Kucharka zaprezentowała, jak zrobić pastę z pieczarek, pastę z szynki, pastę jajeczną, pastę z makreli w dwóch wariantach, a także pastę z pieczonych warzyw. Przepisy poniżej.
Pasta z pieczarek
Składniki:
- 40 dag pieczarek,
- 2 łyżki oleju,
- duża cebula,
- jajko ugotowane na twardo,
- łyżeczka świeżego tymianku (ew. pół łyżki suszonego),
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze części. Cebulę posiekać. Później pieczarki z cebulą przesmażyć na oleju i odparować z nadmiaru wody. Następnie przestudzić i zmiksować na gładką masę z jajkiem, masłem i przyprawami. Lekko schłodzić przed podaniem.
Pasta z szynki
Składniki:
- 200 g wiejskiej wędzonej szynki lub konserwowej,
- 125 g serka śmietankowego,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- odrobina soku z cytryny,
- 2-4 łyżki śmietanki 30%,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę. Umieścić ją w rozdrabniaczu, a później dodać serek, chrzan i sok z cytryny, a następnie zmiksować. Dodać 1-2 łyżki śmietanki i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę śmietanki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z szynki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wykorzystać jako dodatek do pieczywa.
Pasta jajeczna
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- pół pęczka szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe.
Pasta twarogowa z rzodkiewką
Składniki:
- ok. 200 g twarogu półtłustego,
- kilka łyżek śmietanki 12%,
- sól, pieprz do smaku,
- 5-6 rzodkiewek, pokrojonych w drobną kosteczkę.
Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Włożyć do środka rzodkiewkę lub udekorować rzodkiewkami.
Pasta z makreli
Składniki:
- 300 g makreli wędzonej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- garść siekanego szczypiorku,
- 150 g serka kremowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu),
- płaska łyżeczka oregano,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości, dodać serek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, szczypiorek i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotowe.
Pasta z makreli - wariant drugi
Składniki:
- 300 g makreli wędzonej,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- kawałek czerwonej cebuli,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- garść siekanego szczypiorku,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Warzywa pokroić, a potem wymieszać z makrelą, majonezem, musztardą i startym jajkami. Przyprawić pieprzem.
Pasta z pieczonych warzyw
Składniki:
- 2 czerwone papryki w całości,
- cukinia,
- bakłażan,
- 2 marchewki,
- kilka ząbków czosnku w łupinkach,
- 3-4 małe cebule,
- płaska łyżeczka suszonych ziół - prowansalskich lub mieszanki z suszonym czosnkiem i bazylią,
- kilka suszonych pomidorów,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- szczypta kurkumy lub chilli,
- płatki jaglane, żeby zagęścić pastę.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę bardzo dokładnie posmarować oliwą i posolić. Układać na blasze skórką do góry. Piec przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu - jeśli takowy posiadamy (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości). Warzywo będzie gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
Bakłażan przekroić na pół, ponacinać w kratkę i położyć obok papryki. Piec, aż zbrązowieje (także około 30 minut). Mniej więcej w połowie czasu pieczenia papryki i bakłażana, na blachę położyć czosnek i cebulę, a potem piec, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjąć z piekarnika upieczone warzywa.
Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem - na przykład szklaną misą - i zostawić na kilka minut, po czym zdjąć skórkę. Z bakłażana wydrążyć wnętrze (najlepiej zrobić to łyżką), obrać z łusek upieczony czosnek i cebulę. Warzywa zmiksować. Dodać zioła, sól i pieprz, a potem dokładnie wymieszać i dodać płatki jaglane dla zagęszczenia pasty.
Zobacz także:
- Pasty śniadaniowe Szymona Czerwińskiego, czyli bomba energetyczna na początek dnia
- Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa
- Pasta typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi - przepis Mateusza Zielonki
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News