Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego

Projekt bez tytułu - 2021-08-19T085707.048_Easy-Resize.com (3).jpg
Projekt bez tytułu - 2021-08-19T085707.048_Easy-Resize.com (3).jpg
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.

Sprytne gołąbki bez zawijania

Składniki na gołąbki bez zawijania:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
    • 1 kg mięsa mielonego łopatka wieprzowa mielona
      • 3 cebule
        • 1 szklanka ugotowanego ryżu białego jaśminowego
          • 2 jaja "0"
            • 50 g masła
              • pęczek koperku
                • olej
                  • pieprz i sól

                    Składniki na sos do gołąbków:

                    • 1 l passaty pomidorowej
                      • 500 ml bulionu mięsnego esencjonalnego
                        • bazylia i oregano suszone
                          • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
                            • 100 ml śmietany kremówki

                              Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 pęczek koperku

                              Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

                              1. Kapustę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzała, wrzuć na 10 sekund kapustę i od razu wyjmij do zimnej wody. Ostudź.
                                1. Cebulę obierz ze skorupy, drobno posiekaj i smaż na maśle z odrobiną oleju, aż będzie brązowa. Dodaj ją do mięsa, kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj również ugotowany ryż oraz jajka. Mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą w jednolity farsz. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
                                  1. Uformuj kotlety, następnie przesmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Składnik na sos dodaj do garnka, a następnie zagotuj. Tak przygotowanym gorącym sosem zalej gołąbki. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 45 minut.

                                    Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z majonezem

                                    • 1 pekińska
                                      • 1 puszka kukurydzy
                                        • 4 łyżki majonezu
                                          • 1 łyżka jogurtu naturalnego
                                            • 1 marchewka
                                              • 1/4 pora
                                                • 1/2 cytryny
                                                  • Sól i pieprz

                                                    Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej?

                                                    Kapustę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz liście ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobne paski. Dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

                                                    Pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem

                                                    Składniki na pęczotto z młodą kapustą i szparagami

                                                    • 1 szklanka kaszy pęczak
                                                      • 50 ml oliwy extra vergine
                                                        • 5 szalotek
                                                          • 1 por duży
                                                            • 1 łyżka oregano suszonego
                                                              • 1 łyżka tymianku suszonego
                                                                • 4 gałązki świeżego rozmarynu
                                                                  • 2 duże piersi z kurczaka
                                                                    • 3 łyżki sosu PONZU
                                                                      • szklanka białego wytrawnego wina
                                                                        • 2 szklanki bulionu rosołu (bulion)
                                                                          • 1/2 główki młodej kapusty
                                                                            • pęczek szparagów
                                                                              • pęczek pietruszki
                                                                                • pęczek szczypiorku
                                                                                  • pęczek mięty
                                                                                    • pęczek melisy
                                                                                      • szklanka cieciorki z puszki

                                                                                        Jak przygotować pęczotto?

                                                                                        1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wsyp kaszę i ją smaż, od czasu do czasu mieszając. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy. Przesmaż, aż będzie szklista. Por dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój na drobne kawałki i dodaj do składników na patelni. Dopraw teraz ziołami oraz dorzuć gałązki rozmarynu. Smaż.
                                                                                          1. Na drugiej patelni przemaż na oliwie z oliwek drobno pokrojonego kurczaka. Pamiętaj, aby nie był surowy. Dodaj do kaszy. Dopraw sosem ponzu oraz pieprzem. Jeżeli nie masz sosu ponzu dodaj sos sojowy i sok z cytryny. Na rozgrzaną patelnię dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Następnie podlej gorącym bulionem i wymieszaj dokładnie. Zagotuj, przykryj przykrywką i gotuj przez około 30 minut, aż pęczak wchłonie wywar.
                                                                                            1. Kapustę umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj na cienkie paski. Dodaj do pęczaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut.
                                                                                              1. Szparagi również umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój pod ukosem. Dodaj do potrawy i pozostaw na 3 minuty.
                                                                                                1. Danie serwuj gorące, posypane obficie koperkiem i pietruszką.

                                                                                                  Wege wersję robimy jak mięsną, tylko zamiast mięsa na koniec gotowania dodajemy cieciorkę oraz mnóstwo świeżo siekanych ziół.

                                                                                                  Nowy Colesław

                                                                                                  Składniki nowego Colesława:

                                                                                                  • 500 g białej kapusty
                                                                                                    • 300 g czerwonej kapusty
                                                                                                      • 60 g marchwi - 1 duża
                                                                                                        • 115 g cebuli - 1 duża
                                                                                                          • 3 łyżki majonezu
                                                                                                            • 50 ml soku z cytryny
                                                                                                              • ½ łyżeczki soli i pieprzu
                                                                                                                • 1 łyżeczka cukru drobnego
                                                                                                                  • 1 papryczka chilli
                                                                                                                    • garść liści bazylii

                                                                                                                      Jak przygotować Colesława?

                                                                                                                      Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2h.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Obejrzyj wideo: Kiszonki nie tylko zimą. Co dają nam polskie superfoods?

                                                                                                                      x-news

                                                                                                                      Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości