źródło: MikeLaptev/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała swoje przepisy na to, jak pysznie wykorzystać świeże warzywa. W marcu na naszych stołach królują bowiem nowalijki. Sprawdź, jak przygotować wiosenną zupę koperkową.

Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • ½ pęczka młodej marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 l wywaru z jarzyn,
  • pęczek koperku,
  • 150 g serka mascarpone,
  • sok z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie.

Jak przyrządzić wiosenną zupę koperkową?

Sposób wykonania:

  1. W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki.
  3. Całość zalej wywarem i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka zielonego i mascarpone.
  5. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i posiekany koperek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości