Domowa pasta jajeczna to sposób na zdrowy, smaczny i prosty posiłek. Można ją serwować na kromce chleba lub przypieczonych grzankach. Jej głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo, bardzo drobno posiekane i połączone z innymi produktami – warzywami, owocami, szczypiorkiem czy musztardą. Popularne smarowidło do kanapek jest szybkie do przygotowania i stanowi urozmaicenie w codziennej diecie.
Więcej:
- Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?
- W kuchni Dzień dobry TVN: rozgrzewający ramen
- Prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe
Przepisy na pyszną pastę jajeczną
Choć głównym składnikiem pasty są jajka, można ją przygotowywać korzystając z tego, co w danej chwili znajduje się pod ręką. Doskonale smakuje pasta jajeczna z awokado , tuńczykiem, czy jedynie z dodatkiem odrobiny zieleniny, np. szczypiorku lub koperku. Jednak to nie koniec wariacji na temat popularnej pasty jajecznej – warto wypróbować połączenie jajek z białym, żółtym lub topionym serem, a także z ogórkiem zielonym czy chrzanem. Możliwości jest więc co nie miara, wystarczy próbować i smakować za każdym razem innej kombinacji. Na szczycie listy przepisów na pastę jajeczną znajduje się ta z dodatkiem awokado.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ ząbka czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki liści kolendry.
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.
2. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę. Pokrój drobno i skrop sokiem z cytryny.
3. Jajka posiekaj drobno, przełóż do miseczki.
4. Czosnek zetrzyj, posól, dodaj do jajek.
5. Awokado połącz z jajkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Dodaj oliwę i kolendrę. Wymieszaj składniki, możesz także rozgnieść je widelcem.
7. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Przygotowując pastę z awokado, należy wybierać owoce bardzo dojrzałe. Skropienie sokiem z cytryny zapobiega ciemnieniu. Jeśli jednak nie jesteś amatorem awokado, możesz spróbować pasty jajecznej z tuńczykiem , która doskonale komponuje się ze słonymi krakersami.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 jajka,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak najdrobniej.
2. Do jajek dodaj majonez, sok z cytryny, pieprz. Połącz składniki.
3. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij, a następnie dodaj do jajek.
4. Dodaj zieleninę i wymieszaj składniki.
Pasta jajeczna z serem – żółtym, białym, topionym
Smakosze serów mogą zaserwować pastę jajeczną z dowolnym rodzajem sera – żółtym, białym, a nawet topionym. Pastę z dodatkiem żółtego sera warto podawać na jeszcze ciepłych grzankach. Podobnie, jak w przypadku wcześniejszych przepisów, na przygotowanie takiej pasty potrzeba zaledwie kilkunastu minut i niewielu składników. Jak przygotować pastę jajeczną z serem?
Składniki (na 3 porcje):
4 jajka,
100 g żółtego sera,
1½ łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
1 ząbek czosnku,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ugotowane jaja rozdrobnij widelcem.
2. Jajka wymieszaj z majonezem i musztardą.
3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.
5. Wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem.
Pyszna pasta jajeczna powstanie, gdy jajka połączysz z białym serem.
Składniki (na 4–5 porcji):
- 5 jajek,
- 2 czubate łyżki twarogu,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka i rozdrobnij.
2. Szczypiorek posiekaj i dodaj do jajek.
3. Dodaj twaróg i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
4. Dopraw solą i pieprzem.
Zamiast twarogu możesz dodać serek topiony. To także dobry pomysł na pastę jajeczną.
Kanapki z pastą jajeczną z warzywami
Pastę jajeczną możesz przygotować, dodając do jajek różnego rodzaju warzywa – pomidory, rzodkiewkę, ogórka zielonego. Jak przygotować zdrową pastę jajeczną z pomidorem?
Składniki (na 5 porcji):
- 4–5 jajek,
- 1 pomidor,
- 1 pęczek szczypiorku,
- ½ szklanki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj i zgnieć widelcem.
2. Pomidora obierz ze skóry i poszatkuj.
3. Szczypiorek posiekaj.
4. W misce połącz wszystkie składniki, dodając majonez.
5. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli lubisz różnorodność, zastąp pomidora rzodkiewką lub zielonym ogórkiem. Jeśli chcesz natomiast nieco odchudzić pastę, wybierz jogurt naturalny w zastępstwie majonezu. Szybka pasta jajeczna powstanie, gdy wrzucisz składniki do blendera. Możesz dowolnie żonglować dodatkami, aż stworzysz swoją idealną pastę jajeczną.
Autor: Filip Yak