Bakłażan z fetą
Składniki na bakłażana z fetą:
- 250 g miękkiego masła Lekko Solonego Lurpak®
- 2 łyżki pasty harissa
- 3 duże bakłażany
- 150 g fety
- 100 g nasion granatu
- garść grubo posiekanej kolendry
Jak przygotować bakłażana z fetą?
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 st. C. W małej misce wymieszaj miękkie masło z pastą harissa.
- Rozetnij bakłażany wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę i umieść połówki na dużej blasze do pieczenia.
- Dokładnie nasmaruj bakłażana masłem z pastą harissa – upewnij się, że mieszanka weszła także w nacięcia. Dopraw po wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz przez 35–40 minut lub do czasu, aż miąższ stanie się miękki i delikatny. Po wyjęciu z pieca posyp bakłażana pokruszoną fetą, nasionami granatu i posiekaną kolendrą.
Stir fry z kurczakiem
Składniki na stir fry z kurczakiem:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 marchewki
- 2-3 szalotki
- 50 g prażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 dl sosu hoisin
- 1 łyżka cukru
- liście świeżej kolendry
- masło do smażenia
- ryż jaśminowy
Jak przygotować stir fry z kurczakiem?
- W garnku podgrzej wodę i ugotuj ryż.
- Kurczaka pokrój na kawałki 2x2 cm. Przełóż do miski. Imbir i czosnek posiekaj drobno. Wymieszaj z kurczakiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze, aby przyprawy całkowicie pokryły kurczaka.
- Wok pogrzej, na wysokiej temperaturze rozpuść masło. Kawałki kurczaka obsmaż na złoty kolor.
- Marchew i szalotkę pokrój na talarki i dodaj do woka. Dodaj sos hoisin oraz cukier – podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj orzechy nerkowca. Jeśli glazura będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
- Przypraw solą i pieprzem (możesz również dodać chili). Posyp świeżo posiekaną kolendrą.
Omlet ze szczypiorkiem
Składniki na omlet:
- 3 jaja w pokojowej temperaturze
- 20 g startego sera gruyere
- 30 g czerwonej papryki pokrojonej na małe kawałki ( ok. ¼ średniej papryki)
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka Lurpac lekko solony
- sól i pieprz
Jak przygotować omlet ze szczypiorkiem?
- Jaja wymieszaj rózgą i dopraw do smaku. Na małą patelnię włóż masło lurpak, mieszaj na umiarkowanym ogniu, aż się rozpuści.
- Na skwierczące masło wlej jaja, dodaj posiekaną paprykę, ser i szczypiorek. Wstrząśnij patelnią, aby równomiernie rozprowadzić masę i zostaw na 10 sekund.
- Następnie za pomocą drewnianej łopatki bok omletu włóż do środka, wstrząśnij patelnią, żeby surowa masa dostała się do środka. Omlet jest gotowy, gdy nadal jest cieknący w środku.
- Odwróć i po chwili podawaj.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów
Obiady lekkie, smaczne i roślinne. Wypróbuj wiosenne przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Mateusz Gessler
Materiał promocyjny
podziel się: