Przepisy na dania z jajami: naleśniki z rabarbarem i grzanki z pastą jajeczną

Jeszcze nie tak dawno sądzono, że jaja mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, jednak obecnie ponownie poleca się je w diecie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Sebastian Olma przygotował dania, w których jednym ze składników jest jajko. Na stole pojawiły się naleśniki z rabarbarem i octem balsamicznym, grzanki z siekaną pastą jajeczną, chrzanem i ziołowym twarożkiem, a także warzywne pikantne chili con carne z zapiekanymi jajkami kurzymi.

Naleśniki z rabarbarem i octem balsamicznym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jaja z wolnego wybiegu
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 140 ml mleka 3,2 proc.
  • 250 g świeżego rabarbaru
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 20 ml gęstego octu balsamicznego
  • 25 g liści mięty

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek wbijając je do osobnych misek. Do miski z żółtkami dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Składniki wymieszać do konsystencji rzadkiego masła. Białka w osobnej misce ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą z żółtek. Rozgrzać patelnię teflonową i lekko posmarować olejem, ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki wylewać na patelnię i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć i odłożyć na ręcznik papierowy. Rabarbar umyć, obrać i pociąć na cienkie kawałki, przełożyć do rondelka i zasypać cukrem oraz polać sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż woda odparuje. Na koniec dodać ocet balsamiczny i posiekaną miętę. Na talerzu ułożyć gotowe naleśniki i przekładać je sosem rabarbarowym. Całość można posypać cukrem pudrem.

Fot. East News

>>> Zobacz także:

Grzanki z siekaną pastą jajeczną, chrzanem i ziołowym twarożkiem

Składniki:

Marynowany twaróg:

  • 200 g naturalnego twarogu
  • 50 g natki pietruszki
  • 50 g bazylii
  • 50 g kolendry
  • 100 ml oleju z pestek winogron

Grzanki:

  • 1 mały bochenek chleba pszennego
  • oliwa z oliwek
  • 10 jaj kurzych z wolnego wybiegu
  • sól
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g chrzanu w słoiczku
  • 1 łyżka marynowanego jalapeño
  • 1 jabłko
  • świeże oregano, koperek i tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Natkę pietruszki, bazylię i kolendrę zmiksować wraz z olejem na pesto. W pesto umieścić twaróg i przełożyć do lodówki - tak zamarynowany ser można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Chleb pokroić na kromki o grubości około 1 cm, tostować na grillu z każdej strony dodając odrobinę oliwy z oliwek. Jajka gotować przez 8 minut, a następnie przełożyć do wody z lodem, aby wystygły. Ostukać dokładnie każde z nich i obrać ze skorupek. Oddzielić ugotowane żółtka od białek. Białka dokładnie posiekać, dodać sól, jogurt, chrzan, jalapeño i tarte jabłko. Na kromce chleba ułożyć plaster marynowanego twarogu, dodać pastę z białka, na wierzch zetrzeć ugotowane żółtko i udekorować świeżymi ziołami.

Fot. East News

Warzywne pikantne chili con carne z zapiekanymi jajkami kurzymi

Składniki:

  • 2 białe cebule
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kolby kukurydzy
  • 100 g czerwonej fasoli konserwowej
  • 250 g pomidorów malinowych
  • 50 g natki pietruszki
  • 50 g kolendry świeżej
  • 4 jaja kurze z wolnego wybiegu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, chili i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę i pomidory. Całość gotować przez około 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać posiekane zioła i całość wymieszać. Za pomocą łyżki chili rozgarnąć tworząc 4 miejsca, w które następnie należy wbić jaja. Patelnię przykryć i zostawić na 5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko powinno zostać jeszcze lekko kremowe. Za pomocą łopatki przełożyć na talerz ćwiartkę zawartości patelni dla każdej osoby.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości