Smakowicie, zdrowo i naturalnie w jednym - czy to możliwe? Ależ tak.
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? Daria Ładocha proponuje kapuśniak z komosą ryżową, bigos z fenkułem, kapustę pieczoną z grillowanym halloumi albo po azjatycku z ziołami, mango i sezamem. Poznaj niecodzienne przepisy na dania z młodej kapusty.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Jagoda Miłoszewicz. Podzieliła się z nami przepisami na: młodą kapustę, pesto z czosnku niedźwiedziego, regionalną potrawę podkarpacką - knysze, dżem dyniowy i dżem marchewkowy. Wszystkie pochodzą z książki Pani Jagody: "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?