Kapuśniak z młodej kapusty z komosą ryżową i orzechami piniowymi
Składniki na kapuśniak z młodej kapusty
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- włoszczyzna: por, 1 marchewka, 1 pietruszka biała, ¼ selera
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- 150 g komosy ryżowej
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 800 ml passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- szczypta papryki czerwonej w przyprawie
- szczypta oregano
- garść zielonej pietruszki
- 2 łyżki podprażonych orzeszków piniowych
Jak przyrządzić kapuśniak z młodej kapusty
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w słupki. Włoszczyznę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj paprykę w przyprawie oraz oregano i całość podsmażaj kilka minut.
Dodaj kapustę szatkowaną, wywar, ziele angielskie i liść laurowy, komosę ryżową i gotuj 15 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj, aż komosa będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj zieloną pietruszkę oraz przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Młoda kapusta po azjatycku z ziołami, mango i sezamem
Składniki na młodą kapustę po azjatycku
- ½ główki młodej kapusty
- 1 cm imbiru obranego ze skóry
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 papryczka chili posiekana
- 1 średnia marchewka pokrojona na sposób julienne
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- garść szczypiorku posiekanego
- garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka prażonych orzechów ziemnych
- ½ mango
- 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować młodą kapustę po azjatycku
W woku podsmaż posiekane chili, imbir, czosnek i cebulę. Następnie dodaj marchewkę i kapustę. Podlej całość delikatnie wodą i duś, aż kapusta będzie miękka.
Następnie dodaj obrane w kostkę mango, sos sojowy i sok z limonki. Wymieszaj.
Na koniec dodaj sezam, orzechy, kolendrę oraz szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami
Składniki na bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 5 cm pora - tylko biała część
- 1 fenkuł pokrojony na mandolinie w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych moreli namoczonych w gorącej wodzie
- 2-3 suszone grzyby namoczone w wodzie
- 1 szklanka wina białego
- 1 szklanka wywaru
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- świeże oregano
Do podania: kwiaty jadalne i 2 x ciabatta razowa
Jak przyrządzić bigos z młodej kapusty z fenkułem i suszonymi morelami
Na łyżce masłą podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj por oraz kapustę, fenkuła i suszone grzyby (mogą być w całości - są dla aromatu). Dodaj wino i podsmażaj. Gdy wino odparuje, dodaj wywar i gotuj, aż warzywa będa miękkie - wręcz rozpadające się.
Następnie dodaj suszone morele pokrojone w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z oregano i z dodatkiem kwiatów jadalnych i ciabatty.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pieczona młoda kapusta z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami, tymiankiem i sosem ziołowym
Składniki na pieczoną młodą kapustę
- 1 kapusta pokrojona na plastry grubości 2 cm
- oliwa z oliwek
- 1 ser halloumi
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
- świeży tymianek
składniki na ziołowy sos
- 1 jogurt naturalny
- garść zielonej pietruszki
- garść koperku
- garść liści świeżej mięty
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Jak przyrządzić pieczoną młodą kapustę
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Oliwę, miód i ocet balsamiczny wymieszaj w miseczce. Wysmaruj kapustę marynatą, dodaj sól oraz pieprz, dodaj pomidory suszone i zapiekaj 25 minut w piekarniku, aż kapusta się zrumieni.
W misce obok wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ser zgrilluj na patelni grillowej. Podawaj na kapuście z dodatkiem świeżego tymianku i z sosem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Bakłażan z fetą, stir fry z kurczakiem i omlet ze szczypiorkiem. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera
Falafele, cebule z boczniakami i smarowidło z kaszy gryczanej, czyli mniej mięsa w kuchni
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha