Zacznij dzień od kolorowych, pysznych kanapek. Pokochasz te przepisy na pasty śniadaniowe

Pasta kremowo-czosnkowa i warzywa
Pasta kremowo-czosnkowa i warzywa
Źródło: Anita Walczewska/East News
Brakuje Ci pomysłów na szybkie, pożywne i niebanalne kanapki? Sięgnij po domowe pasty śniadaniowe, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała Beata Kartowicz. Uratują każdy poranek - są proste, pełne smaku i sprawdzają się zarówno do pracy, jak i do szkolnego lunchboxa.

Kucharka zaprezentowała, jak zrobić pastę z pieczarek, pastę z szynki, pastę jajeczną, pastę z makreli w dwóch wariantach, a także pastę z pieczonych warzyw. Przepisy poniżej.

Pasta z pieczarek

Składniki:

  • 40 dag pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • duża cebula,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżeczka świeżego tymianku (ew. pół łyżki suszonego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze części. Cebulę posiekać. Później pieczarki z cebulą przesmażyć na oleju i odparować z nadmiaru wody. Następnie przestudzić i zmiksować na gładką masę z jajkiem, masłem i przyprawami. Lekko schłodzić przed podaniem. 

Pasta z szynki

Składniki:

  • 200 g wiejskiej wędzonej szynki lub konserwowej,
  • 125 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2-4 łyżki śmietanki 30%,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę. Umieścić ją w rozdrabniaczu, a później dodać serek, chrzan i sok z cytryny, a następnie zmiksować. Dodać 1-2 łyżki śmietanki i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę śmietanki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z szynki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wykorzystać jako dodatek do pieczywa. 

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe.

Pasta twarogowa z rzodkiewką

Składniki:

  • ok. 200 g twarogu półtłustego,
  • kilka łyżek śmietanki 12%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 5-6 rzodkiewek, pokrojonych w drobną kosteczkę.

Przygotowanie:

Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Włożyć do środka rzodkiewkę lub udekorować rzodkiewkami.

Pasta z makreli

Składniki:

  • 300 g makreli wędzonej,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • 150 g serka kremowego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu),
  • płaska łyżeczka oregano,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Makrelę obrać ze skóry i ości, dodać serek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, szczypiorek i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotowe.

Pasta z makreli - wariant drugi

Składniki:

  • 300 g makreli wędzonej,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 średnie ogórki konserwowe,
  • kawałek czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Warzywa pokroić, a potem wymieszać z makrelą, majonezem, musztardą i startym jajkami. Przyprawić pieprzem.

Pasta z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 2 czerwone papryki w całości,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • 2 marchewki,
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach,
  • 3-4 małe cebule,
  • płaska łyżeczka suszonych ziół - prowansalskich lub mieszanki z suszonym czosnkiem i bazylią,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta kurkumy lub chilli,
  • płatki jaglane, żeby zagęścić pastę.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę bardzo dokładnie posmarować oliwą i posolić. Układać na blasze skórką do góry. Piec przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu - jeśli takowy posiadamy (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości). Warzywo będzie gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.

Bakłażan przekroić na pół, ponacinać w kratkę i położyć obok papryki. Piec, aż zbrązowieje (także około 30 minut). Mniej więcej w połowie czasu pieczenia papryki i bakłażana, na blachę położyć czosnek i cebulę, a potem piec, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjąć z piekarnika upieczone warzywa.

Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem - na przykład szklaną misą - i zostawić na kilka minut, po czym zdjąć skórkę. Z bakłażana wydrążyć wnętrze (najlepiej zrobić to łyżką), obrać z łusek upieczony czosnek i cebulę. Warzywa zmiksować. Dodać zioła, sól i pieprz, a potem dokładnie wymieszać i dodać płatki jaglane dla zagęszczenia pasty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości