Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy

Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Młoda i pyszna - kapusta nasza polska
Młoda i pyszna - kapusta nasza polska
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała przepisy na kuchnię przednówkową. Stosuje się w niej pierwsze wiosenne rośliny z łąk i lasów, jak kapusta, seler, marchew, rośliny strączkowe i wiele innych. Sprawdź, jak zrobić wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką. 
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką - przepis

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 opakowanie szpinaku,
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól o obniżonej zawartości sodu,
  • pieprz,
  • przyprawy: oregano, papryka wędzona, papryka słodka,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 1 pomidory w puszce,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 chleb żytni,
  • oliwa z oliwek,
  • 10 grzybów namoczonych w ciepłej wodzie.
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Jak zrobić wiosenny bigosu z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką?

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę i dodaj przyprawy: oregano, paprykę wędzoną i słodką. następnie dodaj marchewkę oraz kapustę i chwilę podsmażaj. Całość podlej wodą z grzybów i duś pod przykryciem 20 - 25 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory w puszce i oliwki. Jeśli bigos będzie za mało wyrazisty w smaku dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec posyp zieloną i podawaj z chlebem żytnim.

Zobacz także:

podziel się: