Przepisy na dania z jajami: naleśniki z rabarbarem i grzanki z pastą jajeczną

Jeszcze nie tak dawno sądzono, że jaja mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, jednak obecnie ponownie poleca się je w diecie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Sebastian Olma przygotował dania, w których jednym ze składników jest jajko. Na stole pojawiły się naleśniki z rabarbarem i octem balsamicznym, grzanki z siekaną pastą jajeczną, chrzanem i ziołowym twarożkiem, a także warzywne pikantne chili con carne z zapiekanymi jajkami kurzymi.

Naleśniki z rabarbarem i octem balsamicznym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jaja z wolnego wybiegu
    • 120 g mąki pszennej
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
        • 140 ml mleka 3,2 proc.
          • 250 g świeżego rabarbaru
            • 100 g cukru brązowego
              • 50 ml soku z cytryny
                • 20 ml gęstego octu balsamicznego
                  • 25 g liści mięty

                    Przygotowanie:

                    Żółtka oddzielić od białek wbijając je do osobnych misek. Do miski z żółtkami dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Składniki wymieszać do konsystencji rzadkiego masła. Białka w osobnej misce ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą z żółtek. Rozgrzać patelnię teflonową i lekko posmarować olejem, ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki wylewać na patelnię i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć i odłożyć na ręcznik papierowy. Rabarbar umyć, obrać i pociąć na cienkie kawałki, przełożyć do rondelka i zasypać cukrem oraz polać sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż woda odparuje. Na koniec dodać ocet balsamiczny i posiekaną miętę. Na talerzu ułożyć gotowe naleśniki i przekładać je sosem rabarbarowym. Całość można posypać cukrem pudrem.

                    Fot. East News

                    >>> Zobacz także:

                    Grzanki z siekaną pastą jajeczną, chrzanem i ziołowym twarożkiem

                    Składniki:

                    Marynowany twaróg:

                    • 200 g naturalnego twarogu
                      • 50 g natki pietruszki
                        • 50 g bazylii
                          • 50 g kolendry
                            • 100 ml oleju z pestek winogron

                              Grzanki:

                              • 1 mały bochenek chleba pszennego
                                • oliwa z oliwek
                                  • 10 jaj kurzych z wolnego wybiegu
                                    • sól
                                      • 100 ml jogurtu naturalnego
                                        • 50 g chrzanu w słoiczku
                                          • 1 łyżka marynowanego jalapeño
                                            • 1 jabłko
                                              • świeże oregano, koperek i tymianek do dekoracji

                                                Przygotowanie:

                                                Natkę pietruszki, bazylię i kolendrę zmiksować wraz z olejem na pesto. W pesto umieścić twaróg i przełożyć do lodówki - tak zamarynowany ser można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Chleb pokroić na kromki o grubości około 1 cm, tostować na grillu z każdej strony dodając odrobinę oliwy z oliwek. Jajka gotować przez 8 minut, a następnie przełożyć do wody z lodem, aby wystygły. Ostukać dokładnie każde z nich i obrać ze skorupek. Oddzielić ugotowane żółtka od białek. Białka dokładnie posiekać, dodać sól, jogurt, chrzan, jalapeño i tarte jabłko. Na kromce chleba ułożyć plaster marynowanego twarogu, dodać pastę z białka, na wierzch zetrzeć ugotowane żółtko i udekorować świeżymi ziołami.

                                                Fot. East News

                                                Warzywne pikantne chili con carne z zapiekanymi jajkami kurzymi

                                                Składniki:

                                                • 2 białe cebule
                                                  • 1 papryczka chili
                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                      • 1 łyżka oleju do smażenia
                                                        • 1 papryka czerwona
                                                          • 2 kolby kukurydzy
                                                            • 100 g czerwonej fasoli konserwowej
                                                              • 250 g pomidorów malinowych
                                                                • 50 g natki pietruszki
                                                                  • 50 g kolendry świeżej
                                                                    • 4 jaja kurze z wolnego wybiegu
                                                                      • sól
                                                                        • pieprz

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Cebulę, chili i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę i pomidory. Całość gotować przez około 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać posiekane zioła i całość wymieszać. Za pomocą łyżki chili rozgarnąć tworząc 4 miejsca, w które następnie należy wbić jaja. Patelnię przykryć i zostawić na 5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko powinno zostać jeszcze lekko kremowe. Za pomocą łopatki przełożyć na talerz ćwiartkę zawartości patelni dla każdej osoby.

                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości